Poletne počitnice v Bohinju, Bohinjsko jezero, Foto: Tomo Jeseničnik

6 top destinacij za poletne počitnice v Sloveniji

Podajte se v deželo aktivnih doživetij. Obiščite najbolj priljubljene destinacije: Bohinj, Kočevsko, Kranjska Gora, Posavje, Dolina Soče in Brda

  6 top destinacij za poletne počitnice v Sloveniji

  Gremo na poletne počitnice. Kam? Kjer se Jadran z Alpami sklepa v mavrico, leži Slovenija. Majhna država v zavetju zelene narave se razprostira na površini več kot 20.000 km². Je dežela številnih priložnosti za poletne počitnice ali dnevni poletni oddih, zlasti za tiste, ki želijo prihajajoče dneve oziroma mesece preživeti v mirni, čisti in neokrnjeni naravi.

  Pomlad počasi prehaja v poletje, zato je čas, da začnete razmišljati kje in kako boste preživeli poletne dni. Naj bo tokratno poletje malce drugačno. Vas zanima kaj vse lahko počnete v naši prelepi deželi? Ponujamo vam šest top destinacij za preživljanje prostih poletnih dni v Sloveniji!

   

  Popotovanje po Sloveniji prinaša polno zanimivih doživetij kajti razgibana pokrajina, ki ponuja ogled številnih mest, podeželja in hribov, sprostitev v termalnih zdraviliščih ter odkrivanje kulinaričnih dobrot, je kot nalašč izjemna priložnost aktivnega preživljanja poletnih počitnic za vse starostne skupine.

  6 top destinations for summer holidays in Sloveniai, S kajakom po Bohinjskem jezeru, Foto: Ciril Jazbec

  S kanujem po Bohinjskem jezeru

  Foto: Ciril Jazbec

  1. Bohinj

   

  Bohinj z okolico je nekoliko manj turistično obiskan kraj v primerjavi z bližnjim Bledom. Leži v osrčju Julijskih Alp. Obsega Nomenjsko kotlino, Spodnje in Zgornje Bohinjsko dolino, jezersko kotlino, planoti Pokljuka in Jelovica ter visokogorje. Štiriindvajset naselij, nanizanih v dolini in nad njo, skriva čudovito bogastvo preteklosti, radoživost sedanjosti in skrivnost prihodnosti. V razgibani pokrajini boste ljubitelji kolesarjenja našli poti tako za družinsko kolesarjenje kot tudi tisti, ki radi kolesarite na bolj zahtevnih poteh. Ljubitelji gora boste našli veliko planinskih poti, ljubitelji naravnih znamenitosti pa boste uživali ob pogledu na najbolj prepoznavno naravno lepoto Bohinja, bohinjsko jezero, ki je za ljubitelje vodnih aktivnosti primerno v vseh letnih časi. V toplejših mesecih lahko v njem plavate, se vozite s čolnom, srfom, kajakom ali kanujem, lovite ribe in se potapljate. Družine z otroki pa lahko v času glavne turistične sezone uživate v čudoviti panoramski vožnji s turistično ladjo ali zgolj v sprehodu ob njegovi obali. Čudovito bogastvo narave ponujata tudi najslikovitejši slap v Sloveniji, Slap Savica, ki ga lahko obiščete po nekaj kilometrov dolgi poti, ki se prične v Ukancu ter potok Mostnica s svojimi naravno izoblikovanimi koriti, ki se vijejo dva kilometre navzdol po strugi nad vasjo Stara Fužina, v dolini Voje.

   

  V Bohinju z okolico boste našli veliko nastanitev, kjer si lahko zagotovite prenočitev. Na voljo so vam nastanitve pri Hike&Bike, za malo manj zahtevne goste se nedaleč od Ribičevega laza nahaja Hostel pod Voglom. Za ljubitelje kampov je v mirno in neokrnjeno naravno kuliso čudovito vpet Kamp Danica. Če se radi razvajate,  je za vas na voljo hotelska nastanitev v Bohinj Eco hotelu.

  2. Dolina Soče

   

  Če ste ljubitelji aktivnosti na prostem, je Dolina Soče, znana tudi pod imenom Posočje, zagotovo kotiček Slovenije, ki vam ga priporočamo. S kajakom in raftingom na reki Soči se lahko podate na proti odkrivanju neokrnjene lepote kanjonov in očarljivih tolmunov, ki navdihujejo ribiče in kopalce. Tisti, ki raje hodite, boste uživali v prostranem svetu visokogorja in osupljivih razgledih, ki jih nudijo Julijske Alpe vse tja do Jadranskega morja. Nad izjemno naravo in možnostmi za kolesarjenje  se za oddih v  Dolini Soče navdušuje tudi vse več kolesarjev, ki lahko izbirajo med različnimi težavnostmi potmi. Če ste ljubitelj andrenalina, vam zagotovo ne bo dolgčas. Priporočamo vam polet z jadralnim padalom, lahko pa zberete pogum za padalski skok iz letala, spust po najdaljši zipline jeklenici v tem delu Evrope ali si dvignete mero srčnega utripa v katerem izmed pustolovskih parkov. Dolina Soče je primeren kraj za oddih tudi v zimskem času, ko lahko ljubitelji zimskih strmin vijugate na mednarodnem smučišču Kanin-Sella Nevea, si privoščite organizirano sankanje, če ste podkovani z znanjem pa tudi turno smuko in ledno plezanje.

   

  Da boste lažje začutili dopustniški vrvež majhnega alpskega mesteca  Bovec, okusili zakaj se Kobarid uvršča na najvišje lestvice svetovnega kulinaričnega zemljevida, se udeležili kakšnega festivalnega dogajanja, ki vsako leto popestri Tolmin in odkrivali slikovito srednjeveško mestece Kanal, vam Dolina Soče v svoji okolici ponuja raznolike možnosti za bivanje: Kamp Koren, gostišče Jelkin hram, razpršeni bike hotel v Robidišču, agenciji Positive sport in Freeride Soča, Hotel Boka, Hotel Dvorec v Tolminu, Hotel Sabotin, Hotel Špik v Martuljku ter adrenalinski park Soča fun park.

   

  Kaj vse lahko podoživite v dolini Soče?

  Preberite si zgodbi Slapovi in soteske v dolini Soče, ki navdušujejo in TOP 5 naravnih znamenitosti doline Soče, ki vas bodo prevzele.

  6 top destinations for summer holidays in Slovenia, Osvežitev v reki Soči, Dolina Soče, Foto: Domen Grgl

  Osvežitev v reki Soči

  Foto: Domen Grgl

  3. Brda

   

  Sledenju smaragdne gorske lepotice, nas pot iz Doline Soče pripelje vse do vinorodnih gričev Brd, kjer svoje brbončice lahko zadovoljite ljubitelji dobre kulinarike in vin. Ljubitelji kulturnih znamenitosti si lahko ogledate gotsko cerkev Sv. križ, kulturni spomenik Šmartno, najlepšo renesančno vilo v Sloveniji, Vila Vipolže, spomenik posvečen 315. žrtvam druge svetovne vojne ter muzejsko zbirko v gradu Dobrovo. Ljubitelji naravnih znamenitosti lahko obiščete naravni most Krčnik ter tri tolmune v dolini Kožbanjščka, ki so v poletnih mesecih priljubljeno kopališče briške mladine. Če radi raziskujete pokrajino peš, si lahko strasti zadovoljite z vzponom na Sabotin, ki je zaradi svoje razglednosti ter naravoslovnih in zgodovinskih zanimivosti pomembna izletniška točka Goriškega. Odpravite se lahko na najvišji vrh v Brdah, Korado, z nadmorsko višino 812 m. Domačini pod goro mu pravijo Kobalar po kmetiji Pri Kobalarju. Tik pod vrhom sta cerkvica Sv. Genderce in planinska koča, ki je postavljena na temeljih vojaških objektov iz prve svetovne vojne. Še danes lahko tod občudujete številne travniške rastline, ki jih drugod v Brdih skorajda ni več. Vsekakor so Brda odličen prostor tudi za pare, ki si želijo skočiti v zakonski jarem. Idilična dežela, vpeta v razgibano naravno kuliso. Ta pokrajina, v slehernem letnem času ponuja izbrano paleto barv, od živahne zelene, posute z rožnatimi in belimi cvetovi spomladi, do razkošnih odtenkov oranžne, rumene, rjave in zlate v pozni jeseni. Brda veljajo za eno najlepših poročnih destinacij v Sloveniji. Da bo bivanje v Brdih popolno, za namestitev poskrbi romantičen hotel s čudovito razgledno teraso ter wellness centrom, San Martin, ki je hkrati tudi ena od postaj na znani pohodniški poti Alpe Adria Trail.

  6 top destinations for summer holidays in Slovenia, Kolesarjenje po Brdih, Foto: Tomo Jeseničnik

  S kolesom po Brdih

  Foto: Tomo Jeseničnik

  4. Posavje

   

  Destinacija Čatež in Posavje je zagotovo ena tistih, ki vas v nobenem pogledu ne pusti ravnodušnih. Termalne vode, osvežujoče reke, bujna zelena narava, vinorodni griči in prijazni domačini so le nekateri izmed razlogov, zaradi katerih Posavje pusti svoj neizbrisen pečat. Razvajajte svoje čute s termalnimi in gastronomskimi doživetji. Potujte v času in spoznajte bogato kulturno dediščino Posavja. Užijte bogastvo te zelene destinacije, kjer lahko ob številnih aktivnostih v naravi izkusite adrenalin ali se napolnite z energijo.

   

  Posavje je dom neokrnjene narave, ki vabi v višave, ki postrežejo z izjemnimi razgledi, in med slikovite vinograde in gozdove, kjer si naberete novih moči in odložite bremena vsakdana. Nepozabna so tudi kolesarska doživetja – številne kolesarske poti prinašajo vsaka svoje užitke in izzive.

   

  Posavje s svojo naravno raznolikostjo omogoča številne adrenalinske športe, ki poženejo kri po žilah tudi najzahtevnejšim ljubiteljem tovrstnih izzivov. Med najbolj priljubljenimi adrenalinskimi aktivnostmi v Posavju so zagotovo jadralno padalstvo, zmajarstvo, balonarstvo in zavarovane plezalne poti (ferate).

   

  Posavje nudi raznolika vodna doživetja. Na eni strani vabijo termalni vodni užitki, saj zgodovina toplih vrelcev sega vse od 18. stoletja do današnjih dni, ko ima termalni turizem eno osrednjih vlog v turizmu destinacije. Po drugi strani pa so na voljo raznoliki vodni športi, kot sta na primer supanje in vožnja s kanujem.

   

  Posavje je izjemno vodnato. Reki Sava in Krka, številni pritoki, potoki in ribniki omogočajo obilo ribiških užitkov in bogat ulov. Ob reki Savi v radečah in Sevnici poteka najdaljša in najlepša ribolovna trasa v Evropi. Kakovostne ribe iz Save in Krke imajo vse pomembnejše mesto tudi v kulinariki.

   

  Dediščina Posavja je izjemno bogata, saj kulturni ostanki segajo kar do 4.000 let pred našim štetjem. Najdeni so bili v Ajdovski jami, ki je s svojimi skrivnostmi odprta za oglede. Na posebno pustolovščino vabi tudi Ajdovski gradec, ki je eno največjih starokrščanskih najdišč na območju Alp. Posavje je še posebej prepoznavno po srednjeveških gradovih, kjer je v Gradu Sevnica na ogled klet modre frankinje, grad Rajhenburg se ponaša z zgodovino trapistov, v gradu Podsreda je med drugim na ogled srednjeveška kuhinja. Grad Raka se ponaša z obsežno baročno zbirko predmetov, v gradu Brežice pa je na ogled pokrajinski muzej z eno najlepših baročnih dvoran v Sloveniji – viteško dvorano. Prav poseben je cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki z Galerijo Božidar Jakac, vreden ogleda pa je tudi Dolinškov kozolec z etnološko zbirko.

  6 top destinations for summer holidays in Slovenia, Posavje, reka Krka, Foto: Andrej Tarfila

  Vodna doživetja na Krki

  Foto: Andrej Tarfila

  5. Kočevsko

   

  Narava Kočevskega je prepletena s potmi, ki vabijo, da jih raziščete peš ali s kolesom. Ljubitelje pohodništva skrivnostni kočevski gozdovi kar vabijo, da jih odkrijete. Po označenih pohodniških poteh različnih težavnostnih stopenj se lahko podate na krajše ali večdnevne pohode. Zelo težko se boste uprli vodnim čarom. Za vse, ki poletne dni raje preživljate bolj umirjeno, v krogu družine in z veliko mero navdiha, so vam na voljo številna naravna kopališča. Ljubitelji adrenalina in vodnih užitkov boste uživali pri spustu z raftom, kajakom ali kanujem po reki Kolpi. Kočevska regija je pravi kotiček tudi za jadralce. Kočevsko jezero vabi, da razprete jadra svoje manjše jadrnice in mirno drsite po gladini. Vabi vas tudi vznemirljiv podvodni svet, ki ga lahko doživite ob potapljanju v Kočevskem jezeru. Okolica Kočevja ponuja številne možnosti za ribolov. Med ribiči sta najbolj priljubljeni točki Kočevsko jezero in reka Kolpa. Obilo užitkov ponujata tudi roparic polno Reško jezero in reka Rižanka. Svoje potrebe po spoznavanju kočevske pokrajine lahko potešite ljubitelji konj, ki se boste v spremstvu izkušenih vodnikov podali na varno raziskovanje najlepših kotičkov kočevskih gozdov. Ljubitelji kolesarjenja pa lahko bogastvo naravnih in kulturnih znamenitosti odkrivate na dobro urejenih poteh različnih stopenj, primernih tako za družinske izlete kot avanturistične ture. Za dozo čistega adrenalina priporočamo obisk MTB trail centra, ki ponuja spust po urejenih gorsko kolesarskih poteh, ki potekajo po pogorju Stojna. Najmlajši kolesarji lahko svoje kolesarsko znanje preizkušate na manjšem spretnostnem poligonu. Spokojnost in mir narave boste na kočevskem našli tudi ljubitelji divjine, ki vam priporočamo, da se podate na foto lov za edinstvenimi motivi narave in živali ter preživite noč pod zvezdami.

  6 top destinations for summer holidays in Slovenia, Skrivnostni Kočevski pragozd, Foto: Ciril Jazbec

  Skrivnostni Kočevski pragozd

  Foto: Ciril Jazbec

  Vedno na pravi poti.

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  6 top destinations for summer holidays in Slovenia, Jezero Jasna, Kranjska Gora, Foto: Tomo Jeseničnik

  Jezero Jasna, Kranjska Gora

  Foto: Tomo Jeseničnik

  6. Kranjska Gora

   

  Pod pravimi temperaturami sonca je Kranjska Gora odlična destinacij za preživljanje poletnih počitnic in aktivnosti na prostem. Se radi sprehajate po naravi? Pohodniških poti je dovolj za vsakogar, od rekreativnih pohodov do zahtevnih planinskih tur. Zelo priljubljena poletna aktivnost je zagotovo kolesarjenje, ki ponuja lenobno vrtenje pedal ali pa zahtevnejše izlete v osrčje treh alpskih dolin, katerih vstopna točka je nekdaj rudarska in fužinarska Mojstrana. Dolina Krn nudi najlažji dostop na Triglav, dolina Kot očara s tišino, Vrata pa presenečajo s slapom Peričnikom ter pogledom na mogočno Triglavsko severno steno. Znana destinacij po zimskem športu je Podkoren, kjer vsako leto  poteka svetovni pokal v alpskem smučanju. Podkoren, ki s svojo skrivnostjo in idiličnostjo vabi da ga obiščete tudi v poletnih mesecih. Vas, ki diha z gorami v okolici Kranjske Gore je zagotovo Gozd Martuljek. Čudovita zmes neokrnjene alpske narave z gorskimi slapovi in bogate etnografske dediščine, s šumenjem številnih slapov, ki prepletajo svet v gozdu Martuljek. Neokrnjena narava in gore poleti vabijo predvsem ljubitelje narave in pohodništva. Pozimi, ko se hudourniški slapovi spremenijo v prečudovito ledeno zaveso  je tu naravni poligon za vse ljubitelje plezanja.