Doživetja

S smučmi po divjih gorskih predelih

  Zimski športi

  Turna smuka

  Pustite sled v snegu.

  Veliko priložnosti za spust po neokrnjenih pobočjih

  Turna smuka je odličen način za raziskovanje odmaknjenih gorskih predelov in pristen stik z divjo zimsko naravo. Izvaja se na neoznačenih in nenadzorovanih področjih, izven urejenih smučišč. Čar turnega smučanja ni samo spust po nedotaknjenih pobočjih, ampak tudi vzpon, ki dodobra ogreje telo in prebudi duha.

   

  Turno smuko si ob ugodnih snežnih razmerah lahko privoščijo tudi tisti, ki se vzponu raje izognejo. Z žičniškimi napravami se vzpnejo na vrh smučišča, potem pa po neurejenih zasneženih progah smučajo v dolino. Za tovrstno aktivnost je potrebna smučarska vozovnica.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu, ob pravem času, po pravi poti.

  Drzno zimsko doživetje

  Kam na turno smuko?

  Primernih terenov za turno smuko po neokrnjenih pobočjih v Sloveniji je veliko: Jezersko, Logarska dolina, Kanin, Golte, Smrekovec, Raduha, Grohot, Vogel, okolica Krvavca, Pokljuka. Najbolj obiskani vrhovi, ki jih je moč doseči v enem dnevu so: Viševnik, Dovška Baba, Jalovčev ozebnik, Kredarica iz Krme, Savinjsko sedlo, Turski žleb … Zelo priljubljena je Komna, tako za začetnike kot zahtevnejše smučarje. Med daljšimi turami pa je prav gotovo nepozabno tridnevno prečenje Julijskih Alp, od Vogla preko Komne, Sedmerih jezer in Kredarice do Vrat. Zanimiva je tudi tura Trans Julijske Alpe, od Golice do Stola.

  Turno smučanje nad Pokljuko

  Naj bo nepozabno, naj bo varno!

  Turna smuka sodi med zahtevnejše zimske športe, predvsem zaradi nevarnosti plazov, padcev, zdrsov in hitro se spreminjajočih vremenskih pogojev. Poleg tega je potrebna ustrezna fizična pripravljenost in izkušnje s smučanjem izven urejenih prog. Avantura se naj zato začne z ustrezno pripravo: poznavanje vremenskih in snežnih razmer ter primerna oprema so obvezen del vsakega vzpona.

   

  Splošno pravilo je, da se na turno-smučarske izlete vedno odpravimo v paru ali skupini, nikoli sami!

   

  Pozanimajte se o višini snežne odeje, snežnih razmerah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov. Na turno smuko se ne podajajte vsaj tri dni po obilnejšem sneženju ter ob napovedanih otoplitvah.

   

  Upoštevajte, da so dnevi pozimi kratki in da večina gorskih koč pozimi ne obratuje. Vse gorske koče imajo sicer tudi pozimi odprto tako imenovano zimsko sobo, ki omogoča prenočevanje. Poleg zimskih sob je v slovenskih gorah tudi 17 bivakov, v katere se lahko zatečete.

   

  Če nimate dovolj izkušenj, je smotrno najeti gorskega vodnika. Slednji bo izbral cilj, primeren vašim zmožnostim in izkušnjam. Vodene ture so priljubljene. Ponujajo jih gorski vodniki v okviru Združenja gorskih vodnikov.

   

  Bližnjic ali kompromisov pa ne velja sklepati niti pri opremi. Turni smučar potrebuje:

  • turne smučke s turnimi vezmi,
  • kože oziroma pse,
  • turno smučarske čevlje,
  • zaščitna oblačila, čelado in očala,
  • rokavice,
  • kremo z zaščitnim faktorjem,
  • smučarske palice,
  • prvo pomoč, alufolijo, čelno svetilko, piščalko,
  • lavinsko opremo za reševanje v primeru plazu: žolno, ki signalizira natančno lokacijo zasutega pod snežnim plazom, lopato in nahrbtnik z zračno blazino, ki zasutemu pod snežnim plazom omogoča, da se okrog njega naredi zračni žep in lahko diha.

   

  Pa srečno!

  Kamniško-Savinjske Alpe

  Dogodki