Mediteranska in Kraška Slovenija

Doživetja s pridihom opojnosti

Kraško-mediteranska Slovenija

  Brda

  Brda boste najpristneje začutili med aktivnim raziskovanjem idiličnih vasic in vinogradov, ob okušanju slovitih vin in odlične lokalne hrane.

  Vreme

  Danes

  Brda

  21°


  • Wed

   16°
  • Thu

   16°
  • Fri

   17°

  Brda so sončna vinorodna pokrajina med Alpami in Mediteranom. Ležijo na skrajnem severu Slovenije, na meji z Italijo. Na podnebje – ki je tu submediteransko – vpliva zgolj 20 km oddaljeno Jadransko morje. Dežela je zelo rodovitna, saj skorajda ni rastline, ki tu ne bi dobro uspevala. Že zgodaj spomladi se briški griči prekrijejo s čudovitim belim prtom češnjevih cvetov, ki se kmalu spremenijo v slastne, rdeče češnje. Sledijo kasnejše vrste sadja, oljke in grozdje.

  Brda, dežela opojnosti in edinstvenosti

  Pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, ima posebno, čarobno moč. Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom.

  Najlepši pogled na briške griče se razpira iz razglednega stolpa v Gonjačah. Visok je 23 metre in velja za osrednjo točko Brd. Med pomembnejšimi kraji so Šmartno, Dobrovo in Vipolže.

   

  Aktivno v Brdih

  Poleg radodarne narave Brda ponujajo tudi številne priložnosti za sproščeno gibanje. Z 280 kilometri urejenih kolesarskih poti so prava destinacija za vse kolesarje. Za premagovanje blagih briških vzponov si lahko izposodite tudi električna kolesa.

   

  Tu boste srečevali tudi številne tekače in pohodnike. Čez Briške sadovnjake, oljčnike in vinograde poteka daljinska pot Alpe Adria Trail.

   

  Med dogodki ne spustite Praznika češenj.