Mediteranska in Kraška Slovenija

Beli kamen in beli konji

Kraško-mediteranska Slovenija

  Škocjanske jame in Lipica

  Beli konji in slikovite podzemne jame so najbolj prepoznavne značilnosti Krasa. Če ga želite doživeti v vsej polnosti, obiščite Lipico in Škocjanske jame.

  Vreme

  Danes

  Škocjanske jame in Lipica


  • Mon

  • Tue

   10°
  • Wed

  Škocjanske jame

  Škocjanske jame so uvrščene na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine pri organizaciji UNESCO, regijski park Škocjanske jame pa tudi na UNESCO seznam biosfernih rezervatov. Nahaja se na skrajnem jugovzhodnem delu matičnega krasa, blizu Divače. Splet Škocjanskih jam je raj za ljubitelje podzemlja in jamarje. Podzemna soteska, ki jo je ustvarila reka Reka, je sestavljena je iz številnih jam, rovov, naravnih mostov in ponorov. Najslovitejši je kar 146 metrov visok podzemni kanjon, največji podzemni kanjon v Evropi.

  Spoznajte Park Škocjanske jame in Kobilarno Lipica.

  Škocjanske jame so bile zaradi svojega izjemnega pomena razglašene za svetovno naravno dediščino in vpisane na seznam UNESCO. Kobilarna Lipica, kjer se piše pravljica o princu na belem konju.

  Elegantni beli konji lipicanci so dobili ime po Lipici, najpomembnejšem slovenskem konjeniškem središču, kjer jih redijo že od leta 1580. Edinstvena dediščina Kobilarne Lipica in lipicanci so cenjeni po vsem svetu. Tu se beli kamen umakne travnikom, na katerih rastejo hrast, lipa in kostanj in se pasejo te čudovite plemenite živali. Lipica leži blizu Divače, tik ob državni meji z Italijo. V okolici Lipice se nahaja več kraških jam: jama Vilenica, Dolga jama, Lipenska jama.

   

  Aktivno na Krasu

  Škocjanske jame si lahko ogledate na ogledni poti, dolgi približno 3 km, kar vam bo vzelo slabi 2 uri časa. Na voljo so tudi resnejše jamarske ture in čolnarjenje v jami. V Parku Škocjanske jame si lahko pretegnete noge, ne da bi se podali pod zemljo. Na voljo so tekaške, pohodniške in kolesarske poti. Tu najdete kontrolno točko na Slovenski planinski poti. Zanimiva je tudi označena učna pot, ki razkriva značilnosti kraške pokrajine in pestrega živalstva in rastlinstva.

   

  V Lipici boste zagotovo jahali, otroci ponije. Priljubljene so tudi vožnje po idiličnih travnikih s kočijo. Lipica je znana tudi po golf igrišču, ki se nahaja neposredno ob kobilarni. Skozi Lipico potekata daljinski poti Via Alpina – rdeča pot in Alpe Adria Trail.