Doživetja

Veličastno podzemlje

  Jamarstvo

  Naš osupljiv podzemni svet vas bo očaral s podobami, kakršnih doslej še niste videli.

  Slovenija je zibelka jamskega turizma in kraških pojavov. Prve jame so bile urejene za množične obiskovalce že v 17. stoletju. Danes imamo registriranih že več kot 10.000 kraških jam, vsako leto pa jih na novo odkrijemo še približno 100.

   

  Če vas zanima naš podzemni svet, je izbira resnično velika – našli boste vse od lahkih turističnih izletov do najzahtevnejših odprav. Med najpogosteje in najbolj priljubljenimi jamami prednjačita Postojnska jama in Škocjanske jame.

   

  Obstaja tudi cela vrsta jam, ki so primerne za zahtevnejše jamarske podvige. Te je mogoče raziskovati pod vodstvom izkušenih jamarjev. Brez ustreznega znanja in izkušenj se nikar sami ne podajajte vanje.

  Škocjanska jama

  Od lahkih turističnih izletov do najzahtevnejših odprav

  Postojnska jama je eden od naših največjih turističnih biserov. Do veličastnih skulptur, kapnikov in dvoran vas popelje poseben jamski vlak. Tu si je našla svoj dom edinstvena človeška ribica, endemit, ki že milijone let živi v jami. Poleg turističnih ogledov so na voljo tudi zahtevnejše ture.

   

  Enako osupljive so tudi Škocjanske jame, uvrščene na Unesco seznam svetovne dediščine. Zazrite se v najgloblji in največji podzemni kanjon na svetu. Bolj pogumni si lahko privoščite še veliko več.

  Križna jama navduši z verigo podzemnih smaragdno zelenih jezerc, po katerih se pod vodstvom izkušenih jamarjev zapeljete do veličastnih kraških dvoran. Tu se nahaja najdišče ostankov jamskega medveda, ki je med ledeno dobo prezimoval v jami.

  Križna jama

  Si upate v Pekel? Jama Pekel je več kot 3 milijone let stara kraška jama v Savinjski dolini. V jami najdete najvišji slovenski podzemni slap.

  V Divaški jami sta svoj mir in neokrnjeno lepoto iskala že Sigmund Freud in avstroogrski prestolonaslednik Rudolf.

  Sprehod skozi jamo Dimnico je prava naravoslovno učna ura, na kateri boste spoznavali kraške pojave. Raziščite jo s čelno svetilko na glavi in v spremstvu jamarjev.

  Jama Pekel

  Jama Vilenica buri duhove, saj znanstveniki vse do danes  niso uspeli določiti njene starosti. Njena lepota je v navdih mnogim umetnikom, navdušujejo raznovrstne kapniške oblike različnih barv.

   

  V Snežni jami v Zgornje Savinjski dolini sta večni led in siga izoblikovala neverjetne jamske skulpture.

   

  V bližini Kostanjevice se pod kraškim površjem skriva manjša Kostanjeviška jama. Kapniki različnih oblik so tu ustvarili pravljično podzemno pokrajino.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.