Na stičišču Alp in Jadrana

Mediteranska in Kraška Slovenija

Stičišče dveh svetov – Alp in Jadrana

Kraško-mediteranska Slovenija

  Nova Gorica in Vipavska dolina

  Submediteransko podnebje in ugodna sestava tal omogočata pridelovanje vrhunskih vin. Ta razgibana pokrajina zaradi ugodne klime vabi k gibanju v vseh letnih časih.

  Vreme

  Danes

  Nova Gorica in Vipavska dolina

  20°


  • Wed

   22°
  • Thu

   21°
  • Fri

   22°

  Znameniti turistični vodič Lonely Planet je Vipavsko dolino uvrstil na seznam najlepših krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati in jo označil za “skriti dragulj v srcu Evrope”. Ime  je dobila po reki Vipavi. Ta privre na površje pod strmim pobočjem visoke planote Nanos in se izliva v Sočo. Proti zahodu se nad dolino dvigajo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda.

  Ohranjamo pristno izročilo in prvinsko naravo

  Vipavska dolina se je uvrstila med top 100 najbolj trajnostno naravnanih destinacij na svetu. Obiščite Vipavsko dolino in se podajte v doživetja, ki so prepletena z ohranjanjem pristnega naravnega okolja in življenjskega sloga.

  Še zahodneje, na meji z Italijo, leži mesto Nova Gorica, ki se čez mejo nadaljuje v italijansko Gorico. Gre za najmlajše slovensko mesto, saj je bil temeljni kamen položen šele leta 1948, ko je zaradi povojne razmejitve ozemlja dotedanja Gorica pripadla Italiji. Živahno mesto je odlično izhodišče za številna aktivna doživetja.

   

  Aktivno v Vipavski dolini in Novi Gorici

  Priložnosti za outdoor aktivnosti je resnično veliko. Kolesarji so nad Vipavsko dolino resnično navdušeni. Legendarni cestni vzponi in spusti ter strmine gorskih poti so prepričale tudi najboljše, saj je tu potekala etapa slovitega Gira dItalia.

   

  Z višine je Vipavska dolina še lepša. Jadralni padalci in zmajarji na obzorju so zelo pogost pojav. V Ajdovščini je športno letališče.

   

  Tudi pohodnikom in tekačem ne bo dolgčas. Dolina, griči in strmejša pobočja ponujajo različno zahtevne poti.

   

  Reke Vipava, Hubej in Soča so polne rib, ribolov je dovoljen z dovolilnico. Po rekah se lahko spustite tudi s kajakom. Kajakaški center z mnogimi mednarodnimi tekmami najdete v Solkanu pri Novi Gorici.