Juliana Trail

Juliana Trail

Več etapna daljinska pohodniška pot okoli Julijskih Alp

  Juliana Trail

  Ste ljubitelj pohodništva, vas mika, da bi se podali na daljinsko pohodniško pot. Sprejmite izziv in se podajte na 270 km dolgo, Juliana Trail – daljinsko pohodniško pot okoli Julijskih Alp.

  Juliana trail je 270 km dolga daljinska krožna pohodniška pot, ki je speljana po najlepših delih Julijskih Alp. Juliana Trail vas bo vodila po dolinah, prelazih, ob rekah Savi in Soči. Razdeljena je na 16 etap, ki so različno dolge in zahtevne.

   

  Celotna dolžina poti je 270 km, med potjo boste premagali kar 10.000 m višinske razlike. Pot boste prehodili v 102 ura.

   

  Seveda pa se lahko odločite in prehodite samo eno od 16. etap, ki vam najbolj ustreza.

  Juliana Trail - Martuljek mountain group, photo; Aleš Zdesar

  Pogled na vrhove v Gozdu Martuljek

  Podajte se na vseh 16 etap daljinske pohodniške poti Juliana Trail

   

  Prva etapa vodi po dolini Save Dolinke in po obronkih gorovja Karavanke. Pot vas bo peljala skozi vas Srenji vrh v dolino, v Gozd Martuljek v bližino Martuljskih slapov. Pot vas nato vodi ob bregu reke Save ob meji Triglavskega narodnega parka. Med potjo lahko občudujete čudovite vrhove Julijskih Alp. Prva etapa je dolga 18,5 km in jo boste prehodili v 5 urah in pol.

   

  Druga etapa vodi iz Mojstrane skozi vas Dovje vse do železarskega mesta Jesenice pot je dolga 20,6 km in jo boste prehodili v 4 urah in 30 minut.

   

  Tretja etapa se začne v Jesenicah, vodi nas preko Dobravškega polja in čez Savo Dolinko do vasi pod Stolom in se konča v Begunjah. Za pot, ki je dolga 16,7 km boste potrebovali 4:30 ure.

   

  Četrta etapa je najbolj ravninska in je primerna za vsakega. Pot vas iz Begunj, preko Radovljice in Bleda popelje vse do Blejskega jezera. Med potjo si lahko pogledate številne naravne znamenitosti. Pot je kratka, meri le 15 km in jo boste zlahka prehodili v 3:40 ure.

   

  Peta etapa se začne ob Blejskem jezeru, poteka skozi Gorje in vas pripelje na Goreljek na Pokljuki. Pot je dolga 21 km in jo boste zlahka premagali v 6:40 ure.

  Juliana Trail via Bohinj Lake

  Bohinjsko jezero

  Šesta etapa pelje skozi pokljuške gozdove in planine, nato pa se spusti do vasi Stara Fužina. Pot je dolga 22 km in je predviden čas 4:40 ure.

   

  Sedma etapa je ena najkrajših, dolga je le 11 km in jo boste zlahka prehodili v 2:30 ure. Pot vas vodi Stare Fužine skozi Ribčev Laz ob Bohinjskem jezeru vse do Bohinjske Bistrice.

   

  Osma etapa velja za eno težjih. Pot poteka iz Bohinjske Bistrice v Podbrdo čez starodavni prelaz Vrh Bače. Ta prelaz je skozi dolga stoletja povezoval Bohinj in primorsko stran Slovenije. Pot je dolga 13,7 km in jo boste prehodili v 8 urah.

   

  Deveta etapa je ena lepših, saj vas bo popeljala skozi sončne in čudovite gorske vasice nad Baško grapo. Pot boste prehodili v 6:30 ure in je dolga 17 km.

   

  Zdaj ste prehodili že več kot polovico poti. Deseta etapa vas bo tokrat vodila po spodnjem delu Baške grape in vas bo pripeljala v dolino reke Soče, v kraj Most na Soči. Pot je dolga 16,2 km in je zanjo predviden čas 4:30 ure.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

  Juliana Trail - Soča river, Photo Domen Grgl

  Struga reke Soče

   

  Ko boste po naporni hoji potrebovali počitek, obiščite specializirane pohodniške namestitve, ki poleg nočitev, nudijo še druge pohodnikom prilagojene storitve.

  Enajsta etapa je najkrajša meri le 4,6 km in jo boste zlahka prehodili v 1 uri, zato priporočamo, da jo prehodite skupaj z 12. etapo ali pa si vzamete prost dan in obiščete prečudovita Tolminska korita. Pot vas popelje iz Mosta na Soči do Tolmina.

   

  Dvanajsta etapa je dolga 16,1 km in jo boste prehodili v 3:50 ure. Pot je speljana iz Tolmina po zelo ravninski poti do zgodovinskega mesta Kobarid. Tam si lahko ogledate kobariški muzej o Soški fronti, ki se je odvijala na tem območju med prvo svetovno vojno in še danes velja za eno najbolj krvavih bitk.

   

  Trinajsta etapa poteka med Kobaridom in Bovcem in nas iz primorske pokrajine popelje v grob in oster gorski svet. Večji del poti poteka ob reki Soči, zato jo boste lahko uživali v vsej njeni lepoti. Pot je dolga 20,4 km in jo boste prehodili v 6 urah. Je ena najdaljših poti, zato se dobro pripravite nanjo.

   

  Štirinajsta etapa je najbolj slikovita etapa saj vas popelje mino spomenikov, ki nas spominjajo na prvo svetovno vojno. Pot nas pripelje do doline Log pod Mangartom, ki je bogata s slapovi. Vasica Log pod Mangartom velja za eno najlepših v Julijskih Alpah. Pot je dolga 11,3 km in jo boste zlahka prehodili v 3:40 ure.

   

  Prispeli smo do petnajste etape. Ta pot ima največji vzpon. Iz Loga pod Mangartom se vzpnemo za dobrih 600 m na prelaz Predel in sestopimo na italijansko stran. Pot je dolga 17,6 km, predviden čas je 4:15 ure.

  Šestnajsta etapa je spet bolj ravninska, dolga je 19 km in jo boste prehodili v nekoliko manj kot v 6 urah. Pot poteka iz rudarskega mesta Rabelj proti Trbižu, čez vas Rute, proti mejnemu prehodu Rateče in naprej na naše izhodišče poti v Kranjsko Goro.

   

  Etape na poti so različno dolge, zato se za vsako pot ustrezno pripravite. S sabo na pot vzemita dovolj sveže vode in ustrezno količino hrane. Priporočamo, da si za pot najamete lokalnega vodiča.

   

  Veliko sreče na poti!