Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji; Ski touring and ski mountaineering in Slovenia; Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

Turno in alpinistično smučanje

  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji

  Zasneženo visokogorje je v nekaterih predelih v zimskem času težko dostopno. Po zasneženih strmih pobočjih gora je težko pešačiti. Če je sneg zamrznjen in trd, si lahko pomagamo z derezami in krplji. V primeru mehkega in suhega snega se najbolje obnesejo turne smuči. S smučmi in kožami na njih se boste veliko lažje povzpeli po zasneženih strminah na vrh hriba. S turnimi smučmi lahko v zimskem času dosežete tudi takšne predele, ki so v poletnih in suhih mesecih nedostopni.

  Zakaj je turno in alpinistično smučanje tako priljubljeno?

   

  Turno smučanje je smučanje po neoznačenih strminah in pobočjih, ki niso urejeni za alpsko smučanje. Je kombinacija smučanja, zimskega pohodništva in teka na smučeh.

  Glavna razlika med alpskim in turnim smučanjem je v tem, da se pri turnem smučanju za vzpon na strmino ne uporablja vlečnic ali drugih prevoznih sredstev. Na hrib se boste podali peš ali s smučmi. Če se boste na vrh hriba podali s smučmi, si je potrebno na smuči pripeti kože za smuči, ki bodo preprečile zdrs pri vzponu po strminah. Ko boste prispeli na vrh hriba, je potrebno kože odstraniti s smuči. Sledi adrenalinski spust in divja vožnja po celem snegu.

  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji, Ski touring and ski mountaineering, Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

  Turno smučanje v KSA
  Foto: Šenk

  Na vrh hriba se lahko podate tudi peš. Tako kombinirate turno smuko in zimsko pohodništvo. Smuči si pripnite na nahrbtnik in se peš podajte na vrh hriba. Hoja po zaledenelih spolzkih strminah ali v globokem snegu zna biti precej naporna. Da boste lažje premagovali zaledenela pobočja, si nadenite dereze. V primeru suhega in globokega snega, vam bodo prišle prav krplje. Za hojo po ledenih strminah boste potrebovali tudi cepin.

   

  Kaj je alpinistično in kaj turno smučanje?

   

  Turno smučanje je kombinacija zimskega pohodništva in smučanja izven urejenih smučišč. Pogoj za to vrsto smučanja je ogromna volja za zahtevne vzpone in želja po gibanju v neokrnjeni naravi. Ta oblika smučanja zahteva posebno opremo, ki je odvisna od vsakega posameznika posebej. Če se boste podali na turno smučanje, morate znati zelo dobro smučati. Predvsem morate biti dobro telesno pripravljeni za tovrstni šport.

   

  Turno deskanje je kombinacija deskanja po neoznačenih zasneženih strminah in zimskem pohodništvu. Deskar si namesti desko na smučarski nahrbtnik in se peš poda na vrh hriba. Z desko se po strmini z neutrjenim snegom, spusti v dolino. Za turno deskanje morate zelo dobro deskati na snegu, predvsem morate imeti veliko fizične moči za vzpon na hrib.

   

  Alpinistično smučanje je nadgradnja turnega smučanja. Pri tej vrsti smučanja se najpogosteje vzpenjamo in smučamo po isti poti, v isti smeri. Na vrh hriba se lahko pripeljete tudi s helikopterjem (heli ski) in se nato s smučmi spustite v dolino. Če vas zanima turno smučanje in prevoz s helikopterjem, se odpravite na Kanin ali Stol. Pri alpinističnem smučanju se boste spopadli z zahtevnimi tereni, na primer stene gora, grape, žlebovi in celo slapovi. Če se boste odloči za to disciplino, potrebujete dodatno alpinistično opremo. Primerno je za odlične smučarje.

  Alpinistično in turno smučanje odpirata nova obzorja. Podate se lahko po zasneženi pokrajini, ki je v sezoni brez snega praktično nedostopna.

  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji, Ski touring and ski mountaineering in Slovenia, Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

  Alpinistično smučanje v Julijskih Alpah
  Foto: Šenk

  Varnost pri turnem in alpinističnem smučanju

   

  Turno in alpinistično smučanje je precej bolj nevarno, kot klasično alpsko smučanje. Če se boste podali na turno smuko in se boste spuščali po neurejenih snežnih pobočjih, bodite pozorni na snežne plazove. Izogibajte se s snegom prekritih brezen in gorskih razpok.

  Ko se boste odpravili na turno ali alpinistično smučanje, preverite vremenske in snežne razmere v gorah. Ne pozabite na ustrezno varnostno opremo. Na turno smuko se nikoli ne podajte sami. Poskrbite, da bo z vami še nekdo, ki bo lahko v primeru nesreče poklical pomoč. S seboj imejte tudi osnovno opremo prve pomoči.

   

  Kakšno opremo potrebujete za turno smučanje

   

  Ko se boste odpravljali na turno smučanje morate s sabo vzeti naslednje:

  • turne smuči;
  • smučarske kože;
  • srenače;
  • smučarska očala;
  • dereze ali krplje;
  • varnostno opremo pred snežnimi plazovi;
  • oddajnik: nosite ga pod oblačili in poskrbite, da bo vedno vklopljen (v načinu oddajnika), tako da vas lahko v primeru plazu najdejo drugi smučarji in reševalci;
  • sonda: omogoča natančno iskanje lokacije in globine žrtve plazu;
  • plazovno žolno;
  • lopato: potrebovali jo boste pri odstranjevanju snega;
  • zračno blazino za plazove.
  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji; Ski touring and ski mountaineering in Slovenia, Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

  Turno smučanje na Pohorju
  Foto: Šenk

  Najboljši čas za turno smučanje

   

  Primeren čas za turno smučanje sta zima in pomlad. Odvisno od snežnih razmer in temperature zraka. Pomladi so običajno dobre snežne razmer, zaradi kuruzne strukture snega (vrste snega s skorjasto površino, ki se vsakodnevno topi in zmrzne). Potrebno je upoštevati najboljši čas za turno smučanje, najbolje zgodaj zjutraj in pozno popoldne.

  Pomladi so tudi daljši dnevi, zato boste lahko dlje smučali. Zima ponuja obilco praskastega snega (celca in pršaca), ki ga imajo turni smučarji najraje. Pozimi lahko smučate ves dan, dokler se ne stemni. Pozimi so dnevi precej krajši, dan se hitro prevesi v noč in zrak se hitro ohladi. Bodite pozorni, da vas ne preseneti noč. Smučanje po temnih pobočjih gora je zelo nevarno. Zaradi nizkih zimskih temperatur, se lahko hitro podhladite.

   

  Zakaj najeti lokalnega vodiča za turno in alpinistično smučanje?

   

  Zaledenela gorska pobočja so zelo nepredvidljiva in nevarna. Obstaja veliko tveganje padca ali zdrsa, kjer se lahko poškodujete. Nevaren je tudi novo zapadel sneg. Večje količine novo zapadlega snega, ki pade na zmrznjeno podlago in dokler se ne sprime s podlago, predstavljajo veliko nevarnost plazu. V gore se pozimi nikakor ne odpravite sami. Še posebej ne na turno smučanje. Na zimsko turo se vedno odpravite v spremstvu izkušenih turnih smučarjev ali planincev. V dolino nikakor ne odhajajte sami, vedno bodite v spremstvu osebe, ki vam bo v primeru nesreče lahko pomagala ali poklicala pomoč. Če nimate veliko izkušenj s turno smuko, si najemite certificiranega in izkušenega gorskega vodnika. Gorski vodniki imajo strokovno znanje o terenu in vremenskih razmerah. Dober vodnik vam bo pomagal izboljšati spretnosti na zaledenelem terenu ter doseči višjo raven znanja smučanja in vedenja v gorah.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Najbolj priljubljene destinacije za turno smučanje v Sloveniji

   

  Turna smuka v Kamniško-Savinjskih Alpah

  V Kamniško-Savinjskih Alpah je snega vedno dovolj. Snežna odeja prekrije prostrana gorska pobočja in razveseljuje turne smučarje, ki uživajo v idilični turni smuki. V Kamniško-Savinjskih Alpah se lahko na turno smuko odpravite na Golte, Menino planino, turno smučate lahko s Smrekovca proti Raduhi, na Veliki planini, Dleskovški planoti in na Okrešlju. Na Okrešlju sta med turnimi smučarji zelo priljubljena Turski žleb in Savinjsko sedlo. Z usposobljenim gorskim vodnikom se lahko ob primernem znanju podate tudi na manj poznane ture v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na Krvavcu lahko turno smučate po SKI ALP progi. Na turno in alpinistično smuko se lahko podate tudi na Pavličevo sedlo in Jezersko. Jezerska stran Kamniško-Savinjskih Alp je priljubljena destinacija za turne smučarje in tekače na smučeh.

   

  Turna smuka v Julijskih Alpah – Dolina Soče

  Dolina Soče je umeščena v mogočne Julijske Alpe in Triglavski narodni park. Dolina Soče je odlično izhodišče za alpinistično in turno smučanje. Hoja s smučmi po samotnih zasneženih terenih, smučanje po nedotaknjenih belih strminah in gorah je želja vsakega alpinističnega in turnega smučarja. Za začetnike in tiste, ki imate raje manj zahtevne terene za turno smučanje, je primerna turna smuka na Stolu, Čistem vrhu, Matajurju in Mangartskem sedlu.

  Turne klasike v Dolini Soče so Mala in Velika Mojstrovka,  Sleme in Krn (s primorske strani). Za bolj zahtevne alpinistične in turne smučarje so primerni bolj zahtevni tereni, kot so tura izpod Špičke pod Jalovcem in tura skozi odmaknjeno dolino Bale.

  Ste vedeli, da je spust iz vrha Kanjavca, najbolj znane slovenske turno smučarske gore, najlepši v dolino Zadnjice na bovško stran?

  Turna smuka v Julijskih Alpah – Bohinj

  V Bohinju je sezona turne smuke ob ugodnih snežnih razmerah vse od decembra do maja. Veriga gora nad Bohinjem ponuja najlepše predele za turno smuko v tem delu Slovenije.

  Za lahkotnejše turno smučanje priporočamo Rodico, vrhove okrog Pokljuke in nekatere ture na Komni. Na teh predelih za turno smučanje ob primernem vodstvu in primernih pogojih zadostuje osnovno smučarsko znanje. Tudi Vogel z okolico ponuja odlične možnosti za turno smuko. Komna je raj za turno smučanje. Veliko odkritje za turne smučarje so čudoviti tereni na Fužinarskih planinah.

  V Bohinju se nahaja najznamenitejša in najdaljša proga za turno smučanje v Julijskih Alpah. Turno-smučarska tura s Kanjavca v Staro Fužino, ki je dolga 15 kilometrov in kjer premagate 2000 m višinske razlike. Ena najlepših turno-smučarskih tur je Triglavska magistrala, ki poteka preko Vogla, Sedmerih jezer, Doliča, Kredarice, za Cmirom v dolino Vrat.

  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji; Ski touring and ski mountaineering in Slovenia, Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

  Turno smučanje
  Foto: Šenk

  Turna smuka v Julijskih Alpah – Zgornjesavska dolina

  Ste že poskusili spust turnega smučanja z Dovške Babe? Priložnosti za ljubitelje alpinističnega in turnega smučanja je v Zgornjesavski dolini več kot dovolj. Na turno smuko se lahko podate s karavanških vrhov. Za bolj ekstremne turne in alpinistične smučarje so prava izbira grebeni Julijskih Alp. Najbolj priljubljeni cilji za turne smučarje so spust iz Mojstrovke, Kotovega sedla pod Jalovcem ali za Cmirom, s Stenarja v dolino Vrata.

   

  Turno smučanje v Karavankah

  Če ste hkrati ljubitelj gora in smučanja, potem so Karavanke z svojimi hribi prava destinacija za vas. Pobočij za turno smuko je veliko, od lahkih, za vsakogar, do zahtevnejših, ki zadišijo po alpinističnem smučanju. Pobočja gorovja Karavank ponujajo obilo priložnosti za turno smuko. Če ste izkušen turni smučar, potem se boste na zimske pohode na naravna smučišča podali po številnih pobočjih Stola, Košute in Kriške gore. Za prve korake v turnem smučanju je najprimernejša Zelenica.

  Pol turnega smučanja je že sam zimski pohod na vrh hriba. Na Tržiškem so najbolj priljubljene ture s Kofc na Veliki vrh in na Kladivo. Mnogim so znane zimske lepote Tegoške gore, Košutnikovega turna, Tolste Košute, Dobrče, Velikega Javornika  in številne druge. Ture so različne. Začnejo se s prvim snegom. Pustite se očarati zimski pravljici na pobočjih Karavank

  Turno in alpinistično smučanje v Sloveniji; Ski touring and ski mountaineering in Slovenia, Tourenskifahren und Skibergsteigen in Slowenien

  Turno smučanje
  Foto: Šenk

  Turno smučanje na Koroškem

  Vzpon s smučmi na oddaljene vrhove je nagrajeno z nepozabnimi spusti. Ob spustu po tihih pobočjih Kop in Ribniškega Pohorja ter Karavank, boste sprostili adrenalin. Koroška ponuja vrhunske turno-smučarske ture po pobočjih Pece, Raduhe in Olševe.

  Peca je zanimiva za turne smučarje, še posebej za tiste, ki se raje spuščajo, kot vzpenjajo. Z avstrijske strani je na Peco speljana žičnica, tik pod vrh gore, na nadmorsko višino 1.950 m.

   

  Turno smučanje po Škofjeloškem hribovju

  Škofjeloško hribovje s čudovitimi razgledi je priljubljena destinacija za turne smučarje. Če se boste odpravili na turno smuko na najvišji vrh škofjeloškega hribovja, Blegoš 1562 m, ne morete zgrešiti. Kmalu po sneženju se vam bo na Blegošu pridružilo veliko ljubiteljev turnega smučanja. Blegoš je priljubljen in predvsem varen pred snežnimi plazovi.

   

  Turno smučanje ima v Slovenji več desetletij dolgo tradicijo. Ob ugodnih snežnih razmerah je možnosti za obiskovanje zasneženih hribov in gora velika. Na turno smučanje se lahko podate vse od notranjskega Snežnika, Gorjancev, Zasavskega hribovja, Pohorja, Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja, Polhograjskih dolomitov do Trnovskega gozda. Priložnosti za turno smuko je še posebej veliko v alpskem delu Slovenije. Podajte se na turno in alpinistično smučanje v visokogorje od Julijskih Alp, Karavank, Kamniških in Savinjskih Alp do pobočij Pohorja.

   

  Želimo vam varno turno smuko!