Čudežni podzemni svet

  Kraške jame, čudežni podzemni svet

  Turistično ali avanturistično po neverjetni Postojnski jami

  Postojnska jama je res nekaj posebnega. Skozi milijone let so drobne vodne kapljice oblikovale veličastne kapniške strukture in ustvarile eno najlepših jam na svetu.

  Prostrane podzemne galerije in dvorane s kapniki si obiskovalci lahko ogledajo deloma peš, deloma pa jih po jami pelje podzemni vlakec. Postojnska jama pa ni znana samo po svojih lepotah. Tu je doma tudi človeška ribica, endemit, pravi pionir preživetja, ki se je prilagodil edinstvenemu jamskemu okolju brez svetlobe in dolgih obdobjih brez hrane.

  V bližini veličastne podzemne jame v tesnem objemu mogočnih skal kraljuje več kot 800 let star Predjamski grad, znan po številnih skrivnih rovih in štirinadstropno podzemno Jamo pod Predjamskim gradom.

  Postojnska jama

  Raziskujte podzemlje kot pravi jamar

  Izberite pustolovščino po svoji meri. Izkusite zahtevnejše podzemne prehode, podajte se čez vodne prepreke in podoživite jame, ki običajnim obiskovalcem niso dostopne.

  Prepletenost postojnskega jamskega sistema boste najbolj podrobno spoznali s pravo jamarsko turo skozi Pisani Rov, Spodnji Tartar, Postojnsko jamo, Črno jamo in jamo Pivka. Srednje zahteven obhod traja 4 do 6 ur in ni primeren za otroke mlajše od 15 let.

  Jama Pivka

  Ste si že privoščili treking pod zemljo? Treking skozi tri jame – Postojnsko, Črno in Jamo Pivka – vodi po rovih, ki so jih zgradili med obema vojnama. Umetni rov omogoča lahek prehod iz ene jame v drugo, kar je priložnost za spoznavanje veličine postojnskega jamskega sistema.

  Črna jama

  Slovenija je kraška dežela. Prav po Krasu so poimenovani kraški pojavi po vsem svetu.

  Tura Po poteh Luke Čeča, domačina, ki je leta 1818 odkril najlepše dele Postojnske jame, se izvaja skozi neturistične dele Pivke in Črne jame. Z izkušenimi jamarji in biologi boste stopali po poteh prvih raziskovalcev in odkrivali najlepše dele Postojnske jame.

   

  Male jame so 500 m dolg rov v Postojnski jami, ki je zaprt za redne obiskovalce. Okrašene so z bogatimi kapniškimi tvorbami ob katerih nezahtevna pot, ki traja 2 uri in pol, še prehitro mine.

  Kapnik v desetih letih zraste le za en milimeter. Najvišji v Postojnski jami presegajo 16 metrov.