Osrednja Slovenija

Dobrodošli v Osrednji Sloveniji!

Osrednja Slovenija

  Destinacija

  Ljubljana & Osrednja Slovenija

  Odlično izhodišče, ne glede na to, kam po Sloveniji se odpravljate.

  Vreme

  Danes

  Ljubljana & Osrednja Slovenija

  28°


  • Fri

   31°
  • Sat

   33°
  • Sun

   35°

  Osrednja Slovenija je odlično izhodišče za outdoor avanture, ne glede na to, kam v Sloveniji se boste odpravili. Zanimiva je že sama po sebi in lahko se zgodi, da se vam od tu ne bo prav nič mudilo! Čudovita Ljubljana, neokrnjeni gozdovi, čista voda, ki jo imamo v izobilju ter razgiban relief vam bodo razgibali duha in domišljijo. Da o lokalno pridelani odlični hrani in naših vrhunskih vinih sploh ne govorimo.

  Biseri osrednje Slovenije

  Aktivna doživetja, nepozabni spomini, dih jemajoča narava, prijazni ljudje …

  Čudovita Ljubljana

  Središče osrednjeslovenske regije zaznamuje naše glavno mesto Ljubljana, polno navdušujoče zgodovine, zanimive arhitekture, bogatega kulturnega življenja in sproščene urbanosti. Ljubljana je čudovito mesto, kjer se na vsakem koraku urbano prepleta z zeleno naravo. Leži v Ljubljanski kotlini, ta pa prehaja v okoliška hribovja.

   

  Ljubljana predstavlja središče tudi v geografskem smislu, saj je od geometričnega središča Slovenije oddaljeno le 37 kilometrov. Tega najdete v vasi Vače pri Litiji.

   

  Severno od Ljubljane se osrednja Slovenija razteza preko Škofjeloškega in Idrijskega hribovja proti Alpam. Teh se dotakne tudi pri Kamniku in v Cerkljah na Gorenjskem. Južno od Ljubljane se širi proti Beli krajini in na Kočevsko.

   

  Narava je v osrednji Sloveniji bujna. Tla so gosto poraščena z gozdovi. Ti so še posebej bogati na Kočevskem. Gozd sicer pokriva kar 58% celotnega slovenskega ozemlja.

   

  Tudi vode je veliko. Tu se stekajo reke, ki pritečejo iz Alp in Krasa: najdaljša slovenska reka Sava, Kamniška Bistrica, Gradaščica, Sora, Ljubljanica, Iška.

   

  Imate raje jezera? Presihajoče Cerniško jezero, dom številnih živalskih in rastlinskih vrst, ki tu uspevajo, poleti presahne. Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji, ki spada med bisere slovenske naravne dediščine, je urejeno kot muzej v naravi. Veliko je zgolj 60 x 40 metrov, največja doslej izmerjena globina pa je kar 160 metrov.

   

  Dobrodošli pri nas, dobrodošli v Osrednji Sloveniji!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Destinacije

  #MyWay of exploring

  Ljubljana

  Ste že obiskali Ljubljano in se podali v avanturo v mestnem središču. Ljubljana je glavno mesto Slovenije, zelena prestolnica, ki poleg kulinarike in umetnosti in kulture, ponuja pestro biro aktivnih doživetij.

  Kočevsko

  Podajte se v raziskovanje zelenih Kočevskih gozdov. V najglobljih kotičkih so skriti ostanki pragozdov. Dobro prisluhnite, morda boste slišali rjovenje medveda. Kočevska narava je prepletena s številnimi potmi, ki vabijo k raziskovanju peš ali s kolesom. Skrivnostni gozd, čisti vodni viri in naravne znamenitosti so ustvarili idealne pogoje za stik z naravo.

  Kamnik

  Kamnik je srednjeveško mesto, ki ponuja veliko doživetij v naravi. Neločljivo je povezan z Veliko planino, ki je priljubljena pohodniška, kolesarska in smučarska destinacija. Le nekaj kilometrov iz mesta ob vznožju Kamniško-Savinsjakih Alp se nahaja dolina Kamniška bistrica, ki je izhodišče za izlete v gore, gorski tek in gorsko kolesarjenje.

  Ceklje na Gorenjskem

  Cerklje na Gorenjskem na stičišču Ljubljanske kotline in alpskega sveta Kamniško-Savinjskih Alp so izhodišče številnih pohodniških in kolesarskih poti ter vzponov na smučarski Krvavec

  Brezovica

  Bogata naravna dediščina z naravnimi spomeniki, območja porasla z goriškim mahom visoko barje, reka Ljubljanica s pritoki, Podpeško jezero, kraško polje in veliko drugih naravnih znamenitosti boste lahko opazovali na svoji pohodniški ali kolesarski poti.

  Bela krajina

  Bela krajina ob legendarni mejni reki Kolpi navdušuje s podobami steljnikov, poraslih z belimi brezami. Reka Krka je idealna za vrsto vodnih doživetij, kot so čolnarjenje, vožnja s kanuji, kajaki ali rafting po celotnem rečnem toku.

  Škofja Loka in Idrija

  Škofja Loka in Idrija sta mesti bogati z zgodovinsko in kulturno dediščino ter odlično izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp. Podajte se na raziskovanje s kolesom ali peš, odkrijte zgodovino rudarjenja v Idriji in se sprehodite po tematskih poteh v okolici Škofja Loke.