Gore obdane v belo, mir, mraz in tišina

  Zimsko pohodništvo, gore obdane v sneg, mir in tišina

  Snežna odeja blaži zvoke in navdaja z občutkom miru. Korak za korakom napredujete proti cilju. Tako zimsko idilo podoživljajo ljubitelji zimskega pohodništva.

  Tudi vas mika, da bi se podali v beli objem zime? Zakaj pa ne. V nižjih legah ni ovir, da se ne bi odpravili na pohod v katerem koli delu leta.

   

  V visokogorju in v višjih legah sredogorja pa so zime dolge, mrzle in po navadi zelo zasnežene. Sneg pogosto zapade že oktobra in se zadrži do pozne pomladi ali zgodnjega poletja. Izberimo si cilj, ki ga že poznamo iz poletnih razmer, saj snežna odeja pokrajino zelo spremeni.

  Sprehod v snegu

  Terenov primernih za zimsko pohodništvo je veliko. Najbolj izkušeni in vešči si ob ugodnih vremenskih razmerah privoščijo celo zimski vzpon na Triglav. Omeniti velja, da pozimi sneg prekriva jeklenice, tako da je potrebno pod vrhom opraviti že pravi plezalni vzpon preko zelo strmih pobočij.

   

  Obstaja kopica vrhov, ki vas bodo prav tako pustili brez besed.  Med dvatisočaki so to zagotovo 2050 m visok Viševnik nad Pokljuko, pa tudi Mala Mojstrovka, Veliki Draški vrh, Rodica, Stol, Veliki vrh nad Kofcami, Raduha in mnogi drugi.

   

  Če ne marate tako visoko, doživite zimsko pravljico v sredogorju: Škofjeloško pogorje, Polhograjski Dolomiti ali Zasavsko hribovje bodo prava izbira.

  Zimsko pohodništvo

  Preden se odpravite na pot

  Če ne poznate naših gora, priporočamo, da se pozimi na višje ležeče vrhove odpravite v družbi izkušenega vodnika. Ta bo predlagal primerno pot in skrbel, da boste čim bolj varno prispeli do cilja.

   

  Poskrbite za svojo in varnost drugih okoli vas. Pozanimajte se o snežnih in vremenskih razmerah, nevarnosti snežnih plazov ter ne pozabite na primerno zimsko opremo za hojo v hribih: dobre zimske planinske čevlje, primerna zimska oblačila, toplo tekočino in hrano, cepin, dereze in lavinski trojček. Ne lotite se višje ležečih ture, če ne obvladate hoje z derezami in uporabe cepina.

   

  Pri načrtovanju poti upoštevajte, da je večina visokogorskih planinskih koč pozimi zaprta. Delovanje planinskih koč preverite tukaj: https://www.pzs.si/koce.php

  Poleg zimskega pohodništva je ob ugodnih snežnih razmerah zelo priljubljena tudi  turna smuka.