Doživetja

V gore ali na kolo? Oboje seveda

  Kolesarjenje

  Gorsko kolesarjenje

  Kaj je lepšega kot kolesarjenje v neokrnjeni naravi, po gozdnih stezah in serpentinastih gorskih poteh?

  Če ste zaprisežen gorski kolesar ali se nad tem športom šele navdušujete, se zagotovo strinjate, da je doživetje narave in preizkušanje lastnih zmožnosti na gorskem kolesu čisti užitek.

   

  Nekateri imajo raje skale in visokogorsko idilo, drugi se bolje počutijo v sredogorju, v objemu bujnih gozdov. Pri nas si lahko privoščite oboje. Za popestritev dneva na kolesu so tu še mountain bike proge, tudi družinske in številni kolesarski parki. Najdete jih v Kranjski Gori, na Krvavcu, Mariborskem Pohorju, na Cerknem, Voglu, na Koroškem in na Javorniku. Vse bolj se uveljavljajo tudi električna gorska kolesa.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Kam jo boste mahnili?

  Narava je blizu in lahko dostopna. Pri nas veljajo omejitve glede vožnje v naravi, vendar vam te ne bodo preprečile najlepših doživetij. Atraktivnih destinacij za gorsko kolesarjenje – tako za začetnike kot za vrhunske kolesarje – je dovolj. Največ jih boste našli v Alpah, veliko jih je tudi drugod po Sloveniji.

  Alpe so zakon

  Uživajte na kolesu in spoštujte neokrnjeno naravo! Naše Alpe ponujajo veliko. Med najatraktivnejše alpske destinacije sodijo Bovec, Kobarid in Tolmin v dolini reke Soče v Julijskih Alpah. Izjemna pokrajina in številne gorske ceste, poti in kolovozi ponujajo gorskim kolesarjem neomejene priložnosti.

  Premagajte prelaz Vršič in ostale vršace, ki obkrožajo Kranjsko Goro. Raziskujte gozdno planoto Pokljuko in Bohinjsko dolino. Nad Bohinjem se dviga gorska kulisa s številnimi gorskimi cestami in stezami različnih težavnosti.

   

  Kamniško – Savinjske Alpe vabijo s 130 km dolgo krožno potjo, čez Karavanke poteka pot Trans Karavanke.

  Izjemno kolesarsko infrastrukturo in bujne gozdove najdete tudi na Koroškem, Mariborskem in Zreškem Pohorju. Več kot 150 km kolesarskih poti vas bodo navdušilo.

   

  V okolici Tržiča se lahko spuščate po 24 gorsko kolesarskih poteh vseh zahtevnostnih stopenj. Ob poteh boste naleteli na številne planšarije in planinske koče.

   

  Gorski kolesarji pridejo na svoj račun tudi izven Alp. Idrijsko in Cerkljansko hribovje, ki sta z avtom oddaljena slabe pol ure od prestolnice Ljubljane, sta prepredena z gozdnimi potmi.

  Primerne terene za gorsko kolesarjenje boste našli tudi v Posavju in Kočevju.

  Top 5

  Top kolesarske poti

  Slovenska turno kolesarska pot

  Na tej krožni kolesarski poti boste obredli celo Slovenijo. Je zelo razgibana in bi bila v ponos tudi marsikateremu planincu. Dolga je 1800 kilometrov in če jo boste prevozili v celoti, boste premagali kar 50.000 m višinske razlike! Najvišja točka je 1.688 m visok Poštarski dom na Vršiču, najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline 1 m nad morjem. Pot tehnično ni zahtevna. Vodi mimo 109 kontrolnih točk. Med njimi je več kot 50 planinskih koč in specializiranih namestitev za kolesarje (hoteli, apartmaji), kjer se lahko spočijete in okrepčate ter števile turističnih znamenitosti.

  Pohorska kolesarska transverzala

  Za ljubitelje gozdnih poti in gorskih koles se po gozdovih planotastega Pohorja vije 75 km dolga, razgibana kolesarska pot. Povezuje vzhodni del Pohorja, ki se dviga nad Mariborom, z zahodnim delom. Konča se ob vznožju Kremžarjevega vrha na Koroškem. Pot je označena v obe smeri. Če se boste na pot odpravili iz vzhodne, mariborske poti, se do izhodišča na Bolfenku lahko odpeljete s pohorsko vzpenjačo. Na transverzalo se navezujejo lokalne kolesarske poti iz vseh večjih središč okoli Pohorja.

  Trans Slovenia 1 in 2

  Gorsko-kolesarska tura Trans Slovenija 01 je del slovite Trans Alp poti, ki povezuje Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Vodi od Julijskih Alp skozi slikovito dolino Soče do Brd, čez Vipavsko dolino in skrivnostni Kras do morske obale. Na poti vas čakajo dobrote lokalne kulinarike ter bogata kulturna dediščina. Trans Slovenija 02 je naravno nadaljevanje prve ture. Začne se ob Baškem jezeru (Faaker See), vodi preko Karavank v Slovenijo, čez Pokljuko, Soriško planino do Idrije, čez Kras v Piran. Je tehnično zahtevnejša od ture Trans 01, primerna je za električna kolesa.

  Trans Karavanke

  Najdaljše slovensko gorovje, Karavanke, se vijejo kar 120 km daleč ob meji s sosednjo Avstrijo in so pravi magnet za gorske kolesarje. Turno kolesarska pot Trans Karavanke je razdeljena na 5 etap in se razteza od Jezerskega do Tromeje na skrajnem severozahodu Slovenije. Večinoma poteka po gozdnih cestah prisojnih pobočij Karavank in je primerna za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje. Dnevne etape so dolge od 25 do 35 km, največja višinska razlika v enem dnevu meri 1.650 m. Osupljiva narava in navdihujoči razgledi so zagotovljeni.

  Podzemlje Pece

  Na Koroškem, natančneje v podzemlju Pece, je mogoče z gorskimi kolesi gorsko kolesariti tudi pod zemljo. 6 km dolga, edinstvena pot se vije globoko pod zemljo po opuščenih rudarskih rovih. Vodnik vas bo v soju naglavnih svetilk varno vodil po rovih. To pa še ni vse. Nekatere predele je zalila kristalno čista voda in ustvarila podzemna jezero, katere lahko raziskujete s kajaki. Dvojna mera adrenalina in zabave zagotovljena!