Mediteranska in Kraška Slovenija

Dobrodošli v Mediteranski & Kraški Sloveniji

Kraško-mediteranska Slovenija

  Destinacija

  Mediteranska in Kraška Slovenija

  Osupljivi kraški svet, z vinogradi posejana pokrajina, šumenje morskih valov, eleganca belih konj – naj vas navdušijo lepote Mediteranske & Kraške Slovenije.

  Vreme

  Danes

  Mediteranska in Kraška Slovenija

  24°


  • Sat

   27°
  • Sun

   28°
  • Mon

   28°

  Outdoor destinacija za uživače

  Vonj po morju in mističnost kraškega sveta. Živahna obalna mesta, Jadransko morje, zeleno istrsko podeželje, skrivnostni podzemni svet, rodovitne doline, sloviti beli konji lipicanci, pršut, vrhunska vina in najboljše olivno olje. Vse to lahko pričakujete, če boste za svojo naslednjo outdoor destinacijo izbrali Mediteransko & Kraško Slovenijo.

  Tako je pri nas!

  Edinstven Kras in dišeče sapice Mediterana vas bodo zagotovo navdušile.

  Podnebje je tu milo, saj vplivi mediteranskega morja blažijo zimski mraz in poletno vročino. Značilne so mile zime brez snega in največ sončnih dni v Sloveniji. Aktivni ste lahko ne glede na letni čas. Pohodniki in tekači se bodo le stežka odločali za pravo smer, saj je le teh resnično veliko. Tudi adrenalinski navdušenci ne bodo ostali ravnodušni. Jadralni padalci in jamarji bodo zagotovo našli izzive, ki jim bodo še dolgo burili domišljijo.

  Kam se boste odpravili?

  Obmorska mesta Piran, Izola in Koper ohranjajo mediteranski značaj s srednjeveškimi mestnimi jedri. Plavajte, supajte, jadrajte. Večina naših kopališč in marine redno prejemajo modro zastavo, mednarodni ekološki simbol za naravna kopališča in marine.

   

  Kolesarite, hodite, tecite. Med urejenimi potmi je še posebej privlačna Parenzana, 130 km dolga kolesarska pot, ki je speljana od Trsta, čez celotno slovensko obalo naprej na Hrvaško.

   

  V Portorožu in tudi drugod po obali je dovolj priložnosti tudi za počitek in regeneracijo. Zlahka boste našli vrhunsko wellness ponudbo. V Sečoveljskih solinah lahko opazujete solinarje pri svojem delu in številne ptice, ki tu domujejo.

   

  V zaledju vas čaka Kras. Podajte se pod zemljo, v eno najbolj znanih podzemnih jam našega planeta – v Postojnsko jamo. Kot turist ali jamar. Slednji so navdušeni tudi nad številnimi drugimi jamami, ki večinoma niso primerne za turistične oglede, so pa resnični izziv jamarjem in iskalcem adrenalina.

   

  Povzpnite se na katero od razglednih točk ali pa se spustite iz njih z jadralnim padalom. Kras je prepreden s pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Na Kraškem robu najdete tudi odlična plezališča.

   

  Iz Krasa izvirajo plemeniti Lipicanci, čudoviti beli konji, ki jih redijo v Lipici. Odpravite se jahat ali se pustite peljati s kočijo po neskončnih travnikih. Aktivno preživet dan v gričevnatih Brdih in Vipavski dolini pa se naj konča ob okušanju vrhunskih vin in odlične kulinarike.

   

  Kraška & Mediteranska Slovenija je zagotovo naj outdoor destinacija za uživače!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Destinacije

  #MyWay of exploring

  Portorož/Piran

  Veste, kako se pridobiva prava morska sol? Obiščite mesto Piran in soline. Najbolje, da se na potepanje podatke kar s kolesom ali po morju s SUPom ali čolnom. Piran je najlepše mesto slovenske obale, nedaleč stran pa je zrastlo razkožno počitniško hotelsko letovišče, Portorož.

  Izola

  Poznate biser slovesnke obale? Izola, majhno obmorsko mesto z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi. Izola je bila nekoč otok na Jadranskem morju, njena edinstvenost pa je še danes povezana z morjem in ribištvom, predvsem pa so zanjo značilne raznolike plaže. Izola ponuja veliko aktivnosti na prostem in na morju. Ste ljubitelj jadranja, potapljanja, kajtanja ali supanja. Podajte se na kolesarko pot ob obali, ali se sprehodite po okoliških hribih, od koder je čudovit pogled na slovensko obalo.

  Koper

  Koper je obmorsko mesto z mnogimi priložnostmi za uživanje v vodnih športih. Plavate lahko v mestnem kopališču in Žusterni. Tu je na voljo tudi park vodnih športov. Izposodite si kajak ali sup, ujemite veter v jadro surfa, ribarite, se potapljate, kolesarite ali se odpravite peš.

  Ankaran

  Ste za doživetja na prostem, v neokrnjeni naravi, kjer kraljuje blagodejna mediteranska klima? Obiščite Ankaran, okno severnega jadrana. V oazi borovcev in oljk, se skriva prava zakladnica nepozabnih doživetij, izberite najljubšega zase.

  Brda

  Sončna vinorodna pokrajina med Alpami in Mediteranom navdihuje obiskovalce z vsega Sveta. Brda so pravi raj za kolesarje in pohodnike. Razgibana pokrajina, kjer je na voljo 280 kilometrov urejenih kolesarskih in pohodniških poti, je mikavna v vseh letnih časih.

  Nova Gorica in Vipavska dolina

  Nova Gorica in Vipavska dolina sta stičišče dveh svetov in različnih kultur. Razgibana in slikovita pokrajina ponuja prave pohodniške in kolesarske užitke. Strma pobočja nudijo odlične pogoje za prosto letenje in športno plezanje skozi vso leto.

  Postojnska jama

  Obiščite čudežni svet kraškega jamskega sveta. Podajte se na slovenski kras in doživite nepozabno dogodivščino svetovni znamenitosti Postojnsko jamo in Predjamski grad. Naj se nepozabno doživetje prične zdaj!

  Škocjanske jame, Lipica

  Beli konji in misteriozne podzemne jame so najbolj prepoznavne značilnosti slovenskega Krasa. Ga želite spoznati? Če želite doživeti Kras v vsej polnosti, obiščite Lipico in park Škocjanske jame.

  Miren Kras

  Podajte se po znani pohodniški poti Alpe Adria, ki vas bo popeljala od Alp pa vse do Jadranskega morja, ali pa se sprehodite po območju Živega muzeja Krasa ter uživajte v občudovanju tipične kraške pokrajine.