V nedrjih klasičnega krasa

  Škocjanske jame, v nedrjih klasičnega krasa

  Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, ki ga je ustvarila presihajoča reka Reka. Slovijo po največjem podzemnem kanjonu v Evropi, visokim 146 metrov.

  Škocjanske jame sodijo med najpomembnejše jame na svetu. Nahajajo se v bližini Divače na apnenčastem Krasu. Ljudi je že od nekdaj privlačila skrivnostna soteska, na koncu katere reka Reka izginja v podzemlje. Reka ponika pod skalno steno, vrh katere je vas Škocjan, po kateri se jame imenujejo.

  V notranjosti Škocjanske jame

  Skozi milijone let je reka ustvarila 2,6 km dolg podzemni kanjon, ki na najvišji točki meri kar 146 m. Izjemne podzemne dvorane, naravni mostovi, naravna okna, velikanski kapniki, več kot trideset slapov in brzice ustvarjajo izjemno podzemno kuliso. Največja podzemna dvorana, Martelova dvorana, je dolga kar 308 m in sodi med največje podzemne dvorane na svetu.

  Treking po Škocjanski jami

  Jame si lahko ogledate na ogledni poti, dolgi približno 3 km, kar vam bo vzelo slabi 2 uri časa. Na vlažni poti boste premagali kar 500 stopnic oziroma 144 metrov višinske razlike, zato je potrebna primerna obutev.

  Kapniki v Škocjanski jami

  Reka Reka je skozi milijone let ustvarila 2,6 km dolg podzemni kanjon, ki na najvišji točki meri kar 146 m.

  Škocjanske jame ležijo v osrčju prečudovite zelene narave. Obkroža jih regijski park – območje varovane naravne in kulturne dediščine, po katerem vodijo učne in kolesarske poti. Park je pravi muzej na prostem, kjer si lahko ogledate raznolike značilnosti kraškega sveta. Tu poteka tudi ena najlepših tematskih poti pri nas – Učna pot Škocjan.

  Škocjanske jame so od leta 1986 vpisane v seznam naravne dediščine Unesco.