Doživetja

Pripravljeni na skok v jezero?

  Vodna doživetja

  Vodne aktivnosti na jezerih

  Naša čudovita jezera. Veliko jih imamo in veliko ponujajo. Akcija torej!

  V naših jezerih radi čolnarimo, se kopamo, ribarimo, supamo, celo jadramo in se potapljamo. Pozimi drsamo. Uživamo v razgledih. So priljubljene pohodniške in kolesarske destinacije. Veliko jih imamo in kar ne moremo se odločiti, katero nam je najbolj pri srcu. Varujemo jih in spoštujemo. Varovanje narave in skrb za okolje sta obveza za vse, ki želijo tudi sami uživati v njihovih lepotah.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Osvežitev v kristalno čistem jezeru

  Ena od najbolj prepoznavnih podob, ki jih povezujemo s Slovenijo, je Blejsko jezero. Ga poznate? Na sredini jezera je slikovit otoček s cerkvico, 135 metrov nad jezerom na pečini pa kraljuje Blejski grad. Dih jemajoči so tudi okoliški vrhovi. Idilično jezero ledeniškega izvora v objemu Alp privablja množice obiskovalcev skozi celo leto. Poleti se v jezeru lahko kopate, čolnarite, supate in ribarite. Pozimi pogosto zamrzne in če so razmere ugodne, lahko drsate.

  Doživetja na Blejskem jezeru

  Tudi ostala ledeniška jezera navdušujejo. Veliko jih je, prav vsa, razen Blejskega, se nahajajo znotraj Triglavskega narodnega parka na skrajnem severozahodu Slovenije. Čudovita jezerca v dolini Triglavskih jezer, Kriška in Krnska jezera in največje Bohinjsko jezero. Kristalno čista voda je tu hladnejša kot na bližnjem Blejskem jezeru, saj je na dnu jezera kar 40 izvirov čiste pitne vode.

   

  Poleg plavanja, kadar se voda dovolj ogreje, je Bohinjsko jezero priljubljeno med surfarji, kajakaši in kanuisti. Na svoj račun pridejo tudi ribiči in potapljači, ob mrzlih zimah, ko jezero zamrzne, pa tudi drsalci.

   

  Jezera najdete povsod po Sloveniji. Planotasto Pohorje na severovzhodu Slovenije, na primer, je potreseno z mnogimi. Nastala so na neprepustnih tleh in se skozi čas zarasla v visoka barja. Lovrenška, Ribniško in Črno jezero so priljubljene pohodniške in kolesarske destinacije. Še streljaj bolj proti vzhodu, v Prekmurju najdete Bukovniško jezero. Ponuja ribolov, adrenalinski park in sproščanje ob energijskih točkah. Za vsakega nekaj torej.

  Skrivnostna podoba Lovrenških jezer

  Skrivnostno zanimiv je tudi kraški svet. Kraške jame, reke ponikalnice, presihajoča jezera. Obiskati velja Cerkniško jezero na Cerkniškem polju. Je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Priljubljene vodne aktivnosti, preden voda v poletnem času presahne, so kopanje, ribolov, supanje, surfanje in pozimi drsanje. Poleti, ko voda ponikne, pa se na Cerkniško polje velja podati s kolesom ali peš, saj gre za izjemen živalsko rastlinski habitat.

  Presihajoče Cerkniško jezero

  Navdihuje tudi Divje jezero pri Idriji, ki osupne s smaragdno zeleno barvo. Velja za najglobje v Sloveniji, potapljači so se spustili kar do 160 metrov globine.

   

  Zanimiva in priljubljena so tudi nekatera umetna jezera. Tik ob Kranjski Gori navdušuje s svojo lepoto jezero Jasna. Obdano s čudovito kuliso gorskih verig se poleti ravno dovolj ogreje, da je primerno za plavanje, skoke s skakalnice, veslanje in supanje. Ali zgolj za osvežitev, ko se vračate s katere od mnogih pohodniških poti, ki se nahajajo v okolici.

   

  Velenjsko jezero ima lepo urejeno plažo s skakalnico, na njem je mogoče jadrati, surfati in supati. Za kosmatince je urejena tudi pasja plaža. Nedaleč stran, v bližini Celja, je priljubljeno Šmartinsko jezero, raj za ribolov in priljubljeno prizorišče ribiških tekmovanj.

   

  Ptujsko jezero, raj za ptice in rekreacijo, leži nedaleč od zgodovinskega mesta Ptuj na vzhodu Slovenije. V bližini, v Dupleku, se nahaja športno rekreacijski center namenjen deskanju in smučanju na vodi – Wake Park Dooplek.