Doživetja

Daljinske pohodniške poti

  Pohodništvo

  Daljinske pohodniške poti

  Čez vrhove in doline, od morja do ravnine. Po in čez Slovenijo tečejo številne daljinske poti, ki povezujejo gorske vrhove z morjem in ravninskim svetom.

  Pri nas lahko hodite dneve in dneve, pa vam še ne bo zmanjkalo pohodniških poti. Razpredene so po najvišjih gorah, sredogorju in nižinah. Od severa do juga, od vzhoda do zahoda. Poleg naravnih lepot boste na mnogih spoznavali tudi pisano kulturno dediščino in utrip podeželja. Prav povsod pa vam bodo postregli z avtohtonimi dobrotami in žlahtno kapljico. Izberite pot po svoji meri!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Top 5

  Top daljinske poti

  Via Alpina – rdeča pot

  14 dni / 220 km / vse težavnostne stopnje Spoznajte našo naravno in kulturno dediščino. Skozi Slovenijo potekata dve od petih poti Via Alpina, ki povezujejo osem alpskih dežel. Označeni sta z rdečo in vijolično barvo. Rdeča se začne v Trstu, preči Kras nato pa preko predalpskega hribovja vstopi v osrčje Julijskih Alp, v Triglavsko pogorje. Od tam se spusti v Trento in se ponovno dvigne na naš najvišji prelaz Vršič. Pot se nadaljuje proti Tamarju, dolini, nad katero kraljuje Jalovec. Pot se za hip dotakne Karavank, nato pa se izvije iz objema slovenske alpske pokrajine.

  Via Alpina – vijolična pot

  7 dni / 120 km / vse težavnostne stopnje Vijolična pot Via Alpina se vije po vzhodnih apneniških Alpah v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Prehodili boste najvišje slovenske gorske skupine: Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Začne se pod Triglavom, pod Doličem, in se mimo veličastne severne Triglavske stene spusti v dolino Vrat. Od tam se povzpne na greben Karavank, čez Zgornje Jezersko na Jezerski Vrh in se nadaljuje v Avstrijo.

  Alpe Adria Trail

  8 dni v Sloveniji (v celoti 43 dni) / 145 km (750 km v celoti) / lahka do srednje težka Pot se začne na avstrijskem Koroškem, pod najvišjo avstrijsko goro Veliki Klek (Grossglockner). V Slovenijo vstopi čez Karavanke. Vodi čez prelaz Vršič, po dolini reke Soče do Kobarida, proti Krnu, do Tolmina. Prestopi v Italijo, v Brdih in na Krasu pa ponovno zavije v Slovenijo. Pot se konča v Miljah pri Trstu. Obsega 43 etap z majhno višinsko razliko. Na dan boste prehodili od 17 do 25 km in naredili do največ 1.000 višinskih m, za kar boste potrebovali od 5 do 8 ur. Čudovita narava in slastna lokalna kulinarika bosta to pot naredili še posebej zanimivo.

  E6 – Ciglarjeva pot

  20 dni (Slo) / 260 km / lahka do srednje zahtevna pot Od Pohorja do Jadranskega morja. Evropska pešpot E-6 je mednarodna pešpot, ki že od leta 1975 poteka preko evropskih dežel vse od od Baltika do Jadrana. V Sloveniji teče čez Pohorje, Posavsko hribovje in dinarski svet do Jadranskega morja, natančneje do Strunjana, kjer se konča. Slovenski del poti imenujemo tudi Ciglarjeva pot, po gospodu Milanu Ciglarju, idejnemu očetu slovenske trase. Na poti po Sloveniji je 39 kontrolnih točk na katerih popotniki zbirajo žige. Ko je pot opravljena, prejmejo spominsko značko.

  Juliana

  270 km / 16 etap / lahka do srednje težka Na pot okoli Triglava! V letu 2019 je zaživela krožna daljinska pot po Julijskih Alpah, Julijana. Poteka na območju biosfernega območja Julijskih Alp (Unesco MAB) in Triglavskega narodnega parka. Triglav lahko med pohodom opazujete z vseh strani. Primerna je za vse generacije, tudi družine, zahteva pa osnovno fizično pripravljenost. Pot je sestavljena iz 16 etap, sami pa se lahko odločite na kateri boste pričeli svojo pot. Etape so v povprečju dolge od 17 do 20 km, najdaljša 25 km.

  Slovenska planinska pot

  Najdaljša in najbolj priljubljena je Slovenska planinska pot. Vodi od Maribora izpod obronkov Pohorja pa vse do Ankarana na slovenski obali. Najlepših alpskih vrhov seveda ne boste obšli. Ta čudovita pot vam bo vzela 28 dni, prehodili boste 599 km.

  Dogodki