Doživetja

Kaj vas čaka?

Kras in Brkini

  Kras in Brkini predstavljajo poseben svet in še bolj poseben košček Slovenije, ki ga zima v večinoma pusti pri miru in je zato nadvse primeren za ne-zimska outdoor doživetja skozi celo leto, najsi bo nad ali pod zemljo.

   

  Čudoviti svet, ki ga je oblikovala posebna kombinacija vode in kamnin, je seveda svetovno znan, a kljub temu so ga veliki turistični tokovi izpustili, tako da outdoor navdušenec še vedno lahko najde mirna prostranstva za uživanje v naravi. Le burje se je potrebno paziti, ki rada potegne v zimskih mesecih in spremeni premikanje zunaj zidov v pravi izziv. A pred njo se lahko zatečete tudi v prečudovit in skrivnosten podzemni svet, kjer vas ne bo prepihalo, vi pa boste presunjeni nad lepoto prizorov ki se bodo odpirali pred vami. Recimo najdaljši podzemni kanjon na svetu v Škocjanskih jamah je že stvar, ki jo je potrebno obiskati. V podzemni svet pa se lahko zatečete tudi v jamah Vilenica in Divača.

  Javni zavod Park Škocjanske jame

  Nad zemljo pa se nahaja še ena svetovno znana, a tokrat živa, zadeva….imenuje se lipicanci. Kras je dom te pasme konjev, širom sveta znane po svoji beli barvi in možnosti dresure. V Lipici imate možnost ogleda kobilarne in predstavitve teh čudovitih konjev, posestvo pa je nadvse primerno tudi za sprehod, igranje golfa ali kolesarski obisk.

  V Kobilarni Lipica imate možnost spoznati vzrejo lipicancev, se jim približati in se odpravite na vožnjo s kočijo. Na posestvu pa se nahaja tudi vrhunsko golf igrišče.

  Foto Visit Kras

  Na področju Krasa in Brkinov se stekajo tudi tudi številne mednarodne pohodniške poti. Jakobova pot, Via Alpina in Alpe Adria Trail, ki vodijo do morja, na Krasu ponujajo nekaj nepozabnih etap. Seveda boste našli več kot dovolj možnosti tudi za dnevne izlete, recimo po Magajnovi poti ali pa po poti opuščene železniške proge Trst-Hrpelje, slikovita pa je tudi Vertikala v dolini Glinščice.

   

  Kolesarji zagotovo poznate traso stare železnice med Kozino in Trstom, če pa se na njo še niste podali je to zagotovo obvezno prekolesariti, sploh ker gre za nezahtevno pot. Za daljšo razgledno pot priporočamo 72 km dolg kolesarski krog spodnjega Krasa, primeren za gorske kolesarje (makadam). Gorski kolesarji se lahko odpravite tudi na znameniti vrh Vremščica. Cestni kolesarji boste prav tako našli svoje ovinke in malo prometne cestice, a do najboljših stvari vodijo makadamske poti, tako da vam vseeno priporočamo uporabo gravel kolesa, zakaj bi se omejevali.

  Pestrost pokrajine

  Od romantičnih kamnitih vasic, preko travnatih poljan, naj vas odpelje veter v prečudovit dan.

  Foto: Nejc Bole, Jošt Gantar in Visit Kras

  Čeprav je popotovanje skozi naravo Krasa in Brkinov čudovito samo po sebi, pameten človek vseeno izkoristi možnost za poglobljeno izkustvo dežele v kateri se nahaja. Zatorej nikar ne zamudite priložnosti za okušanje zelišč, ogled sivkinih polj, arhitekturo in seveda kulinariko (Kras Masterclass), ne tudi na teran in vinske degustacije nismo pozabili 😊

   

  Če se radi udeležite vodenih pohodov, naj omenimo da se konec meseca, 29. oktober, odvija tudi pohod po sledeh soške fronte s prelepimi razgledi na morje in Julijske Alpe v ozadju.

  Ujemite doživetja, raznolika, presenetljiva in posebna, kot je posebna naša pristna narava.