Top 10 družinska smučišča v Sloveniji

Že veste, kje boste s svojo družino preživeli zimske počitnice?

  Top 10 družinskih smučišč v Sloveniji

  Slovenija spada med top destinacije za smučarje, ki iščejo družinam prijazna smučišča. Pri nas boste našli zelo raznolika in razgibana smučišča. Danes smučate na smučišču, ki je le nekaj kilometrov iz večjega mesta, že naslednji dan se lahko spustite po snežnih strminah na katerem od visokogorskih smučišč.

  Vsak smučarski center ponuja nekaj drugačnega. Nekaj posebnega. Družinam prijazna smučišča se razlikujejo od ostalih. Dober smučarski center ponuja veliko izbiro smučarskih prog različnih težavnostnih stopenj. Nekatere so kot nalašč za otroke in smučarje začetnike, druge za bolj zahtevne smučarje in ljubitelje deskanja na snegu. Tehnično  zahtevne smučarske proga so primerne za odlične rekreativne smučarje in tiste, ki želite sprostiti nekaj adrenalina.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia

  V družinskih smučarskih centrih boste zagotovo našli nekaj zase. Ne glede na to, ali ste ljubitelj smučanja, sankanja, teka na smučeh, se želite zgolj razvajati v wellness centru, nakupovati ali uživati v restavraciji z vrhunsko kulinariko.

   

  Kaj so glavne značilnosti družinskih smučarskih centrov?

   

  Velik poudarek je v infrastrukturi na smučiščih in dodatni ponudbi. Smučarske proge in žičnice morajo biti prilagojene otrokom in starejšim. Ponudba dobrih družinskih smučarskih centrov zajema:

  • otroške smučarske proge in manj zahtevne proge za začetnike;
  • otroški transportni trak in/ali otroško vlečnico;
  • organizirajo šolo smučanja za otroke in odrasle;
  • animacije za otroke na snegu;
  • izposojo smučarske opreme za odrasle in otroke;
  • urejene proge za sankanje;
  • proge za tek na smučeh;
  • igrala za otroke;
  • organizirano varstvo otrok;

  Nekateri, boljši smučarski centri poleg naštetega dodatno nudijo:

  • organizirane zimske pohode in izlete s krplji;
  • wellness ponudbo (savne, masaže, bazene);
  • vrhunsko gostinsko ponudbo za nepozabna gurmanska doživetja.

  Slovenija je dežela manjših smučarskih centrov, ki so prijazna družinam. Smučarske proge so primerne za začetnike, otroke in bolj izkušene smučarje.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia

  Šola smučanja
  Foto: STO

  Top 10 družinskih smučarskih centrov v Sloveniji

   

  Že veste, kam se boste podali na zimske počitnice oziroma zimski dopust? Ponujamo vam nekaj predlogov za aktivno preživljanje prostih zimskih dni:

  Rogla

   

  Smučarski center Rogla velja za enega najbolj urejenih in družini prijaznih v Sloveniji. Čaka vas več kot 11 km urejenih smučarskih prog za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in deskarje. Prav tako ponujajo več kot 18 km urejenih prog za tek na smučeh.

   

  Za otroke imajo posebej urejeni smučarski progi Uniorček 1 in Uniorček 2, ter lahko progo za smučarje začetnike Mašinžaga. Na smučišču je na voljo otroški snežni park s pokritim tekočim trakom in pohorska vasica, kjer se bodo otroci zabavali.

   

  Za popolno zabavo na smučišču poskrbijo animatorji in smučarski učitelji. Na Rogli organizirajo smučarske tečaje za otroke in začetnike. Na voljo je servis in izposoja smučarske opreme za odrasle in otroke. Prav tako si lahko sposodite opremo za tek na smučeh. Na smučišču vsako leto pripravijo vrhunski snežni park – Fun park Rogla.

   

  Smučarski center Rogla poleg prog za alpsko smučanje in deskanje na snegu ponuja še: proge za tek na smučeh, proge za sankanje (tudi nočno); nočno smučanje na smučiščih Jasa in Košuta, adrenalinski Fun park, organizirajo izlete s krplji in zimske pohodniške ture.

   

  V Wellness centrih v hotelih Natura in Planja, se boste sproščali in razvajali.  V Wellness centru Planja si lahko privoščite sprostitev v prijetno ogretem bazenu. V obeh so na voljo savne, kopeli, masaže ter nege obraza in telesa. Obiščite tudi Terme Zreče in zaplavajte v bazenih s termalno vodo.

   

  Pestra ponudba odličnih restavracij bo zadovoljila ljubitelje vrhunske kulinarike. Okusi Rogle je blagovna znamka, s katero želijo ohranjati kulinarično tradicijo destinacije. Ohranjajo pristne kulinarične prvine, ki prehajajo skozi generacije ter jih pripravljajo na sodoben in zdrav način.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia

  Smučišče Rogla
  Foto: Jošt Gantar

  Kranjska Gora

   

  Priljubljen družinski smučarski center, ki leži na nizki nadmorski višini od 800 m do 1215 m tik ob mednarodni cesti z Italijo in Avstrijo. Smučarske proge so nanizane po pobočjih Vitranca vse od  Kranjske Gore do Planice ter v Mojstrani in Ratečah. Na voljo je 18 smučarskih prog različnih zahtevnosti. Odlični smučarski tereni in položna pobočja so raj za smučarje začetnike. Za otroke so na voljo smučišča Kekec, Mala in Velika Mojca, Rožle in Bedanec. Smučarske proge so primerne za vse vrste smučarjev in deskarjev na snegu. Začetnikom in rekreativnim smučarjem so namenjene proge v Kranjski gori in Planici. Za bolj zahtevne smučarje so primerne proge v Podkorenu. Če je na voljo dovolj snega, v Kranjski Gori naredijo snežni park.

   

  V Kranjski Gori in v bližnji okolici je urejenih 40 km prog za tek na smučeh. Podajte se iz središča Kranjske Gore, mimo izvira Save Dolinke v dolino Tamar ter v Gozd Martuljek. Urejene tekaške proge boste našli tudi v Mojstrani in v Zgornji Radovni.

   

  V smučarskem centru so na voljo: snežna plaža, snežni vrtec, šola smučanja, izposoja smučarske opreme, tekmovalni poligon, proge za tek na smučeh, drsanje na umetnem drsališču “Borovška šajba”, turno smučanje, sankanje, krpljanje, zimsko pohodništvo, ledno plezanje in curling.

   

  Ob vznožju smučišča se nahajajo številni hoteli in zasebne nastanitve. Nekateri hoteli imajo wellness centre, kjer se boste regenerirali po napornem smučanju. Obiščite katero od lokalnih restavracij in se razvajajte v vrhunski kulinariki.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Kranjska Gora

  Smučišče Kranjska Gora
  Foto: Iztok Medja

  Mariborsko Pohorje

   

  Smučarski center, ki je le korak iz mesta Maribor. Smučišče na obronkih Pohorja ponuja kar 40 km urejenih smučarskih prog in prog za tek na smučeh. Za otroke so posebej prilagojene proge Šolska proga, Mali X 1, Mali X 2 in naketere lahke proge. Lahkih prog je približno 20km. Za bolj zahtevne smučarje in deskarje je na voljo 10 km srednje težkih in 2 km zelo težkih prog.

   

  V smučarskem centru Mariborsko Pohorje so vam na voljo: nočna smuka (pohvalijo se lahko z enim najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi), šola smučanja, izposoja smučarske opreme za odrasle in otroke, orjaška gugalnica, zimsko treking jahanje, krpljanje, nočno sankanje in obilica zabave.

   

  Ob vznožju smučišč se nahajajo hotelske nastanitve, kjer boste po napornem smučanju deležni razvajanja v wellness centrih in večere preživljali ob vrhunski kulinariki.

  Krvavec

   

  Smučarski center, ki je le streljaj iz glavnega mesta Ljubljana. Krvavec je visokogorsko smučarsko središče, ki se nahaja na nadmorski višini med 1480 in 1971 metrov. Je zelo priljubljen smučarski center, saj ponuja zabavo na snegu za otroke, rekreativce in vrhunske smučarje.

  Smučišče Krvavec je družinsko smučišče. Z veliko predanostjo je poskrbljeno za otroke, za zabavo, varnost in aktivnosti. Otrokom je na voljo smučarski poligon. Snežno igrišče Gospinca je namenjeno otrokom in smučarjem začetnikom. Smučišče ima najdaljši otroški transportni trak v Sloveniji – dolžine 80 m, otroški vrtiljak ter številna druga igrala. Poligon za začetnike ter sankališče Kriška planina ponuja doživetje za vso družino. Imajo otroški transportni trak dolžine 35 m, številna igrala in sankališče.

  Smučarski center RTC Krvavec poleg vrhunsko urejenih prog za smučarje in deskarje na snegu nudi še: servis smuči, izposoja smučarske opreme, proge za turno smučanje, nočno smučanje in sankanje, snowbiking, snežni park, otroški snežni park – Manner, snežne tube, organizirajo šolo smučanja za otroke in odrasle. Za ljubitelje zimskega pohodništva organizirajo izlete s krplji in zimske pohodniške ture.

  Na Krvavcu je dobro poskrbljeno za ljubitelje vrhunske kulinarike. V sodelovanju s priznanimi vrhunskimi kulinaričnimi mojstri organizirajo večerjo v gondoli (Večerja na zajli) in ratrak zajtrk. Za popolno kulinarično doživetje je poskrbljeno.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Krvavec

  Smučišče Krvavec
  Foto: STO

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Cerkno

   

  Smučarski center z najlepšimi razgledi na prisojni strani Julijskih Alp, je ponosni nosilec naziva ”Naj smučišče v Sloveniji”. Cerkno je s svojo infrastrukturo eno najsodobnejših smučarskih centrov v Sloveniji. Ponuja 18 km lepo urejenih smučarskih prog različnih zahtevnosti, primerne za začetnike in za najzahtevnejše smučarje. Prav tako ima 5 km prog namenjenih ljubiteljem teka na smučeh. Smučarski center Cerkno je družinsko smučarsko središče, ki se nahaja na nadmorski višini 1291 m.

   

  V sklopu smučišča se nahaja skrbno urejen snežni park. Otrokom je na voljo poligon s pomičnim trakom in vrtiljakom ter smučarski vrtec. Vsem, ki si želijo izboljšati smučarsko tehniko, je na voljo smučarska šola. Ponujajo tudi šolo za deskarje na snegu. Smučarjem je na voljo servis smuči in izposoja smučarske opreme.

   

  Ob vznožju smučišča se nahajajo Terme Cerkno. Privoščite si trenutek zase in se  sprostite v notranjem termalnem bazenu (30°C). Na voljo je wellness z masažnimi  ležišči, gejziri, whirlpoolom in otroškim bazenom. Sprostite telo in duha v svetu savn v Hotelu Cerkno, kjer so na voljo finska, turška in infrardeča savna ter solna soba. Smučarski center Cerkno ponuja najboljši oddih za vso družino.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Cerkno

  Smučarski center Cerkno
  Foto: Jošt Gantar

  Golte

   

  Smučarski center Golte se nahaja na nadmorski višini 1.280 do 1.576 m. Do smučišča se lahko pripeljete z najdaljšo nihalko (gondolo) v Sloveniji. Z nihalko vas popeljejo bližje k nebesom, od koder boste na smučeh uživali v razgledih na Kamniško–Savinjske Alpe in Savinjsko dolino.

   

  Smučarski center Golte je družini prijazno smučišče. Smučišče se lahko pohvali z naslovom ”Naj smučišče” v kategoriji srednje velikih smučišč v Sloveniji.

   

  Na Golteh je pestra izbira smučarskih prog. Na smučišču deluje 5 žičniških naprav (3 sedežnice in 2 vlečnici) ter tekoči trak, ki je namenjen najmlajšim smučarjem. Otroci lahko prve smučarske zavoje naredijo na otroškem poligonu tik ob hotelu. Za otroke in smučarje začetnike je primerna proga Morava. Urejena je tudi proga za sankanje.

   

  Na Golteh poleg smučanja in deskanja na snegu nudijo še: sankanje, ledno plezanje, zimsko pohodništvo in krpljanje. Vsako leto organizirajo smučarska tekmovanja za rekreativce. Poskrbljeno je za servis in izposojo smučarske opreme.

   

  V Hotelu Golte, tik ob smučišču je Wellness, kjer se boste po smučanju sprostili in razvajali. Organizirajo tudi zvočno terapijo in meditacije.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Ski Resort Golte

  Smučišče Golte
  Foto: STO

  Vogel

   

  Visokogorsko smučišče Vogel se nahaja na nadmorski višini 1.682 m, v Triglavskem narodnem parku, nad Bohinjem. V idiličnem gorskem okolju. Smučišča se razprostirajo na 78 ha površin. Smučarski center se lahko pohvali z 22 km vrhunsko pripravljenimi smučarskimi progami. Od tega je 9,5 km lahkih prog za otroke in smučarje začetnike ter 12,5 km težkih prog za rekreativne in vrhunske smučarje.

   

  Ker je Vogel družinsko smučišče, so veliko skrb namenili najmlajšim smučarjem. Otroci imajo v snežnem parku na voljo dva tekoča trakova (60 m in 20 m), progo za sankanje ter vrtiljak, ki je primeren zlasti za otroke, ki so prvič na smučeh.

   

  Smučarski center Vogel se lahko pohvali z najboljšim snežnim parkom v Sloveniji. Snežni park nudi nepozabne užitke na več skakalnicah-kickerjih ter ostalih elementih (raili+boksi) za ljubitelje adrenalinskih snežnih podvigov. Primeren je tako za začetnike (beginner – baby line) kot izkušene smučarske akrobate. Na smučišču organizirajo šolo smučanja za otroke in odrasle.

   

  Vogel poleg klasičnega smučišča nudi: snežni park, otroški park, tekaške proge, šola smučanja za otroke in smučarje začetnike, izposoja smučarske opreme, servis smučarske opreme, zimsko jadralno padalstvo, sankanje, sankanje z gumenjaki, snežni rafting, airbording (spust z glavo naprej po strmini z napihljivo rebrasto blazino) in turno smuko.

   

  Na Voglu ne boste lačni. V restavraciji Viharnik se boste okrepčali z odlično domačo hrano in vrhunskimi lokalnimi dobrotami.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Vogel

  Smučišče Vogel
  Foto: STO

  Kope

   

  Smučišče Kope se razprostirajo na 65 ha površin na nadmorski višini 1.010 do 1.542 m. Smučarski center razpolaga z 8 kilometri urejenih smučarskih prog.  2,8 km lahkih, primernih za otroke in smučarje začetnike. 3,6 km srednje težkih prog in 1,6 km zelo zahtevnih smučarskih prog. Smučišča povezujejo dve štirisedežnici in pet vlečnic. Proge so raznolike in primerne za vse ljubitelje smučanja in deskanja, od začetnikov do vrhunskih smučarjev.

   

  Na Kopah je lepo poskrbljeno za najmlajše smučarje. Njim je namenjen smučarski poligon, na katerem je sodoben tekoči trak. V poligonu so na voljo didaktični pripomočki za hitrejše osvajanje smučarskih tehnik.

   

  Na Kopah je poskrbljeno za ljubitelje teka na smučeh. Na voljo je 15 km slikovitih tekaških prog, speljanih po pobeljenih pobočjih od središča smučarskega centra na Kopah, do Ribniškega Pohorja.

   

  Smučarski center Kope nudi: šolo smučanja za otroke in odrasle, otroški poligon s tekočim trakom, organizirane pohodniške ture in krpljanje, skicross progo, nočno smučanje, sankanje, servis in izposoja smučarske opreme.

   

  Novost na smučišču Kope je SKI CROSS. Nova proga za Ski Cross, je požela največ navdušenja med smučarji. Posebna proga z ovirami se nahaja na začetku Pungarta, kjer se lahko pomerite v različnih stopnjah težavnostnih ovir. Zabava in adrenalin sta zagotovljena!

   

  Na Kopah vam je na voljo wellness v Lukovem domu. Na voljo so štiri savne (turška, finska infrardeča in bio savna) in veliko počivališče. Privoščite si Kneippovo kopel ali Alfa sfero za popolno sprostitev.

   

  Na Kopah je poskrbljeno tudi za gurmane. Razvajali vas bodo s svežo pripravljeno hrano, pestro izbiro kulinaričnih dobrot in odlično kakovostjo.

  Celjska koča

   

  Smučišče Celjska koča se nahaja na nadmorski višini 834 m in obsega več kot 4 ha površin. Smučišče sodi v kategorijo manjših smučišč, kljub temu ponuja dobro smuko in vrhunsko ponudbo.  Smučišče se lahko pohvali z nazivom ”naj smučišče med majhnimi smučišči”. Smučišče ima dve posodobljeni žičnici s skupno zmogljivostjo 900 smučarjev na uro. Ob izteku smučišča se nahaja otroški poligon s 60 m tekočim trakom. V otroškem poligonu je proga za smučarje začetnike in za sankanje. Na Celjski koči vsako leto organizirajo smučarske tečaje. Otroci in smučarji začetniki boste s pomočjo smučarskih učiteljev naredili prve smučarske zavoje.

   

  Na Celjski koči nudijo: dve smučarski progi, otroške proge za sankanje, proge za tek na smučeh, organizirajo smučarske tečaje.

   

  V hotelu Celjska koča je na voljo wellness, v katerem se boste po aktivnosti na snegu nabrali novih moči in se sprostiti. V wellnessu so na voljo finska in turška savna, dva masažna bazena in masaže.

   

  V restavraciji hotela dober okus pomeni več kot le hrana, je doživetje izbranega okusa. Poleg vrhunsko pripravljenih slovenskih jedi, boste uživali ob čudovitem razgledu na Celjsko kotlino.

  Najboljša družinska smučišča v Sloveniji, Top 10 Family ski Resorts in Slovenia - Ski Resort Kope

  Otroški poligon na Kopah
  Foto: STO

  Trije kralji

   

  Smučišče Trije Kralji je majhno družinsko smučišče, ki se nahaja na Bistriškem Pohorju. Smučišče je na nadmorski višini od 1200 do 1347 m in zajema 28 ha površin.  Smučišče ponuja  štiri smučarske proge v skupni dolžini 3 km. Smučarske proge po potrebi tudi umetno zasnežujejo. Dve progi sta lahki, primerni za otroke in smučarje začetnike, progi sta dolgi po 450 m.  Drugi dve progi sta srednje težavnosti in sta primerni za rekreativne smučarje.

   

  Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo 4 km urejenih tekaških prog. Na smučišču vsako leto organizirajo smučarska tekmovanja v veleslalomu in slalomu. Na smučišču je organizirana šola smučanja za najmlajše in smučarje začetnike.  Smučišče ponuja servis in izposojo smučarske oprem za otroke in odrasle. Sposodite si lahko kompletno opremo, čelado, pancerje, smučarske palice in smuči.

   

  Nočitev je možna v družinskem hotelu Jakec. V hotelu je preskrbljeno za okusno domačo hrano.

   

  V hotelu Jakec vam ponujajo razvajanje v njihovem Wellness centru. Wellness center Jakec ponuja duševno in telesno sprostitev. Na voljo so zeliščna, turška, finska in infra savna, knajpanje za noge, jacuzzy ter spa.