Termalna Panonska Slovenija

Naj se čas ustavi in avantura prične

Termalno-panonska Slovenija

  Pomurje

  Pomurje vas bo navdušilo, če ste tam pripravljeni pustiti delček sebe.

  Vreme

  Danes

  Pomurje

  20°


  • Wed

   21°
  • Thu

   21°
  • Fri

   23°

  Ravninsko Pomurje, na skrajnem severovzhodu Slovenije, je pokrajina prostranih razgledov, ki segajo čez ravnino in gričevje, je pokrajina zdravilnih vrelcev, termalnih voda, odličnih okusov, domačnosti in gostoljubnosti. Nekoč je območje panonskega sveta zalivalo Panonsko morje, danes tu prevladuje nižinski svet, ki se najvišje povzpne do 400 m nad morjem.

   

  Pravijo, da tu čas teče počasneje, kar je odlična novica za vse, ki si ga vsaj za trenutek želijo ustaviti. Počasi in mogočno v teh krajih teče tudi reka Mura, ki se prebudi ob močnejših padavinah in taljenju snega. Na svoji poti ustvarja mrtve rečne rokave, ki so vir izjemne biotske raznovrstnosti.

  Regijsko središče je Murska Sobota, kjer lahko ob Soboškem jezeru v Expanu v interaktivnem doživljajskem parku raziščete lepote tamkajšnje pokrajine.

   

  Pomurje je znano po treh edinstvenih vrstah termalnih vod: črna, mineralna in parafinska. Sproščate in napolnite z energijo se lahko v termah v Moravskih Toplicah, Radencih, Banovcih in Lendavi.

   

  Če si želite miru in tišine, se podajte v krajinski park Goričko. Je del trideželnega parka, ki si ga delimo s sosednjima Avstrijo in Madžarsko in življenjski prostor večih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Na gričevnatem Goričkem najdete v vasi Grad največji baročni grad v Sloveniji. Če ga boste obiskali z otroci, obvezno obiščite doživljajski park Vulkanija.

   

  Zagotovo vas bo navdušila tudi slikovita pokrajina Jeruzalem, ki leži med vinskimi griči in je odlično izhodišče tako za pohodništvo in kolesarjenje, kakor tudi za razvajanje brbončic.

   

  Aktivno v Pomurju

  Pomurje je prepredeno s pohodniškimi, dobro označenimi potmi. Podajte se po poteh Svetega Martina ali po delu slovenske transverzale. Dokaj nezahtevno a zanimivo je raziskovanje Pomurja s kolesom. V regiji je čez 600 km označenih kolesarskih poti. Izberite daljinsko kolesarsko pot ob reki Muri ali pomursko krožno kolesarsko pot.

   

  Reka Mura in številna jezera so zelo priljubljena med ribiči. Ribolovna dovolilnica je obvezna. Na Muri lahko tudi raftate, zanimivo je tudi splavarjenje.

   

  V Moravskih Toplicah se zbirajo igralci golfa.

   

  Kopate se lahko v številnih termah in mestnih kopališčih v Murski Soboti in Ljutomeru. Ob Bukovniške jezeru si lahko povrnete energijo ob tamkajšnjih energijskih točkah, tam najdete tudi adrenalinski park.