Slovenske Alpe

Dobrodošli na sončni strani Alp

Alpska Slovenija

  Destinacija

  Alpska Slovenija

  Slovenija je alpska dežela. Alpske vrhove lahko v daljavi občudujete že, ko pristanete na osrednjem letališču ali ko se sprehajate po glavnem mestu, Ljubljani.

  Vreme

  Danes

  Alpska Slovenija

  15°


  • Wed

   16°
  • Thu

   17°
  • Fri

   20°

  Alpski raj za outdoor navdušence

   

  Slikoviti gozdovi, pašniki in travniki v višjih legah prehajajo v skalnate vrhove. In teh ni malo. Našteli smo več kot 300 dvatisočakov, med katerimi kraljuje 2864 metrov visok Triglav. Tako zelo smo zagledani vanj, da krasi slovensko zastavo in grb.

   

  Mogočna veriga Alp se začne izrisovati že na planotastem Pohorju na severovzhodu države. Nato gre samo še navzgor. Proti severozahodu se ena za drugo nizajo mogočne alpske verige: Kamniško – Savinjske Alpe, Karavanke in najvišje Julijske Alpe.

   

  Alpe so »it« outdoor destinacija pohodnikov in alpinistov, kolesarjev, smučarjev, ljubiteljev vodnih aktivnosti, ribičev, jadralnih padalcev, plezalcev in drugih adrenalinskih navdušencev. Poleg edinstvene narave in raznovrstne ponudbe outdoor aktivnosti so Alp priljubljene zaradi urejene infrastrukture, bogate kulturne dediščine, odlične kulinarike in številnih prireditev.

   

  V svoji prostranosti Alpe skrivajo tudi veliko turistično neodkritih predelov, kjer vladajo neokrnjena narava, mir in tišina.  Če vas mikajo neodkrita prostranstva, najemite lokalnega vodiča in se podajte v skrite kotičke Slovenskih Alp.

  Tako je pri nas!

  Naše Alpe so čudovite. Doživite jih z vsemi čuti.

  Julijske Alpe

  Julijske Alpe so epicenter naše outdoor ponudbe.

   

  So naša največja, najvišja, za mnoge tudi najlepša gorska skupina. Z mnogimi osupljivimi vrhovi in čudovitimi dolinami ležijo na skrajnem severovzhodu Slovenije in prehajajo v sosednjo Italijo. Edinstveno podobo jim dajejo smaragdna reka Soča, Sava Bohinjka in Sava Dolinka ter ledeniška Bohinjsko in Blejsko jezero. Večino Julijskih Alp pokriva edini slovenski nacionalni park – Triglavski narodni park, znotraj katerega kraljuje tudi naša najvišja gora, Triglav.

  Kamniško Savinjske Alpe

  Nadete jih na severu Slovenije, na meji s sosednjo Avstrijo. Vrhovi so goli in skalnati, nižje se bohotijo gozdovi. Kraljuje jim 2558 metrov visok Grintovec in živahna reka Savinja. Izvir Savinje se izliva v slap Rinka v eni naših najlepših alpskih dolin, Logarski dolini.

   

  Brez besed vas bosta pustila tudi planota Velika planina in gorski center Krvavec. Zimsko zasnežena vabi turne in klasične smučarje, poleti pa si oprtajte nahrbtnik in se podajte čez pašnike. Izgubljene kalorije nadomestite s kislim mlekom ali skuto, ki ju tam pridelujejo.

  Karavanke

  Karavanke si delimo s sosednjo Avstrijo in Italijo. Čez greben najvišjega vrha, 2236 m visok Stol, poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo.

  Impozantna gorska veriga Košuta je dolga 10 km in premore kar 6 vrhov nad 2000 m. Karavanke so poznane po narcisah. Te konec pomladi zacvetijo na Golici,  Planini pod Golico in Javorniškem rovtu. Rastejo tako na gosto, da je videti, kot da je ponovno zapadel sneg.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Destinacije

  #MyWay of exploring

  Bled

  Iščete zabavo v naravi, z lepim pogledom na Julijske Alpe in Karavanke? Ste morda za kanček adrenalina in vodne aktivnosti? Bled, ikona slovenskega turizma vas vabi.

  Bohinj

  Poznate kraj, ki je prava oaza miru in neokrnjene narave? Bohinj je ledeniška dolina v objemu Julijskih Alp. V dolini se nahaja Bohinjsko jezero, ki je največje naravno jezero v Evropi. Bohinj je idealno izhodišče za pohodništvo, kolesarjenje, plezanje, supanje, ribolov, smučanje, tek na smučeh… Že pakirate kovčke?

  Dolina Soče

  Pripravljeni na akcijo? Adrenalin? Odkritja? Zabavo? Vstopite v slikovit svet, ujet med smaragdno reko Sočo in vrhovi Julijskih Alp. Spustite se v adrenalinske pustolovščine in nepozabna doživetja.

  Kranjska Gora

  Kranjska Gora, kjer je avantura doma v vseh letnih časih. Polna mera zabave, adrenalina in sprostitve. Kranjska Gora je smučarsko letno središče svetovnega formata v objemu Julijskih Alp na tromeji z Avstrijo in Italijo. Smučanje, sankanje, krpljanje, deskanje na snegu, ledno plezanje, plezanje, zipline, kolesarjenje, bike park, ferate. Lahko pa si privoščite tudi samo sprostitev ob rekah in jezerih s slikovitim pogledom na Julijske Alpe in Karavanke.

  Radovljica

  Vas privlačijo čudoviti razglede na gozdove in gore? Ste ljubitelj pohodništva po tematskih poteh, po nižinah in sredogorju. Potem je čas, da obiščete Radovljico.

  Kranj

  Neokrnjena narava okoli Kranja vabi k raziskovanju, na izlete v hribe in gore. Slikovitost mesta in okolice je odličen kraj za različna doživetje na prostem. Obiščite Kranj in se preizkusite v golfu, konjeništvu, pohodništvu, kolesarjenje in smučanju na bližnjih smučiščih. Kranj ponuja različna doživetja, kolesarjenje v krožnem poligonu – pumptrack, tematske in učne poti, ribolov, plavanje v mestnem bazenu ter v naravnih kopališčih.

  Maribor - Pohorje

  Mariborsko Pohorje je izhodišče za odkrivanje posebnosti vzhodnega dela Slovenije. Zeleno hribovje najbolj vzhodnega dela Alpske Slovenije, prepredeno s smučišči, pohodniškimi in kolesarskimi potmi, adrenalinskimi doživetji ter vodnimi doživetji na reki Dravi. Mariborsko Pohorje skupaj z Arehom velja za največje zimsko središče v Sloveniji. V njem je na razpolago približno 42 kilometrov smučarskih prog in 20 različnih žičnic, med katerimi je najbolj znana gondola Pohorska vzpenjača. 

  Rogla - Pohorje

  Adrenalinska doživetja na Rogli ponujajo nepozabne adrenalina polna doživetja. Podajte se novim izzivom naproti od bike parka, sankališča do fun parka za smučarje in deskarje! Čas je za akcijo! Rogla se razprostira na hribovju Pohorja, privlači z neokrnjenimi gozdovi, šotnim barjem in jezeri. Poti povezujejo smučarsko Roglo in termalne Zreče z zanimivimi vasmi.

  Zgornja Savinjska dolina

  Zgornja Savinjska dolina z Logarsko dolino in bistro zeleno reko Savinjo ohranja prvobitnost alpskega življenja. Začutite naravo v ikonični ledeniški dolini, na pohodniških ali kolesarskih turah v Kamniško-Savinjske Alpe.

  Koroška

  Njena posebnost je zagotovo podzemlje gore Pece, po katerem se lahko sprehodite, se peljete z vlakcem, se peljete gorskim kolesom ali s kajakom. Navdušenja polno doživetje v skrivnostnih rovih zapuščenega rudnika. Gozdnata pobočja Pohorja so priljubljena med pohodniki in gorskimi kolesarji. V zimskem času pa tek na smučeh, sankanje, smučanje in turno smučanje.

  Jezersko

  Ste za pohodništvo ali kolesarjenje? Jezersko je odlično izhodišč za vzpon na bližnje hribe in gore. Je dolina, kjer kraljujejo športne aktivnosti pohodništvo, kolesarjenje, ferate in plezanje.

  Tržič

  Potrebujete aktiven oddih v neokrnjeno naravo, ob šumečem potoku, z adrenalinom v žilah? Ste za gorsko kolesarsko ali BMX turo, pohodništvo, spust z jadralnim padalom? Tržič s svojimi gozdovi, travniki, rovti, planinami, soteskami, potoki in bogastvom poti prav kliče po tem.