Karavanke

  Karavanke so eden izmed najlepših gorskih grebenov pri nas. Ponujajo razglede na Julijske Alpe, Ljubljansko kotlino in Avstrijsko Koroško; takšne razglede, kot jih ne boste našli nikjer drugje. So relativno lahko prehodne in dostopne, kar vam daje izjemno priložnost, da jih doživite v enem tednu, najsi bo peš ali na kolesu.

   

  Prepletene so s številnimi potmi, izpostavljamo pa dve daljinski poti, prva je namenjena gorskim kolesarjem, druga pohodnikom.

  Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo.

   

  Foto: Jošt Gantar

  Daljinska pohodniška pot KARAVANKE

   

  Daljinska pohodniška pot Karavanke poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Pot je razdeljena na sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 143 kilome­­­­trov.

   

  Daljinska pohodniška pot Karavanke združuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank, v edinstveno pohodniško doživetje. Pot poteka po lahko dostopnih gorskih območjih, kjer boste raziskovali okolico in doživljali naravne znamenitosti. Spoznali boste domačine, stare običaje, odkrili gorske planote in bogastvo dolin. Na sončnih in travnatih pobočjih boste uživali v čudovitih razgledih na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot, kjer se prepletajo občutki, čudoviti razgledi, preprosto veselje ob hoji in okušanje življenja pod Karavankami.

  Turnokolesarska pot Trans Karavanke je primerna za dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape dolge od 25 do 35 km, v enem dnevu pa se premaga tudi do 1.650 višinskih metrov.

   

  Foto: Jošt Gantar

  Turnokolesarska pot Trans Karavanke

  Pot vodi od Jezerskega do Tromeje, lahko pa jo prevozite tudi v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah na južnih pobočjih Karavank,  do vrha in meje z Avstrijo se dvigne le na najzahodnejši točki Peči ali Tromeje (tromeja Slovenija–Avstrija–Italija).

   

  Na 132 km, razdeljenih na 5 etap, so predvideni obiski Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, Tržiča, Dovžanove soteske in več priljubljenih planinskih koč (Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, planšarija na planini Preval, Planinski dom na Zelenici, Dom na Kofcah), največja nagrada pa bodo čudoviti razgledi in uživanje v neokrnjeni naravi.

   

  Pot je bila zasnovana v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken (program sodelovanja Interreg V-Slovenija-Avstrija, ESRR).

  Doživi