Kras in Brkini

Zasanjana dežela slovi po jabolkih in skrivnostnih škoromatih.

  Kras in Brkini

  Zasanjana dežela slovi po jabolkih in skrivnostnih škoromatih.

  Vreme

  Danes

  Kras in Brkini

  20°


  • Wed

   22°
  • Thu

   21°
  • Fri

   22°

  Kras in Brkini predstavljajo poseben svet. Podobo in dušo mu daje kamen, ki ga že od nekdaj in brez prestanka spreminjata voda in človek. Obiščite naše kraje in se zaljubite v lepote tega dinamičnega sobivanja na robu Mediterana.

   

  Našemu svetu med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini je ime Kras. Tu sta se srečala voda in topen kamen. Vse od takrat skupaj ustvarjata čarobni svet podzemnih jam, izginjajočih rek, vrtač in drugih kraških pojavov. Naša planota Kras je dala ime vsem pokrajinam na svetu s podobno sestavo tal, pa tudi njihovim naravnim pojavom.

   

  Narava se je prav prijazno poigrala, ko je na rob kamnitega Krasa nanizala zelene in zelo rodovitne griče. To so Brkini, čudoviti svet sadovnjakov in neskončnih travnikov. Vedute jemljejo dih. Skorajda na vsakem vrhu griča vas pozdravi bela cerkvica in prebuja romantična občutja. To so kraji, kamor lahko človek pobegne iz ponorelega sveta.

  Pokrajina Krasa in Brkinov

  Preplet kamna, planjav in zelenih gričev ustvarja izjemen svet jam, vinogradov in romantičnih vasic.

  Foto: Jošt Gantar in Nejc Bole

  Prvinska narava ponuja neskončne priložnosti za pohajkovanja in raziskovanja. Edinstvene znamenitosti se vtisnejo v spomin. Na Krasu ste lahko aktivni in zelo radovedni, lahko pa le počivate. Karkoli boste počeli, peš s kolesom ali na konjskem hrbtu povsod vas bo spremljalo pristno kraško gostoljubje. Ob kozarcu domačega vina ali žganja in ob okušanju odličnih lokalnih jedi boste začutili dušo našega sveta.

  Kras je slikovit. Doživite vse njegove odtenke.

  Kras je poln lepot. Poiščite jih peš.

  Hoja po kraški pokrajini navdušuje vse, ki se ne ozirajo za podvigi, ampak uživajo na vsakem koraku poti. Prav take poti, presenetljivo lepe in polne zanimiv zgodb, vas pričakujejo na Krasu in v Brkinih.

  Najbrž se zato prav tu stekajo tudi številne mednarodne pohodniške poti. Jakobova pot, Via Alpina in Alpe Adria Trail, ki vodijo do morja, na Krasu ponujajo nekaj nepozabnih etap.

  Širna svoboda kolesarskih poti

  Čez kraške gmajne do morja, skozi gozdove, po ravno prav strmih poteh na slikovite vrhove. Vse naše poti, asfaltne, makadamske in divje, so lepe zaradi razgledov in zgodb, ki vabijo v doživetja.

  Foto: Alan Kosmač, Jošt Gantar in Nejc Bole