Dobro počutje med zdravilišči in vinorodnimi griči.

Termalno-panonska Slovenija

  Termalna in Panonska Slovenija

  Začutite moč zdravilnih vod, okušajte sadove rodovitnih tal, doživite mističnost ravninskega sveta

  Vreme

  Danes

  Termalna in Panonska Slovenija


  • Wed

   13°
  • Thu

   14°
  • Fri

   15°

  Dobrodošli v Termalni Panonski Sloveniji!

  Ravnina na obzorju prehaja v valovito gričevje. Meglice nad rekami in travniki dajejo zatočišče številnim živalim. Rastlinstvo je pestro in bujno. Številne poti so speljane mimo polj, travnikov in skozi vasi, kjer redki prebivalci pozdravljajo prišleke z nasmehom. Griči so porasli z vinsko trto, hrana je naravnost odlična. Po dnevu polnem aktivnih doživetij vabijo terme in številne blagodejne vode. Vse to lahko pričakujete, če boste za svojo naslednjo outdoor destinacijo izbrali ta čudovit del Slovenije.

  Spoznajte mističen svet slovenskih nižin

  Raznolika in slikovita pokrajina bogata s termalnimi vodami, vinogradi in mirnimi rekami.

  Termalna Panonska Slovenija zavzema približno četrtino našega ozemlja. Razteza se na severovzhodu in delu vzhodne Slovenije, kjer prevladujeta nižina in gričevnat svet. Ta po večini ne presega 400 m nadmorske višine. Zemlja je rodovitna in bogata z zdravilnimi vodami. Slednje so prispevale k razvoju naravnih zdravilišč in term, ki jih tukaj ne manjka. Ta del Slovenije si boste zagotovo zapomnili tudi po pregovorni gostoljubnosti domačinov in odlični kulinariki. Ljubitelji gibanja na prostem imate obilo priložnosti, da doživite ta del Slovenije peš, na kolesu, na vodi ali v zraku.

   

  Kam vas bo zaneslo?

  Če si želite doživeti mističnost ravninskega sveta, se odpravite v Pomurje. Svojevrsten pečat pokrajini daje reka Mura. Zajahajte kolo ali se kar peš odpravite na gričevnato Goričko. Raziskujte poti, ki vodijo ob Muri. Razvajajte se v termah, obvezno si privoščite tudi lokalno kulinariko.

   

  Ravninski svet je značilen tudi za Dolenjsko. Po pokrajini se prepletajo številne pohodniške in kolesarske poti, živahno je na reki Krki in v številnih termah.

   

  Podčetrtek in Rogaška Slatina na jugovzhodu Slovenije mejita sosednjo Hrvaško in bosta prava izbira, če želite vaše outdoor aktivnosti dopolniti z razvajanjem v termah. V Rogaški Slatini izvira tudi edinstvena voda Donat Mg z najvišjo vsebnostjo magnezija na svetu.

   

  V okolici Ptuja vas bo vleklo med griče, poraščene s trto. Raziščite jih z vsemi čuti. Ptuj je znan širom po svetu po kurentih, ki v značilni pisani opravi preganjajo zimo in so vpisani na UNESCO seznam kulturne dediščine.

  V Posavju boste odkrivali številne pohodniške in kolesarske poti, polne lepot in zgodovine. Vabljeni na tematske kolesarske izlete ali Festivale Pohodništva, ki so edinstven način odkrivanja raznolikosti, lepot in kulinarike naše dežele. V Posavju so na voljo plačljiva ali brezplačna e-kolesa s katerimi lahkotno premagujete vinogradniške lege in se spotoma ustavite v kateri od vinskih kleti. Osvežili se boste lahko v reki Krki, na kateri se lahko tudi supa in čolnari, ter v dveh posavskih termah.

  Bogato zgodovino in številne priložnosti za gibanje na prostem boste našli tudi v Celju, nekdaj knežjem mestu. Laško, ne daleč od Celja, je znano po zdravilnih vodah in pivovarstvu. Dobrna zaokrožuje termalno ponudbo. Gre za naše najstarejše zdravilišče, tukajšnje terme so začele delovati že davnega leta 1403.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Destinacije

  #MyWay of exploring

  Celje

  Celje je zaradi ene najmočnejših evropskih plemiških družin mesto celjskih knezov. S svojo lego in zeleno okolico je odlično izhodišče za aktiven oddih. Odpravite se na bližnjo Celjsko kočo, kjer je na voljo smučišče, letno sankanje, adrenalinski park in kolesarski park.

  Dobrna

  Dobrna ni le kraj, kjer se nahaja najstarejše slovensko zdravilišče je veliko več, je kraj, kjer se lahko sprostite po pohodništvu, kolesarjenju ali obisku katere od naravnih znamenitostih mogoče le sprehod skozi učne gozdne poti.

  Dolenjska

  Sanjava lepotica Krka nudi številne možnosti za aktivno doživetje Dolenjske. Rečna avantura s SUPom, čolnom, splavom ali kanujem razkriva pogled na slikovito pokrajino ob reki. Sedite na kolo in doživite edinstven občutek svobode na kolesarski dogodivščini po dolenjskem hribovju.

  Laško

  Pohodniki, tekači, ljubitelji nordijske hoje in sprehajalci bodo v Laškem zagotovo našli prave poti zase. Na voljo so pohodniške, tematske in učne poti različnih težavnosti. Priljubljeni so tudi skupinski pohodi. Okolico lahko spoznate tudi iz sedla, jahačem so na voljo konjeniške ture.

  Podčetrtek

  Podčetrtek ponuja veliko kolesarskih poti, ki so primerne tako za zahtevne kolesarje kot družine. Iz Term Olimia, kjer si lahko izposodite tudi kolesarsko opremo, se podajte na krožno kolesarsko pot po pokrajini, bogati z naravno in kulturno dediščino.

  Pomurje

  Poženite pedale na kolesu, ali se podajte na pot peš, saj vas v Pomurju čaka več kot 600 km označenih kolesarskih in pohodniških poti. Odpravite se na avanturo od sončnih z vinogradi obraslih hribov Jeruzalema do zidanic v Lendavskih goricah.

  Ptuj

  Spoznajte slikovito okolico Ptuja, podajte se na raziskovanje največjega slovenskega gričevja, Slovenskih goric. Le korak iz mestnega središča se začnejo kolesarske in pohodniške poti, ki vas vodijo skozi idilično valovito pokrajino, posejano z vinogradi in sadovnjaki.

  Rogaška Slatina

  Za vse, ki na dopustu ne morete brez kolesa, je Rogaška Slatina odlična izbira. Okolica zdraviliškega jedra je prepletena s kolesarskimi stezami in pohdniškimi potmi, na katerih si lahko ogledate številne naravne in kulturne znamenitosti.

  Velenje

  Velenjska plaža je zakon! Poleg aktivnosti na vodi, od kopanja, jadranja, supanja in surfanja, ste lahko aktivni tudi na obali, saj so tu igrišča za nogomet, odbojko na mivki, košarko, tenis in mini golf.

  Žalec

  Žalec ni znan samo po hmeljarstvu in fontani piva, ki nikoli ne usahne. V Žalcu je veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa: pohodništvo, plezanje, kolesarjenje, jezdenje in vodna doživetja. Obiščete lahko muzej Hmeljartsva, Rimsko nekropolo ali se podate v podzemlje jame Pekel.