Varnost pri zimskih doživetjih na snegu

Varnost na snegu

Kako poskrbeti za varnost pri zimskih outdoor doživetjih?

  Varnost pri zimskih doživetjih na snegu

  Zimska doživetja na snegu nam prinesejo veliko veselja, a lahko tudi težave, če nismo previdni in ne poskrbimo za svojo varnost. Kako varno na sneg?

  Slovenija je alpska dežela in njene ledeniške doline, planote in gore pozimi prekriva debela snežna odeja, ki omogoča številne aktivnosti na snegu. Navdušenci nad zimskimi doživetji se novozapadlega snega zelo razveselimo in iz varnega zavetja domov odhitimo novim užitkom na snegu naproti. Aktivnosti na snegu nam pospešijo srčni utrip in nas napolnijo z adrenalinom, očarani smo nad zasneženo pokrajino, ki nas obdaja, in ob vsem tem velikokrat lahko pozabimo na varnost.

   

  Da bomo svoje zimske outdoor aktivnosti ohranili le v lepem spominu, ne smemo podcenjevati narave in preceniti svojih sposobnosti. Vseh aktivnosti v naravi se moramo lotiti s pazljivostjo in odgovornostjo, še posebej pozimi, ko so razmere mnogo bolj zahtevne.

   

  Kako ravnati…

  Turno smučanje v Sloveniji

  Turno smučanje
  Foto: Iztok Medja

  … pri turnem smučanju?

  Turno smučanje je v vedno bolj priljubljeno med navdušenci nad zimskimi športi, a moramo se zavedati, da je smučanje izven urejenih smučišč mnogo bolj zahtevno, nevarno in tvegano, za kar so poleg posebne opreme, potrebne tudi temeljite priprave, znanje in izkušnje.

   

  Preden se povzpnete na vrh vzpetine, po kateri boste turno smučali, morate natančno načrtovati turo, pri tem pa si pomagajte s specializiranimi vodniki, zemljevidi in spletnimi stranmi, najbolj pa bodo dobrodošle informacije iz prve roke tistih, ki so se že spuščali po teh pobočjih. Ne pozabite preveriti vremenske napovedi, višine snežne odeje in stopnje nevarnosti proženja snežnih plazov. Tudi na terenu ves čas spremljajte vremenske razmere, v visokogorju lahko pride do nenadnih sprememb vremena – krepitev vetra, poslabšanje vidljivosti, nastanek padavin in pojav mraza. Pozorni bodite na stabilnost snežne odeje in se izogibajte sumljivim in potencialno nevarnim območjem. Če niste prepričani v snežno odejo, skopljite luknjo in poglejte, kako so sestavljene plasti snega. Stopnja nevarnosti je večja, kadar je pod površjem ledena skorja, na katero je zapadel svež sneg, ali kadar je na površju ledena skorja, pod njo pa neutrjen sneg. Stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi in vremenske razmere na področju avstrijske Koroške, Julijskih Alp, Karavank in Jezerskega lahko spremljate na spletni strani snowmaps.org/si/.

   

  Turno smučanje je primerno le za osebe, ki so v odlični fizični pripravljenosti, saj že vzpon zahteva veliko energije, prihraniti pa jo je potrebno še za spust. S seboj imejte energijsko bogato hrano in pijačo, s katero boste preprečili utrujenost in izgubo koncentracije.

   

  Poleg posebnih smuči za turno smučanje morate s seboj obvezno imeti tudi drugo opremo, ki lahko v primeru poškodbe ali snežnega plazu reši vaše življenje. Standardna oprema so delujoča plazovna žolna, lopata in sonda, zraven pa sodijo tudi komplet prve pomoči, bivak vreča in mobilni telefon, ki ga lahko uporabljate za GPS navigacijo in druge nepogrešljive mobilne aplikacije ali klic na pomoč. Možnost preživetja boste povečali tudi s plazovnim nahrbtnikom. Pomembno je, da se opremo naučite uporabljati in pred odhodom na turno smučanje preverite njeno delovanje.

   

  Na turno smučanje se raje kot sami odpravite v majhni skupini do šest oseb, a pomembno je, da člani skupine med seboj ohranjate razdaljo, saj to zmanjša obremenitev snežne odeje. Tudi med spustom smučajte vsaj trideset metrov narazen in se izogibajte padcem, saj ti lahko snežno odejo zelo obremenijo.

  Deskanje na snegu

  Deskanje na snegu
  Foto: Aljaž Sedovšek

  … pri alpskem smučanju in deskanje na urejenih smučiščih?

  Ste ljubitelj alpskega smučanja ali deskanja na snegu, ki se še preden zapade prvi sneg, veseli spusta po sveže zapadlem in poteptanem snegu? Slovenija ima veliko urejenih smučišč, na katerih je dobro poskrbljeno za varnost smučarjev in so reševalci ves čas prisotni, a za svojo varnost lahko največ naredite sami. Že pred smučarsko sezono pričnite s psihofizično pripravo, svoje telo okrepite z vadbo doma, v fitnesu ali v naravi. Preden se odpravite na smučišče, preverite, če imate ustrezno in izpravno smučarsko opremo. Priporočamo vam uporabo smučarske čelade, ki je za otroke do vključno 14. leta starosti obvezna. Če ste začetnik ali ste začeli dvomiti v svoje veščine smučanja, ker je od zadnjega spusta po belih strminah minilo že veliko let, se vpišite v smučarsko šolo, ki je organizirana na vseh večjih smučiščih. Z razvojem smuči so se spremenile tudi tehnike smučanja in dobro jih je osvojiti, preden se z novimi smučmi in sami znajdete na vrhu smučišča. Nekako boste morali varno priti dol. Ko boste dobro pripravljeni in samozavestno začeli vijugati po zasneženih pobočjih, ne pozabite, da na smučišču niste sami, in bodite obzirni do drugih smučarjev, da jih ne boste ogrožali ali poškodovali. Prilagodite hitrost smučanja gostoti smučarjev, vremenskim razmeram in predvsem svojemu znanju. Smučajte na zadostni razdalji od drugih smučarjev, ne ustavljajte se po nepotrebnem sredi smučarske proge in v primeru nesreče pomagajte drugim.

  Zimsko pohodništvo v Sloveniji

  Zimsko pohodništvo
  Foto: Iztok Medja

  … pri zimskem pohodništvu?

  Marsikdo obožuje sneg in uživa v naravi, pobeljeni s snegom, zato se zimskega pohodništva lahko loti skorajda vsak. Četudi gre lahko le za manj zahtevno hojo po zasneženih dolinah ali sredogorju, zaradi neprimerne opreme in nepripravljenosti lahko hitro pride do nezgode. Preden se podate na pohod po snegu, si priskrbite nepremočljive pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega in kakovostna oblačila za zaščito pred vetrom, mrazom in vlago. Hoja po snegu je zahtevnejša od hoje po kopnih poteh, zato pohodnika lahko hitreje izčrpa in podaljša trajanje ture. Če je snežna odeja mehka, vam bodo v veliko pomoč krplje, če pa je snežna odeja zaledenela in trda, bodo vaši koraki stabilnejši z derezicami, ki bodo preprečile marsikateri padec in poškodbo. Derezice niso primerne za hojo v gore, za ta namen v kombinaciji s cepinom uporabljajte 12-zobe dereze.

   

  Priporočljivo je, da pozimi v gore ne hodite sami. Pri načrtovanju ture upoštevajte, da je pozimi dan kratek in se na pot odpravite dovolj zgodaj. Izberite pot, ki bo primerna psihofizičnim sposobnostim vseh pohodnikov v skupini. Preverite vremensko napoved, višino in stanje snežne odeje ter stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov. Največja nevarnost za plazove je vsaj tri dni po obilnem sneženju ali otoplitvah, zato v tem času raje ostanite doma ali pojdite na turo, kjer te nevarnosti ni. Pazite, da se ne izgubite, kajti snežna odeja lahko zakrije poti in markacije.