Doživetja

Dobrodošli v deželi pohodnikov, planincev in vrhunskih alpinistov!

  Pohodništvo

  Več kot 15.000 km planinskih, tematskih in sprehajalnih poti ter urejena pohodniška infrastruktura vabijo k raziskovanju in gibanju. Doživite Slovenijo. Izkusite kako je pri nas!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času na pravi poti.

  Poti v Sloveniji? Kar želite, to dobite. Ste za sproščeno pohodništvo po nižinah ali razgibanem sredogorju in visokogorju? Ste alpinist, plezate? Vas mikajo ferate? Iščete ideje za družinsko pohajkovanje po naravi? Ste ljubitelj pohodniških festivalov? Ali pa želite tudi to poletje prehoditi kakšno zanimivo daljinsko pot?

   

  Slovenija, ki meri vsega malo čez 20.000 kvadratnih kilometrov, vam kot na dlani ponuja vse to. Prepredena je z 10.000 km dobro označenih planinskih poti in 5.000 kilometri tematskih in sprehajalnih poti. Vodijo vas po nižinah, sredogorju in visokogorju. V sredogorju prevladujejo gozdne poti, kolovozi in steze. Mnoge so primerne za družinski pohod. Nižine boste spoznavali med griči in ravnicami, prostranimi gozdovi in vinogradi. Visokogorje zaznamuje preko 352 dvatisočakov. Zahtevne planinske poti so običajno zavarovane z jeklenicami in klini.

   

  Vsekakor pa morate za varnost poskrbeti predvsem sami – z ustrezno opremo, znanjem in psihofizično kondicijo. Infrastruktura do izhodiščnih točk je povsod odlična, razdalje pa kratke. Če se na primer dovolj zgodaj odpravite iz glavnega mesta, Ljubljane, lahko že pred dopoldnevom uživate na vrhu katerega od dvatisočakov in se ob spustu osvežite v bližnji reki ali jezeru. Na poti obvezno načrtujete postanek v kateri izmed planinskih koč, kjer postrežejo z domačo hrano in zeliščnimi čaji iz okoliških travnikov. Če se odločite v planinskih kočah ali specializiranih pohodniških nastanitvah prespati, računajte na pristno domačnost in toplino.

   

  Da, tako je pri nas! Dobrodošli.

  Hiking in Slovenia

  Najprimernejši čas

  Pohodnike boste pri nas srečevali v vseh letnih časih. Zima je najbolj gostoljubna v nižinah in sredogorju. Upoštevajte, da so dnevi kratki in da so zime pogosto odete v snežno odejo. Tudi pomladi, ko se na nižjih predelih sneg stopi in vzbrsti narava, so pogoji najprimernejši v sredogorju in nižinah. V visokogorju je spomladi snežna odeja po navadi še zelo visoka. Prav tako je do sredine junija zaprtih večina višje ležečih planinskih koč.

   

  V poletni mesecih pridejo na vrsto tudi ljubitelji visokogorja. Tu junija skopni večina snega, čeprav lahko v senčnih legah nanj naletimo tudi kasneje. Dnevi so po navadi vroči, noči pa hladne. Pogoste so tudi nevihte, ki se praviloma pojavljajo v popoldanskih urah. Zato priporočamo, da se v gore odpravite zgodaj zjutraj. Ne pozabite na ustrezno opremo, ki vas bo varovala pred mrazom in vlago!

   

  Jesen je najlepši čas za pohodništvo. Narava nas obdari s čudovito paleto barv. Ne pozabite na topla oblačila in preverite obratovanje planinskih koč! Višje ležeče zapirajo vrata sredi septembra, mnoge pa so odprte dlje.

  Markacije in oznake na poti

  Ni pomemben samo cilj, uživajte na (označeni) poti

  Planinske poti so označene z rdečimi usmerjevalnimi tablami, na katerih je napisan tudi približen čas hoje do cilja in s Knafeljčevimi markacijami. Markacije – bel krog obdan z debelo rdečo črto –  boste zagledali povsod na poti, na deblih dreves, skalah ali drugih primernih objektih. Narisani so praviloma vedno na desni strani v smeri hoje.

   

  Tematske poti pa so označene z rumenimi usmerjevalnimi tablami in rumeno markacijo (bel krog z rumenim obročem). Nekatere tematske poti za označevanje uporabljajo tudi svoje logotipe in označbe. Tematske poti so zelo priljubljene med družinami z mlajšimi otroci, saj so po večini položne in z zgodbami, ki jih pripovedujejo, kratkočasne za nemirne otroške glave.

  Vodeno ali sami?

  Samostojno odkrivanje Slovenije vam bodo olajšali gorniški zemljevidi v merilih 1:50.000 in 1:25.000, knjižni vodniki za posamezna pogorja v tujih jezikih, GPS sledi planinskih in tematskih poti, mobilne aplikacije ter specializirani portali z digitaliziranimi topografskimi kartami. Kupite jih lahko v knjigarnah in turistično informacijskih centrih ali si jih naložite preko spleta. Ponudbo vodenih tur preverite v Hiking & Biking Slovenia, specializiranih pohodniških namestitvah in specializiranih turističnih agencijah. Veliko jih je.

   

  Da, tako je pri nas! Se vidimo?