Termalna Panonska Slovenija

Dežela cvička in zdravilnih termalnih vod

Termalno-panonska Slovenija

  Dolenjska

  Zaradi hitrega tempa našega vsakdana pogosto pozabimo uživati v lepoti okoli sebe. Čas se ustavi na Dolenjskem, kjer občutimo mir in spokojnost te zelene pokrajine v objemu narave.

  Vreme

  Danes

  Dolenjska


  • Wed

   13°
  • Thu

   14°
  • Fri

   15°

  Dolenjska je pokrajina termalnih vrelcev in cvička, rdečega suhega vina, pridelanega iz belih in rdečih sort grozdja. Poleg toskanskega chiantija je cviček edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja.

  Obiščite regijo termalnih vrelcev in cvička.

  Dolenjska je dežela nežnih gričev, vinogradov in reke Krke. Aktivno raziskovanje njenih skrivnosti vas nikakor ne bo razočaralo.

  Pokrajino zaznamujejo griči, poraščeni z vinogradi in reka Krka. Krka teče skozi regionalno središče Dolenjske, Novo mesto in je primerna za mnoge vodne športe. Ob obrežju Krke so našli svoj prostor tudi bobri. Vode imajo na Dolenjskem tudi sicer zelo pomembno vlogo, saj so termalni vrelci botrovali razvoju tamkajšnjih term. Priporočamo Šmarješke in Dolenjske Toplice.

   

  Na Dolenjskem se ponuja kopica priložnosti za razgibane počitnice in raziskovanje bogate naravne ter kulturne dediščine. Zanimiv je samostan Pleterje, edina še živa kartuzija v slovanskem svetu.

   

  Aktivno na Dolenjskem

  Čez Dolenjsko vodijo številne pohodne poti ki se nadaljujejo proti Beli Krajini ali kočevskim gozdovom. Čez Dolenjsko vodi tudi evropska pešpot E7.

   

  Kolesarjem, tudi najzahtevnejšim, je v poseben izziv 75 km dolg Kolesarski maraton po dolini reke Krke. Po Dolenjskem sicer vodi še mnogo drugih kolesarskih poti, primernih za gorske in cestne kolesarje.

   

  Na reki Krki lahko čolnarite, raftate, supate in se vozite s kanujem.

   

  Golf igrišče Otočec (18 lukenj), ki je bilo že dvakrat proglašeno za najlepše golf igrišče v Sloveniji.

   

  Na Dolenjskem lahko tudi smučate in tečete na smučeh. Manjši smučarski center Gače blizu Novega mesta leži v neokrnjeni naravi na višini 965 metrov. Gače so tudi priljubljena razgledna in izletniška točka.

   

  Ker je Dolenjska bogata z vodami, je pravi raj tudi za ribiče.