Slikovita pot Via Dinarica

Največje pohodniško odkritje v Evropi

  Via Dinarica Slovenia

  Pohodniški mediji opisujejo slikovito pot Via Dinarica kot največje pohodniško odkritje v Evropi.

  Via Dinarica Slovenija, prva etapa znamenite pohodniške poti, ki povezuje Dinarsko gorstvo, ki se razteza po Balkanskem polotoku, ponuja izjemno popotniško doživetje. Pot od Nanosa do Babnega polja z razgibanim terenom, visokimi vrhovi, pragozdovi in slikovitimi travniki prinaša izziv, ki izpolni vsakega pohodnika. Pravi čar te edinstvene poti so številna naravna čudesa in kulturne znamenitosti. Nikjer ne boste našli toliko izjemnih stvaritev narave, tolikšne biološke raznolikosti in takšne pristnosti neopaznega.

  Snežnik (foto: Aleš Petrič)

  Mogočni Dinaridi, ki se začnejo na severozahodu Slovenije in končajo na jugu Albanije, ponujajo nove pohodniške izzive. Svet zahodnega Balkanskega polotoka je raznolik in popolnoma neznan številnim evropskim popotnikom. Dobro vzdrževana pohodniška pot Via Dinarica vas popelje po zanimivih, razmeroma neraziskanih planinskih poteh ter povezuje zahodni Balkanski polotok z novo evropsko pohodniško destinacijo. Številni odseki več kot 1000 km dolge poti so neizčrpen vir priložnosti za pohodniške užitke. Od Slovenije do Albanije ali obratno. Vsaka etapa je zgodba zase.

  Predjamski grad (foto: Aleš Petrič)

  V Sloveniji, kjer se Via Dinarica začne, pelje skozi Zeleni kras. Pot se povzpne na Nanos in Snežnik, spusti do presihajočih jezer in vas povabi v podzemni svet kraških jam, mogočne gradove in gostoljubna zavetišča.

  Rakov Škocjan (foto: Aleš Petrič)

  Pot, dolga 159 km in razdeljena na sedem etap, vas bo prvi dan očarala z razgledom z Nanosa, ki pa ne bo edini. Po nekaj dneh vas čaka še 360-stopinjski razgled s Snežnika. Vmes bo ravno dovolj vzponov in spustov po kraških kamnitih stezah in mehkih nižinskih travnikih, ki so pravi balzam za pohodniška stopala. Pot vas bo nenehno presenečala z živimi kraškimi čudesi. Ponikalnice, presihajoča jezera, ki se poleti spremenijo v cvetoče travnike, naravni mostovi in svetovno znane kraške jame vas vabijo k postanku. Vmes so posejani stari vrtovi, polni zanimivih zgodb. Ob vstopu v prostrane gozdove boste začutili neskončen mir neokrnjene divjine. Z vrha Snežnika boste lahko videli zadnjo etapo te edinstvene poti …

  Cerkniško jezero (foto: Aleš Petrič)

  Podatki o poti Via Dinarica Slovenia

  • 159 km, 7 etap od Nanosa do Babnega polja na meji s Hrvaško
  • Za izkušene pohodnike dva zahtevnejša vzpona na 1313 m in 1796 m nadmorske višine
  • Možnost obiska naravnih in kulturnih znamenitosti
  • Udobna nastanitev in odlična gostišča na poti
  • Na voljo je pohodniški paket z nastanitvijo, hrano, prevozom in vodnikom
  • Najboljši čas za potep je od aprila do oktobra

  Nanos (foto: Aleš Petrič)