Vodne aktivnosti na reki Savinji, kajak, kanu, rafting, bellyak

Vodne aktivnosti za popestritev poletja

Kanu, kajak, SUP, bellyak, jadrnica, vodno kolo, potapljanje, ribolov

  Top vodne aktivnosti za popestritev poletja

  Pred vami je vroče poletje in kaj je lepšega, kot preživljati proste dni ob reki, jezeru ali na morju. Aktivnosti na prostem so odličen način sproščanja odvečne energije. Doživetja, ki jih lahko izvajamo na vodi, so povsem drugačen način zabave in popestritev prostih dni.

  Če načrtujete, kako boste preživeli prihajajoče proste dni, vam priporočamo športno aktivnost na vodi. Iščete pravo idejo? Biti v vodi je zelo zabavno in sproščujoče. Ponujamo vam, nekaj športnih aktivnosti, ki jih lahko izvajate na vodi.

   

  Veslanje s kajakom in kanujem na divjih vodah

  Se radi spuščate po rečni strugi in občudujete rečna pobočja? Povsod lahko plujete s kajakom in neizmerno uživate. Bodite aktivni in v stiku z naravo. Kajakaštvo je zelo priljubljena vodna aktivnost na rekah. Če spadate med tiste, ki imate radi bolj adrenalinsko vodno zabavo, se podajte s kajakom med valove divjih alpskih rek.

  Plovba s kajakom je odlična vodna aktivnost. Primerna je za vsakogar, ne glede na vašo kondicijo in moč v rokah. Za veslanje ne potrebujete veliko kondicije. Če ste začetnik, se s kajakom raje podajte po mirnejših vodah. Pri nas je kar nekaj jezer, kjer lahko najamete kajak in vesla ter uživate na vodi.

  Ekstremni kajakaši se boste navdušili nad brzicami divjih alpskih rek. V Sloveniji jih imamo kar nekaj. Za kajakaštvo na divjih rekah so primerne reka Soča, Savinja, Sava Bohinjka, Sava Dolinka, Kolpa, Krka, Idrijca in nekatere druge.

  Vodne aktivnosti na reki Savinji, vožnja s kajakom

  S kajakom po brzicah reke
  Foto: Uroš Ledinek

  Ste vedeli, da so prve kajake naredili Eskimi? Služil jim je kot plovilo za ribolov in lov. Danes je kajak priljubljeno plovilo za šport, rekreacijo in zabavo.

  Veslanje s kajakom in kanujem na mirnih vodah

  Še ena nepozabna zabava na vodi je izlet s kajakom ali kanujem na morju ali jezeru. Radi veslate? Veslanje na kajaku in kanuju je zelo priljubljena vodna aktivnost tudi na mirnih vodah. Primerna  je za tiste, ki imate radi telesno aktivnost na vodi. S kajakom se lahko mirno popeljete po morju, jezeru ali po mirnem toku reke.

  Bohinjsko jezero je zagotovo eno izmed najbolj priljubljenih jezer. Če želite malo več zabave, se lahko iz jezera spustite po brzicah Save Bohinjke. S kajakom ali kanujem se lahko podate na plovbo po slovenskih jezerih. Na voljo so vam, Velenjsko jezero, Ptujsko jezer, Blejsko jezero, Kočevsko jezero, Cerkniško jezero, Soboško jezero, …

  Dobra alternativa jezerom so mirne reke, Mura, Drava, Krka, Kolpa, spodnji tok reke Save in reka Ljubljanica.

  Rafting, spust z gumijastim čolnom po rečnih brzicah

  Adrenalinski športi na divjih rekah so vse bolj priljubljeni in imajo vse več privržencev. Sodite mednje tudi vi? Spust z gumijastim čolnom po brzicah divjih rek ali rafting, je prava izbira za vas. Iščete popestritev v življenju? Pripravite se na osvajanje vodnih brzic. Zelo vznemirljiva in nadvse zabavna vodna aktivnost.

  Adrenalinski rafting na reki Soči, Savi Bohinjki, Savinji ali Kolpi je najlepše adrenalinsko doživetje, ki vas bo navdušilo. Lepe in čiste slovenske reke in čudovita narava vas bosta pustila brez besed. Rafting na divjih vodah je odlična izkušnja tako za mlade popotnike, aktivne družine kot energične senjorje. Čeprav boste morali v roke prijeti veslo in veslati, je zabava neizbežna. Z vesli se boste spustili med brzice rek, med tolmune, slapove, usmerjali boste raft mimo skal, preko brzic in valov. Čaka vas kar nekaj izzivov in adrenalina. Obrežja slovenskih rek ponujajo mnogo skritih kotičkov, kjer se lahko za trenutek ustavite in si privoščite skok v mrzlo vodo. Pod okriljem izkušenih lokalnih vodnikov bo spust zabaven in varen.

  Vodne aktivnosti na reki Soči - Rafting Water activities in the river Soča - rafting

  Rafting na reki Soči
  Foto: Uroš Ledinek

  SUP-anje po mirnih vodah

  SUP je ena najbolj priljubljenih rekreacij na vodi. Stojiš na deski, poskrbiš za malo ravnotežja in veslaš. Že samo ime pove »Stand Up Paddling«, kako se s SUP-om popeljete po vodni gladini. SUP je primeren za vse vrste voda, mirne kot bolj živahne. S SUP-om se lahko odpravite na morje, jezero ali mirne reko.

  SUP na mirnih vodah predstavlja ležerno veslanje po morju ali jezeru. Je prava popestritev dopusta. Je priljubljena športna aktivnost med počitnicami. Na SUP desko se lahko podate od zgodne pomladi, vse do pozne jeseni.

  V Sloveniji je veslanje na SUP deski najbolj priljubljeno na jezerih. Pri nas je veliko jezer, zato se v toplih dneh pojavi veliko ljubiteljev SUP-a. Ne smete pozabiti na slovensko obalo. Na SUP deski odveslajte vse do Mesečevega zaliva, kjer boste uživali v prečudovitem sončnem zahodu.

  Vodne aktivnosti na jezeru - SUP

  S SUP-om na izlet po reki
  Foto: Uroš Ledinek

  Touring SUP-anje po divjih rekah

  Za tiste bolj drzne je zanimivo touring SUP-anje po rekah. Spustite se po brzicah reke Soče, Save Bohinjke, Save dolinke, Savinje, Kolpe, Krka, Idrijca. Ene reke so mirnejše, druge so precej živahne. Od vas je odvisno, koliko si upate. Kako drzni ste.

  Če ste zelo spretni s SUP-om, potem se boste spopadli z valovi divjih rek. Če se na SUP podajate prvič, je bolje, da se spustite po strugi mirnejših rek in preprosto uživate v razgledih.

  Če se boste odpravili na touring SUP, se dobro pozanimajte o zahtevnosti reke, na katero se podajate. Za določanje zahtevnosti reke se uporablja 6 stopenjska lestvica divjih voda:

  • Prva stopnja: stoječa ali mirna voda
  • Druga stopnja: lahka divja voda
  • Tretja stopnja: srednje težka divja voda
  • Četrta stopnja: zahtevnejša divja voda
  • Peta stopnja: zelo zahtevna divja voda
  • Šesta stopnja: ekstremno zahtevna divja voda

  Ko se boste odpravili na SUP turo, se predhodno pozanimajte o tem, kje so vstopna in izstopna mesta. Preverite kakšen je rečni vodostaj in pretok. Brzice na rekah se ustvarijo pri hitrih pretokih, ko voda teče čez kamne in skale. Pri SUP-anju na rekah z brzicami je obvezna zaščitna oprema. Priskrbite si čelado, vodne čevlje in rešilni jopič. Oprema je nujno potrebna, saj se po rečnih tokovih premikate hitreje. Veslali boste med skalami, tok je močnejši, zato je verjetnost padca večja. Priporočamo, da si najamete izkušenega lokalnega vodiča.

  Ko se odpravite na reko, se dobro pozanimajte o njeni težavnosti. Rek ne smete podcenjevati, prav tako ne precenjujte svojih sposobnosti. Spust po reki je lahko nevaren, zato poskrbite za svojo varnost.

  Spust z napihljivim obročem – river tubing

  Spust po brzicah divjih rek z napihljivim gumijastim obročem (river tubing), je še eno noro in nepozabno doživetje na vodi. Rečni obroč je primeren za vse, ki bi radi izkusili moč divjih voda. Vzemite napihljiv obroč, vesla in se podajte novim dogodivščinam na proti. Če imate raje bolj umirjene vodne aktivnosti, ležite na obroč in se prepustite toku reke. Naj vas tok reke popelje na panoramsko vožnjo. Obroče lahko povežete med sabo in se podate na skupinski izlet po rečni strugi.

  Z rečno tubo pojdite na safari po mirnejših rekah in odkrivajte lepote narave in rečnih bregov.

   

  Potapljanje ali snorkanje (potapljanje na dah)

  Radi raziskujete skrivnosti podvodnega sveta? Potapljanje ni priljubljeno samo na morju. Vse več ljubiteljev te aktivnosti, se rado poda v globine jezer in kotanj rek. Posebej vznemirljiv je temačni vodni svet jezer. Potapljanje v jezeru je nepozabno doživetje. Raziščite podvodni svet sladkovodnih živali in rastlin. Potapljanje na jezerih je primerno tudi za začetnike. Potapljate se lahko z masko in dihalko ali se podate v svet globin s pravo potapljaško opremo. V podvodni svet vas na varen in zabaven način popelje ekipa izkušenih potapljačev inštruktorjev. Odpravite se na eno od večjih slovenskih jezer in spoznajte življenje pod vodno gladino. Jezera so bogata z življenjem. Med potapljanjem boste zagotovo srečali katero od sladkovodnih rib. Nekatera jezera imajo tudi podvodne jame in čeri, ki vas bodo prevzele.

  Za potapljanje so zanimiva jezera: Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Kočevsko jezero, Divje jezero in nekatera druga.

  Vedno na pravi poti.

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Jadranje z jadrnico

  Počitnice si popestrite z jadranjem. Drsenje po vodi z vetrom v jadrih je odličen način preživljanja vročih poletnih in  jesenskih dni. S sabo vzemite košaro vaših najljubših dobrot, in se predajte uživanju med valovi. Z jadrnico se lahko odpravite raziskovati morske zalive, mesta ob obali ali rajske plaže. Lahko se odpravite na enodnevni izlet, ali uživate na vodi celoten dopust. Smo vas navdušili? Torej, brž spakirajte potrebno opremo in raziskujte nove dimenzije življenja.

  Nekatera večja slovenska jezera vas vabijo, da razprete jadra in odplujete po mirni gladini jezer. Večina slovenskih jezer je primernih za plovbo z manjšimi jadrnicami. Na jadranje se lahko podate na Velenjsko jezero, Bohinjsko jezero in Kočevsko jezero.

   

  Kolesarjenje na vodi

  Ja, prav ste prebrali. Kolesarjenje na vodi je zagotovo novost, ki vas bo navdušila. Podajte se na vodo s posebnim plovilom na treh kolesih in se prepustite užitkom. Vodno kolo je primerno za zabavo in rekreacijo. Priljubljeno je med športniki, ki želijo vzdrževati kondicijo na nekoliko drugačen, inovativen in zabaven način. Zapomnite si to poletje. Uživajte na vodi s popolnoma enostavno vožnjo s kolesom na vodi!

   

  Pedalni čoln ali pedalino

  Pedalni čoln ali pedalino, je plovilo, ki ga poganjate s pedali.  Je priljubljeno plovilo za rekreacijo in zabavo na vodi. Čoln na pedala je primeren za mirne vode. Največkrat jih boste videli na morju, na jezerih in mirnih rekah. Za upravljanje tega čolna boste potrebovali nekaj kondicije v vaših nogah. Čoln se upravlja s krmilno ročico, ki ima funkcijo volana.

  S pedalnim čolnom se lahko odpraviti na izlet po jezeru in raziščite njegovo pobrežje. Nekateri čolni na pedala imajo še drsalnico. Zapeljite se v globljo vodo in se spuščajte po drsalnici. Sliši se zabavno, kaj ne?

  Ribolov

  Kaj je najboljši način za sproščanje ob vodi? Zagotovo ribolov. Zgrabite ribiško palico, nekaj vab in se odpravite na lov. Ribolov je precej preprosta aktivnost ob ali na vodi. Ni pomembno ali imate raje morje, jezera ali reke. Če imate vsaj malo potrpljenja in občutka za ribolov, je uspeh zagotovljen. Ribolov je večinoma zelo sproščujoča aktivnost na vodi. V vodo vržete vabo, se preprosto sprostite in čakate. Med tem, ko čakate, da riba zagrize, lahko občudujete naravo in pokrajino.

  Če želite bolj aktiven ribolov, izberite muharjenje. To je ribolov, kjer z vabo na trnku ponazarjate letečo muho. To imajo najraje ribe v rekah in potokih. Pri nas lahko lovite ribe v Jadranskem morju, na številnih jezerih in rekah. Za ribolov so primerna praktično vsa jezera in reke v Sloveniji.

  Odpravite se v Bohinj in ribe lovite v Bohinjskem jezeru ali v Savi Bohinjki. Poskusite srečo na Šmartinskem jezeru, Cerkniškem jezeru, Velenjskem jezeru ali Kočevskem jezeru. Številne reke so bogate z različnimi vrstami rib. Zagotovo vas bodo navdušile reka Soča, Savinja, Sava, Drava, Mura, Krka, Kolpa in reka Vipava. Izberete lahko še med številnimi drugimi manjšimi rekami. Ribolovna jezera in reke so povsod.

  Vodne aktivnosti na reki Savinji - bellyak, Water activities in the Savinja, bellyak

  Z Bellyakom po reki Savinji
  Foto:Uroš Ledinek

  Plovba z Bellyakom – ležeči kajak

  Bellyak je alternativa kajaku, je plovilo podobno kajaku. Pri bellyaku ležete na plovilo in se poganjate z rokami. Pri tem plovilu ne potrebujete vesla. Je nov način plovbe, ki omogoča drugačen in zabaven način raziskovanja vode. Plovba z bellyakom vam daje drugačno perspektivo.

  Ste za nekaj drugačnega in nepoznanega? Podajte se na vodo z bellyakom in spoznajte drugačen način spopadanja z brzicami rek in valovi.

  Naj bodo letošnje počitnice drugačne, poskusite nekaj drugačnega in doživetega. Bellyak je novost, ki je kombinacija hydrospeeda in kajaka. S tem čolnom se pluje po rečni brzici tako, da ležite na trebuhu z glavo naprej. Namesto vesel boste uporabljali svoje roke.

  Kje lahko plujete z bellyakom v Sloveniji. Funpark v kampu Menina vam omogoča spust s tem plovilom po reki Savinji.

   

  Avtor: Uroš Ledinek