Ptuj - staro mesto, nova doživetja

Termalna Panonska Slovenija

Staro mesto, nova doživetja

Termalno-panonska Slovenija

  Ptuj

  Kurentovanje, ki je doma na Ptuju, se uvršča med 10 najzanimivejših karnevalov na svetu.

  Vreme

  Danes

  Ptuj

  13°


  • Thu

   14°
  • Fri

   15°
  • Thu

   °

  Starodavni Ptuj leži v Podravju na SV Slovenije, obdan z vinogradi, ki se razprostirajo v Slovenskih goricah in Halozah ter Dravskim in Ptujskim poljem. Območje mesta je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi. V prvem stoletju pa se je tu iz vojaškega tabora razvila rimska utrdba Petovia. Danes je to mesto ob reki Dravi znano po najstarejši vinski kleti pri nas in kurentih. Ti v pustnem času odganjajo zimo plešoč v značilni pisani opravi s kožuhovinastim plaščem, zvonci in naglavnimi maskami z rogovi. Ptujsko kurentovanje je največja organizirana pustno karnevalska prireditev pri nas, obhodi kurentov so vpisani na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine.

  Ptuj z okolico zaznamujejo panonska ravnina in gričevje, primerno za raziskovanje s kolesom ali peš. Priljubljena rekreacijska točka je Ptujsko jezero, ob katerem je našlo svoj dom več kakor 230 vrst ptic. Ob jezeru, ki ga domačini kličejo kar ptujsko morje, je tudi sicer živahno. Tu se nahaja edina marina na kopnem pri nas s šestdesetimi privezi za vodna plovila. Sproščanje in vodna doživetja so na voljo tudi v Termah Ptuj in biotermah Mala Nedelja.

   

  Aktivno na Ptuju

  Tekačem in pohodnikom je Ptuj z okolico naklonjen. Le korak iz mestnega središča se začne Ptujska pohodniška pot, ki vas vodi skozi idilično valovito pokrajino, posejano z vinogradi in sadovnjaki.

   

  Peš ali s kolesom se lahko podate tudi po haloških gričih. Če si želite lepega razgleda, se povzpnite do cerkve Sv. Ane.

   

  Golfistom je na voljo Golf igirišče Ptuj.

   

  Na Ptujskem jezeru, rekah Dravi, Dravinji in Pesnici pridejo na svoj račun tudi ribiči. Na Ptujskem jezeru lahko jadrate, surfate in čolnarite.