Doživetja

Žejni adrenalina in zabave?

  Vodna doživetja

  Vodna doživetja

  Pri nas vodnih užitkov ne manjka. Od vas je odvisno, kako daleč, hitro ali globoko upate!

  Ko pomisliš na Slovenijo, takoj pomisliš na njeno vodno bogastvo, najsi bo to v obliki jezer, divjih gorskih rek ali kristalnih izvirov pitne vode. Zato ni presenetljivo, da se Slovenci radi zabavamo na in ob njih. »Ob njih« verjetno ne zahteva posebne razlage, medtem ko so aktivnosti na vodi veliko bolj raznolike in v določeni meri nepoznane, sploh tiste na divjih rekah.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času na pravi poti.

  Verjetno najbolj poznana in razširjena aktivnost je vožnja čez divje brzice v velikem gumijastem čolnu, s kupom prijateljev na krovu, poimenovana rafting. Rafting je morda najpopularnejša turistična vodna aktivnost, ki na varen način ponuja izkušnjo divje reke, odmaknjenih dolin in adrenalinskega doživetja. Za nameček zraven dobite tudi nekaj lekcij o delovanju in povezovanju ekipe (»teambuilding«). Rafting lahko izkusite v skoraj vseh slovenskih regijah, najbolj znane so v Alpski Sloveniji – Dolina Soče, Bohinj, Bled in Zgornja Savinjska dolina. Nikakor pa ne zaostajajo Bela Krajina z reko Kolpo, Dolenjska z reko Krko ali celo Ljubljana z reko Savo. Povsod boste našli ponudnike rafting doživetja. Vsaka reka ponuja drugačno doživetje, nekatere so smaragdno zelene, druge skrivnostno temne, nekatere počasne in umirjene, spet druge divje in neugnane. Preživljanje časa na katerikoli od njih vas bo napolnilo z energijo, pomirilo duha ali vas povezalo s člani posadke na čolnu.

  Rafting

  Rafting

  Naslednja stopnja je kajak, čoln v katerem sedite sami ali v dvoje in se po rekah, jezerih ali morju prebijate s pomočjo svoje moči in spretnosti. Ker je to nekoliko bolj zahtevno, je pametno, da se vpišete v tečaj veslanja in po rekah napredujete postopoma. Tako se izkušnja ne bo spremenila v nočno moro, ampak v užitek veslanja, ki vas bo spremljal do konca življenja. Sava pri Ljubljani je za učenje zelo primerna, seveda pa najdete mirne odseke tudi na Soči, Savi Bohinjki, Savi Dolinki, Savinji, Dravi, Krki, Kolpi… Veslanja se lahko naučite povsod. Kajak šole boste po navadi našli pri ponudnikih raftinga.

  Kajak

  S kajakom po reki Soči

  Če je v vas radovedni duh še močnejši in si želite še bolj prvinske izkušnje, je za vas primerno soteskanje (canyoning). Na lastnih nogah se podate v odmaknjene, ozke kanjone, kjer svetloba komaj doseže vodo. Oblečeni v debele neoprenske obleke, ki vas varujejo pred mrazom, se z malo plezanja, malo dričanja in nekaj skoki v globoke tolmune kristalno čiste vode, korak po koraku prebijate skozi soteske. Izjemno doživetje, ki pa ga najdete večinoma v Alpski Sloveniji, torej v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah. Soteskanje zahteva nekoliko fizične pripravljenosti, saj je po navadi potrebnega nekaj plezanja, plavanja in seveda hoje.

  Soteskanje

  Soteskanje

  Vodna doživetja niso vezane le na divjo, oziroma hitro tekočo vodo. Prav tako posebna doživetja ponujajo tudi mirne vode, kot so tiste na počasi tekočih rekah, jezerih in morju. Osnove veslanja najlažje osvojite prav na mirni vodi, ta pa vam omogoča tudi, da okolico gledate s povsem drugega zornega kota. Ker ste na vodi praviloma sami, okoli vas vlada mir, medtem ko premec čolna rahlo kodra gladino. Na določenih rekah, recimo Kolpi, je popularno tudi večdnevno veslanje z vmesnim kampiranjem. Pri veslanju na jezerih, sploh tistih v narodnih parkih, morate biti pozorni na pravila, saj so dostopi do vode posebej urejeni, zahtevana pa je tudi dovolilnica, ki jo kupite v lokalnem TIC-u.

  Na mirnih vodah (jezerih, morju) se uporabljajo drugačni čolni kot na divjih vodah, primernejši za daljše izlete, saj razvijejo večjo hitrost in imajo praviloma več prostora za prtljago. Če se boste odpravili na daljše potovanje po kateri izmed rek, je nujno, da si prej pogledate zemljevide in satelitske posnetke, da ugotovite kje so brzice ali elektrarne, kjer boste morali čoln prenesti, prav tako pa je pomembno vedeti, kje lahko iz reke izstopite. Alternativa kajaku, primerna za več oseb, je klasični kanu, ki si ga prav tako lahko izposodite v vseh regijah.

  Kanu

  S kanujem po Bohinjskem jezeru

  Na mirnih vodah je zelo popularno tudi veslanje na deski, tako imenovani SUP. Pri veslanju na deski se morate zavedati, da je zelo občutljiva na veter in vodni tok, zato morate to vzeti v zakup, da ne boste ostali na napačni strani jezera ali morja.

  SUP

  S supom po Ljubljanici