Doživetja

Prepustite se toku

  Vodna doživetja

  Doživetja na rekah

  Kajak. Kanu. Canyoning. Rafting. Splavarjenje. Hydrospeed. Plavanje. Morda ribolov? Muharjenje? Naše reke vabijo.

  Relief Slovenije je prepleten z rekami in potoki, ob močnejših padavinah na strmih pobočjih tudi s številnimi hudourniki. Najdaljša slovenska reka, Sava, postreže s kar dvema izviroma in divjimi vodami v svojem zgornjem toku. Sava Dolinka izvira med Karavankami in Julijskimi Alpami v Zelencih. Drugi krak, Sava Bohinjka, izvira kot slap Savica. Obe sta priljubljeni destinaciji za divje vodne avanture: rafting, kajak, canyoning, hydrospeed.

   

  Poleg slapa Savica ima Slovenija preko 300 stalnih slapov, 10 višjih od 100 metrov.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Reke, divje kot vaš značaj!

  Reka Soča!  Ledeniška smaragdna lepotica je raj za razburljiva vodna doživetja. Veslo v roke, torej. Raft, kajak ali kanu vabijo. Ali pa zgolj v neopren in pogumno nad soteske. Canyoning je tudi za največje športne zanesenjake pravi adrenalinski šok . Združuje plezanje, plavanje, skoke v vodo in pohodništvo. Si upate spustiti po deset ali več metrov globokem tolmunu? Priporočamo soteske v potokih Sušec in Kozjak.

   

  Za veliko mero adrenalina poskrbi tudi hydrospeed. Doživetje, ko z majhnim plovilom v rokah krmarite po reki, je sila razburljivo. Naj bo tudi varno! Na divje vode se nikar ne podajajte brez izkušenega vodnika ali ustrezne opreme!

   

  Z brzicami in ponudbo adrenalinskih doživetij postreže tudi Savinja. Reka Savinja izvira v eni najlepših alpskih ledeniških dolin v tem delu Evrope, v Logarski dolini v Kamniško Savinjskih alpah. Preizkusite rafting, kajak, hydrospeed ali canyoning.

   

  Rafting pa tudi bolj umirjene vodne dogodivščine si lahko privoščite tudi na Idrijci, Kolpi, Krki, Dravi in Muri.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Prepustite se toku ali se potopite vanj!

  Imate adrenalina v vsakdanjem življenju dovolj? Se želite zgolj prepustiti toku in osvoboditi vsakodnevnih skrbi? Reke Drava, Mura, Krka vsaka po svoje zapeljujejo z lepoto in dediščino. Priporočamo splavarjenje ali ribolov.

   

  Uživate lahko tudi v ali ob Kolpi. Prijetna za kopanje v poletnem času in dovolj umirjena, da se na njen lahko v vodnih športih preizkusi vsakdo. Prijetna za hlajenje v vročih dneh je tudi reka Nadiža v Posočju.

   

  Ste že slišali za reke ponikalnice?

  Ponikalnice so reke, ki večkrat pritečejo na zemeljsko površje in ponovno poniknejo. Najbolj znana je Ljubljanica, ki teče skozi glavno mesto Ljubljano. S kanujem raziskujte Ljubljansko barje, v zadnjem času je zelo popularno tudi supanje.

   

  Ponikalnice so samo eden od kraških pojavov, ki so značilni za slovenski Kras.Najpogumnejšim priporočamo raziskovanje kraških jam z vesli. Ustrezna oprema in strokovno vodenje so obvezni!

  Top 5

  Top slapovi

  Slap Peričnik

  Le nekaj kilometrov iz Mojstrane proti Vratom, se nahaja mogočen slap Peričnik. Sestavljata ga zgornji in spodnji slap. Zgornji meri 16 m, spodnji pa je s svojimi 52 m višine eden izmed večjih slovenskih slapov. Ogledamo si ga lahko tudi iz zadnje strani, saj nas pot vodi med skalnim previsom in padajočo vodo. Je zelo vodnat, še posebej pomladi in jeseni. Skale okoli njega so spolzke, zato je kljub enostavni potrebna previdnost. Do manjšega, 16 metrskega slapu je pot strmejša in zahtevnejša. Najspektakularnejši pogled na slap je pozimi, ko zamrzne in ustvari ledene plošče in kapnike.

  Slap Rinka

  V zavetju čudovite Logarske doline v Kamniško Savinjskih Alpah se nahaja slap Rinka. Ustvarja ga reka Savinja, ki pada preko 105 metrov visoke rdečkaste stene in tvori enega najvišjih slapov v Sloveniji. Zaradi dolgega padca se voda v zraku razprši v drobne kapljice in nudi čudovit pogled ter prijetno osvežitev. Pod slapom je manjši tolmun. Slap je lahko dostopen, od najbližjega parkirišča je oddaljen le 15 minut hoje po urejeni nezahtevni poti. Poleti ga občudujejo pohodniki in turisti. V zimskem času, če so temperature dovolj nizke, slap zamrzne. Tedaj se na slapu preizkušajo alpinisti, saj omogoča ledno plezanje.

  Martuljška slapova

  Pod Špikom v Julijskih Alpah se v Gozdu Martuljku nahajata Martuljška slapova. Zgornji Martuljkov slap nastaja ob izviru potoka Martuljek, ki pada preko mogočne 110 metrov visoke stene. Nižje se nahaja Spodnji Martuljkov slap, ki pada čez 50 metrov visoko steno. Pot do slapov je na začetku razmeroma lahka. V bližini slapov postane strmejša in zahtevnejša, pri Zgornjem slapu delno tudi plezalna, zato je pohodna obutev obvezna.

  Slap Boka

  Najmogočnejši in najbolj vodnat slovenski slap Boka se nahaja v dolini Soče, nedaleč od Bovca. Ima častitljivih 106 metrov višine in je širok kar 18 metrov. Pozno pomladi, ko se na Kaninu tali sneg, je Boka veličastna in moč vode na trenutke kar zastrašujoča. Slap je viden že iz ceste Bovec – Kobarid. Bliže si ga lahko ogledate iz razgledne točke, ki ponuja lep razgled na slap. Za zmeren vzpon od parkirišča do razgledišča boste potrebovali približno 30 minut, priporočamo ustrezno obutev. Urejena pot vodi tudi do bližine izvira Boke. Ta je v zgornjem delu precej strma in speljana blizu prepadnega roba, zato so previdnost, dobra telesna pripravljenost in ustrezna obutev obvezni.

  Slap Kozjak

  Najdete ga v Posočju, streljaj od Kobarida in velja za enega najlepših slapov pri nas. Potok Kozjak teče skozi več korit, pada v šestih slapovih in se pri Kobaridu izliva v reko Sočo. Do štirih višje ležečih slapov ni urejenih poti. Urejena pot vodi do dveh najnižje ležečih slapov: Slap Kozjak, ki je visok 15 metrov in 8 metrski Mali Kozjak. Dostop je urejen s ceste Kobarid – Drežnica, pri odcepu Slap Kozjak. Pot vas sprva vodi čez travnike in gozd ter čez kamniti most iz leta 1895. Nadaljujete čez lesene brvi z urejenimi galerijami. Slikoviti slap Kozjak se skriva v dvorani, obdani s strmimi stenami, pod njim je pa tolmun čudovite modrozelene barve.

  Slap Savica

  Slap Savica v Bohinjski dolini je prav gotovo eden najbolj znanih in obiskanih slapov med Slovenci. V svojih pesnitvah ga je opeval že največji slovenski pesnik, France Prešeren. Vodni tok, ki je najmočnejši pomladi in jeseni, sledi obliki črke A. Manjši vodni krak pada v tolmun 25 metrov globoko, višina velikega kraka pa je 78 metrov. Do slapu pridete po krajši urejeni pešpoti v dvajsetih minutah, pred vstopom se plača prispevek za vzdrževanje poti.