Kam na sankanje?

  Kaj pravite na sankanje po več kilometrov dolgi progi ali zaprti cesti? Sila zanimivo in razburljivo. Na nekatere hribe boste morali prilesti sami, večina sankališč pa ima organiziran prevoz na vrh sankališča s terenskimi avtomobili, snežnimi sanmi ali žičniškimi napravami. Poleg dnevnih so zelo priljubljeni tudi večerni termini, ko snežno kuliso čarobno dopolnjuje z zvezdami posuto nebo.

  Na sankanje v Kranjsko Goro

  Na sneg, na sanke!

  Sankanje na Mangartu
  Proti vrhu 2.679 m visokega Mangarta vodi naša najvišja visokogorska cesta, po kateri lahko sankate in uživate v čudovitem razgledu na zimsko idilo zahodnih Julijskih Alp in Kaninskega pogorja. Do začetka sankališča 1.450 m nad morjem vas popeljejo s terenskimi vozili. Ne pozabite na topla oblačila in obutev!

   

  Sankanje v Kranjski Gori

  Predstavljajte si spust po 2.500 metrov dolgi razsvetljeni sankaški progi, ki ponuja razgled na eno najlepših panoram v Julijskih Alpah. Tako zgleda sankanje v Gozdu Martuljku. Vas mika? Proga ni zahtevna in je primerna za vsakogar, ki želi poskusiti.

  Streljaj iz Kranjske Gore se s sanmi lahko spustite tudi z Vršiča. S spustom pričnete na 17. serpentini in končate na 3. serpentini. Poseben čar dajejo bakle ob progi. Priljubljeno sankališče je tudi 4 km dolga gozdna cesta iz Tromeje proti Kranjski Gori.

  Na sankališča vas iz Kranjske Gore odpeljejo s terenskimi vozili ali motornimi sanmi in spust se lahko prične.

   

  Sankanje na Veliki planini
  Na naši najvišji visokogorski pašni planini ne boste našli le znamenitih pastirskih koč, ampak jo je vredno obiskati tudi zaradi 2.400 metrov dolgega nočnega sankališča. Sankaški spust poteka ob dvosedežnici Šimnovec, s katero se vozite na vrh sankališča. Na planino in iz nje se podajte z nihalno žičnico. Zadnja vas v dolino odpelje ob devetih zvečer.

  Zabava na saneh

  Sankanje v Bohinju
  Eno izmed najzabavnejših zimskih doživetij v Bohinju je zagotovo nočni spust po naši najdaljši sankaški progi, dolgi kar 6.000 m. Srednje zahtevna proga se začne na 1.150 m nadmorske višine na Vogarju in konča 500 metrov niže. Zbirno mesto je v Stari Fužini, odhodi pa so v večernih terminih.

   

  Nočno sankanje na Krvavcu
  Smučišče Krvavec poleg odličnih smučarskih prog ponuja tudi nočno sankanje. To se odvija na delno osvetljeni progi, ki jo pripravijo ob petkih in sobotah zvečer med zimskimi počitnicami. Vozovnice za sankanje kupite na spodnji postaji kabinske žičnice. Na vrh proge za sankanje pa vas odpelje štirisedežnica Tiha dolina. In spust se lahko začne!

   

  Sankanje na Ljubelju
  Na spust s prelaza Ljubelj se lahko odpravite podnevi in ponoči vse od decembra do konca marca. Celotna dogodivščina po 2.500 metrov dolgi progi trajala dve uri. Prevoz je organiziran z Bleda, na vrhu Starega Ljubelja pa vas čaka tudi okrepčilo. Srečno!

   

  Sankanje na Jezerskem
  Na Jezerskem, ob meji s sosednjo Avstrijo, vas čaka enostaven sankaški spust z Malega vrha. S terenskimi vozili vas odpeljejo na začetek proge, od koder je podnevi prekrasen pogled na Jezersko in okoliške vrhove.

   

  Sankanje na smučišču Stari Vrh
  Sankat se lahko podate na Stari vrh, kjer vas na vrh z reflektorji in baklami osvetljene proge, dolge 2.300 metrov, popelje sedežnica.

  Na slovenskih smučiščih je vedno zabavno

  Sankanje poleti? Zakaj pa ne

  Če imate pri sankanju raje ustaljene tire, se podajte na sankališče Zlodejevo na Rogli, ki se vije v osrčju pravljičnih pohorskih gozdov. Dobra izbira bosta tudi sankališči Straža na Bledu, kjer lahko med spustom uživate v pogledu na jezero ali sankališče PohorJET na Pohorju, ki ponuja lep razgled na Maribor in je speljano na Snežnem stadionu. Malček adrenalina in veter v laseh boste začutili tudi na letnem sankališču v Kranjski Gori »Besna Pehta«. Prav tako si lahko popestrite dan s sankanjem na letnem sankališču Bobkart na Celjski koči pri Celju.

  Kamorkoli se odpravite, ne pozabite na varnost!

  Za zimsko sankanje priporočamo uporabo zaščitne čelade, čevljev z grobim podplatom, smučarskih rokavic, očal in toplih oblačil. Hitrost vožnje ves čas prilagajajte svojim sposobnostim in drugim na sankališču ter se na progo nikoli ne podajte pod vplivom alkohola. Srečno!