Termalna Panonska Slovenija

Dežela cvička in zdravilnih termalnih vod

Termalno-panonska Slovenija

  Dolenjska

  Manjka podnaslov

  Vreme

  Danes

  Dolenjska


  • Wed

  • Thu

  • Fri

  Dolenjska je pokrajina termalnih vrelcev in cvička, rdečega suhega vina, pridelanega iz belih in rdečih sort grozdja. Poleg toskanskega chiantija je cviček edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja.

  Pokrajino zaznamujejo griči, poraščeni z vinogradi in reka Krka. Krka teče skozi regionalno središče Dolenjske, Novo mesto in je primerna za mnoge vodne športe. Ob obrežju Krke so našli svoj prostor tudi bobri. Vode imajo na Dolenjskem tudi sicer zelo pomembno vlogo, saj so termalni vrelci botrovali razvoju tamkajšnjih term. Priporočamo Šmarješke in Dolenjske Toplice.

   

  Na Dolenjskem se ponuja kopica priložnosti za razgibane počitnice in raziskovanje bogate naravne ter kulturne dediščine. Zanimiv je samostan Pleterje, edina še živa kartuzija v slovanskem svetu.

   

  Aktivno na Dolenjskem

  Čez Dolenjsko vodijo številne pohodne poti ki se nadaljujejo proti Beli Krajini ali kočevskim gozdovom. Čez Dolenjsko vodi tudi evropska pešpot E7.

   

  Kolesarjem, tudi najzahtevnejšim, je v poseben izziv 75 km dolg Kolesarski maraton po dolini reke Krke. Po Dolenjskem sicer vodi še mnogo drugih kolesarskih poti, primernih za gorske in cestne kolesarje.

   

  Na reki Krki lahko čolnarite, raftate, supate in se vozite s kanujem.

   

  Golf igrišče Otočec (18 lukenj), ki je bilo že dvakrat proglašeno za najlepše golf igrišče v Sloveniji.

   

  Na Dolenjskem lahko tudi smučate in tekate na smučeh. Manjši smučarski center Gače blizu Novega mesta leži v neokrnjeni naravi na višini 965 metrov. Gače so tudi priljubljena razgledna in izletniška točka.

   

  Ker je Dolenjska bogata z vodami, je pravi raj tudi za ribiče.