Poletne počitnice, Kampiranje v Beli Krajini, kamp Podzemlje, Photo: Jošt Gantar

Kam na poletne počitnice v Sloveniji?

Iščete idejo, kaj se podati na počitnice v Sloveniji? Ponujamo vam 5 idej, kje preživeti poletne počitnice ali krajši oddih.

  5 idej kam na poletne počitnice ali poletni oddih v Sloveniji

  Poletne počitnice so pred vrati. Ste se že odločili, kje boste letos preživeli poletne počitnice ali poletni oddih? Ker smo že krepko zakorakali v pomlad, je pravi čas, da začnete razmišljati kje in kako boste preživeli poletni oddih. Naj bodo vaše počitnice tokrat nekoliko drugačne. Preživite jih doma. V Sloveniji. Vas zanima, kaj lahko počnete v poletnih dneh v naši lepi zeleni deželi? Ponujamo vam nekaj odličnih idej!

  Zakaj je Slovenija tako posebna?

   

  Premalokrat se zavemo, v kako čudoviti in čarobni deželi živimo. Slovenija je zelo raznolika in zanimiva. Razprostira se od Jadranskega morja na jugo-zahodu, vse do Panonske nižine na severu-vzhodu. Slovenija je na severu obdana z mogočnim gorovjem Julijskih Alp, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Na severu zahodu se razprostira Pohorsko hribovje. Na jugu države med hribi in ravnicami se razprostira dežela vinogradov in sadovnjakov. Torej, razgibana pokrajina, ki nudi veliko priložnosti za aktivno preživljanje poletnih počitnic.

  Slovenija je dežela neskončnih priložnosti za outdoor navdušence in za družine, ki želijo svoj dopust ali krajši oddih preživeti v čisti in neokrnjeni naravi.

  Iščete miren kraj, kamor bi se lahko umaknili? Se sprostili? Ali morda iščete športne aktivnosti, da vam požene kri po žilah? Ste za ščepec adrenalina? Morda iščete kraj ob vodi, kjer bodo uživali vaši otroci?

   

  Vse to in še več, lahko doživite doma v Sloveniji.

  Poletne počitnice, Lovrenška jezera, Rogla, Jošt Gantar, Summer vacation in Rogla, Lovrenc lake

  Lovrenška jezera, Rogla

  Foto: Jošt Gantar

  Bela Krajina in reka Kolpa

   

  Za poletne počitnice se lahko odpravite v Belo Krajino z obrobnimi Gorjanci in Kočevskim Rogom. V razgibani pokrajini boste našli veliko poti za družinsko kolesarjenje kot tudi za  kolesarjenje na bolj zahtevnih poteh. Na voljo vam je veliko urejenih pohodniških poti. V vročih poletnih dneh se lahko osvežitev v čisti reki Kolpi. Uživali  boste v čofotanju v vodi, se vozili po reki s SUP-om, kajakom, kanujem ali čolnom. Ob višjem vodostaju, se lahko podate na družinski rafting.

   

  V Beli Krajini z okolico je veliko nastanitev, kjer si lahko zagotovite prenočitev. Na voljo so vam privatne nastanitve, za tiste bolj zahtevne so na voljo tudi hotelske nastanitve v Hotelu Bela Krajina ter nastanitve v apartmajih Kovačnica sreče. Za ljubitelje prenočevanja na prostem, je  prava izbira lepo urejen kamp Camping Bela Krajina. V kampu imajo tudi Adrenalinski park, ki nudi prečudovit pogled na porečje Kolpe.

   

  Na poti v Belo Krajino, ob reki Krki se nahaja športni Hotel Otočec z adrenalinskim parkom. V bližini je veliko urejenih poti za kolesarjenje in sprehode. V neposredni bližini so posebej označene poti za nordijsko hojo. V bližini Kočevskega se nahajanja Kamp jezero Kočevsko in hotel Hostel Berlog v Kočevju

  Poletne počitnice v Sloveniji, Bela Krajina, Pusti Gradec, Photo: Tomo Jesenicnik

  Bela Krajina, Pusti Gradec

  Foto: Tomo Jeseničnik

  Kamniško-Savinjske Alpe

   

  Ste ljubitelj gora? Vas sproščajo neskončni sprehodi po alpskih dolinah? Želite osvojiti katerega od gorskih vrhov, ki segajo krepko nad 2000 m?

  Kamniško-Savinjske Alpe s čudovitimi ledeniškimi dolinami in svežim gorskim zrakom, ponujajo poletni oddih, ki razvedri telo in duha.

   

  Zgornja Savinjska dolina

   

  Preživite poletne počitnice v Lučah in obiščite katero od osamljenih visokogorskih kmetij. Ohladite se lahko v Snežni jami, ki velja za eno najvišje ležečih kraških jam v Slovenji. V jami so ledeni kapniki, ki se ob ugodnih vremenskih razmerah ohranijo skozi vse leto.

   

  Krajinski park Logarska dolina je biser Kamniško-Savinjskih Alp. Ta ledeniška dolina je ena od najbolj priljubljenih izhodišč za obisk visokogorja, za družinsko kolesarjenje, pohodništvo in sprostitev na svežem gorskem zraku. V dolini je veliko lepih slapov in dva izvira reke Savinje (slap Rinka in jezerce Črna v sami dolini), ki so vredni obiska. Če se boste odpravili v ta del Slovenije, obiščite tudi katero od drugih ledeniških dolin.  Na primer krajinski park Robanov kot in Matkov kot. Po Panoramski cesti se lahko s kolesom ali peš odpravite v Solčavo.

   

  Nedaleč stran iz Logarske doline, sta vam na voljo lepo urejena kamp Šmica in kamp Menina. Kamp Šmica vam poleg kolesarjenja in pohodništva ponuja tudi doživetja na reki. Prepustite se toku reke in preizkusite rafting in kajak na Savinji. Če niste ravno ljubitelj prenočevanja na prostem, vam kamp Menina ponuja tudi nastanitve v lesenih kočah. V kampu Menina imajo Adrenalinski park, Fun park Menina, ki predstavlja veselje in izziv tako za otroke, kot odrasle. V kampu je tudi manjše jezero, kjer lahko preizkusite svoje spretnosti veslanja na SUP-u ali na čolnu. Divja in neukročena reka Savinji ponuja številna doživetja.

   

  Med poletnimi počitnicami vam ne bo manjkalo zabave in aktivnosti na prostem. Po strugi reke Savinje se lahko popeljete z mini raftom, kajakom ali kanujem. Reka Savinja je bogata z ribami vseh vrst. Vzemite ribiško palico in se podajte na ribolov. Kdo bo ujel največjo ribo? Med počitnicami bo veselo in zabavno.

  Poletne počitnice, Logarska dolina, Solčavska panoramska pot, Photo Jošt Gantar

  Solčavska panoramska cesta

  Foto: Jošt Gantar

  Jezersko in preddvor

   

  Priporočamo vam tudi obisk dolin Preddvor in Jezersko. Zagotovo vas bo prevzela magična dolina Kamniška Bistrica, kjer lahko obiščete sotesko Veliki in Mali Predaselj, izvir Kamniške Bistrice in katerega od čudovitih slapov.

   

  Cerklje na Gorenjskem in Krvavec

   

  Ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp se nahaja Cerklje na Gorenjskem, od koder se lahko podate na Krvavec. Krvavec je v zimskem času priljubljeno smučarsko središče. V poletnem času privlači pohodnike in gorske kolesarje. Na Krvavcu imajo lepo urejen kolesarski park – Bike park Krvavec. Urejenih imajo kar nekaj kolesarskih poti (trailov), ki so speljane po dinamičnem gorskem terenu. Ljubitelje pohodništva bo zagotovo navdušila poučna pot Pastirskih škratov na Krvavcu. Zabavna pot z različnimi ugankami in zabavnimi igrami, bo popestrila vroče poletne dni. Če načrtujete poletni oddih za več dni, najdete lepo urejene nastanitve v hotelu Krvavec.

  Kolesarski park Krvavec

  Kolesarski park Krvavec

  Foto: Jošta Gantar

  Pohorje

   

  Zreško Pohorje in Rogla

   

  Pohorje je 1.500m visoko hribovje, ki ima bogato ponudbo smučarskih centrov. V poletnem času, je Pohorje priljubljena kolesarska in pohodniška destinacija. Kam vse se lahko podate? Najbolj priljubljena destinacija je vsekakor Rogla, ki je pozimi živahno smučarsko središče, v toplih mesecih pa je prava meka za kolesarje, pohodnike in družine. Na Rogli boste lahko v poletnih mesecih našli nastanitve v lepo urejenih hotelih (Rogla Superior in Hotel Vital v Zrečah) in se podali raziskovati pohorske pragozdove in divjino. Ste ljubitelj gorskega kolesarjenja ali spusta s kolesom po hribih (downhill)? Potem boste zagotovo uživali v Kolesarskem parku na Rogli. Ko se boste odpravili raziskovati to čudovito pohorsko pokrajino, nikakor ne smete spregledati en najlepših naravnih znamenitosti Pohorja, to so Lovrenška jezera. Pot pod noge in obiščite tudi Osankarico, s Črnim jezerom in Ribniško Pohorje z Ribniškim jezerom.

   

  Ste ljubitelj nekoliko bolj adrenalinske poti? Navdušeni boste nad novo pridobitev na Rogli, Pot med krošnjami.

   

  Lepa počitniška destinacija so obronki Pohorja. Če se boste odločili za to izbiro priporočamo Zreče z okolico. V Zrečah lahko obiščete Terme Zreče, kjer imajo zunanje bazene z vodnimi igrali (tobogani, drčami in vodnimi masažami). V Zrečah in na Rogli si lahko izposodite električno kolo (ebike) in se podate novim doživetjem naproti.

  Poletne počitnice, Rogla, Pot med krošnjami

  Pot med krošnjami na Rogli

  Vedno na pravi poti.

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Mariborsko Pohorje

   

  Mariborsko Pohorje je še ena top destinacija, ki jo krasijo številne naravne znamenitosti. Do njih se lahko odpravite s kolesom ali peš. Za adrenalinske navdušence je Pohorje prava izbira. Adrenalinski ali pustolovski park vas bo prevzel. Po hribu se lahko spustite s poletnimi sankami. Maribor s Pohorjem ponuja različna adrenalinska doživetja tudi v zraku. Iz Letalskega centra Maribor lahko poletite s  toplozračnim balonom, se podate na panoramski polet z letalom ali izvedete skok s padalom v tandemu.

   

  Nikar ne spreglejte, da vzdolž Pohorja potekajo znane daljinske poti: pohodniška Slovenska planinska pot in kolesarska pot čez Pohorje. Odlična izbira za ljubitelje daljinskih pohodniških in kolesarskih poti.

  Poletne počitnice, Mariborsko Pohorje, Črno jezero, Photo: Jošt Gantar

  Črno jezero na Pohorju

  Photo: Jošt Gantar

  Vipavska dolina in Miren Kras

   

  Začutite Slovenijo nekoliko drugače. Podajte se v najbolj zahodni del Slovenije, med zaobljene griče nedaleč stran od Jadranskega morja. Raziščite zeleno Vipavsko dolino in Kras. Naj bo poletje v gibanju in v stiku z naravo. Sprostite se s kolesom ali peš ob reki Vipavi, kjer boste lahko ribarili, se popeljali s čolnom, kajakom ali SUP-om in se osvežili. Ob reki Vipavi boste našli svoje mesto ljubitelji ribarjenja.

   

  V trdoživi Kraški pokrajini je veliko pohodniških in kolesarskih poti, primernih za vse letne čase. Nad Vipavsko dolino in morjem se na robu kraške planote dviga razgledni vrh Cerje. Tu stoji 25 metrov visok spomenik miru, ki hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Odpravite se lahko tudi na izvir Hubelj in se sprehodite po naravoslovni učni poti. Otroci bodo navdušeni. V vročih poletnih dneh se lahko ohladite v kateri od številnih kraških jam.

   

  V kolikor se boste odločili preživeti počitnice v tej lepi kraški pokrajini, jo s kolesom ali peš raziščite po dolgem in počez. Okrepčajte se pri katerem od lokalnih gostišč in uživajte v okusni domači kraški hrani ter zelo okusnem kraškem vinu. Tudi za prenočitev je poskrbljeno. V bližini je kar nekaj ponudnikov specializiranih nastanitev za pohodnike in kolesarje. Prenočitve nudijo v hostlu Hiša Mladih. V kolikor radi prebivate na prostem, boste našli prostor v kampu v Ajdovščini ter v kampu Lijak. Tukaj je pravi raj za ljubitelje jadralnega padalstva.

  Poletne počitnice v Sloveniji, Vipavska dolina, izvir Hublja, Tomo Jeseničnik

  Vipavska dolina

  Foto: Jošt Gantar

  Spodnja Savinjska dolina – Dolina zelenega zlata

   

  Preživite svoje počitnice  v Dolini zelenega zlata, kjer se lahko podate na pohod med nasadi hmelja. Po lepo urejenih in označenih kolesarskih poteh odkrivajte lepote Spodnje Savinjske doline, ki so dobro razvejane po vsej dolini od Prebolda, Šempetra, Žalca, vse do Celja. Na poti si lahko ogledate številne naravne in kulturne znamenitosti. V vročih poletnih dneh se podajte na ogled Jame Pekel, kjer je skozi vse leto temperatura okoli 12°C. Izkoristite pravo poletno osvežitev. Med potjo si oglejte ostanke Rimske nekropol, muzej hmeljarstva Eko muzej ali se s kolesom povzpnite na vzpetino, kjer stoji grad Žovnek. Če radi raziskujete zgodovino, se podajte v Celje, mesto celjskih grofov. Številni muzeji in Stari grad, vas bodo navdušili.

   

  Iz doline se povzpnite na bližnje hribovje z najvišjim vrhom Mrzlica. Od tu je čudovit razgled na Zasavje in Posavje. Z otroki se podajte na hribe kot so Hom, Reška planina, Žvajga, Golava ali Kamnik. Hrib Kamnik je znan po skalnih stenah, ki so zelo priljubljene med športnimi plezalci.

   

  Če ste ljubitelj vodnih aktivnosti, se lahko po strugi reke Savinje popeljete s kajakom, kanujem, ob višjem vodostaju tudi z raftom. Reka Savinja je zelo priljubljena med ribiči. Če vas mika ribolov, vzemite palico in brž ob reko Savinjo. V bližnji okolici je kar nekaj ribolovnih jezer, Žovneško jezero, Braslovško jezero in ribnik Vrbje. Tik ob Celju se razprostira Šmartinsko jezero, kjer je možno ribariti, se osvežiti v hladni vodi ali se popeljati z ladjico.

   

  Avtor: Uroš Ledinek

  Spodnje Savinska dolina, Žalec, Prebold, Foto Uroš Ledinek

  Spodnja Savinska dolina

  Foto: Uroš Ledinek