Doživetja

V hribe!

  Pohodništvo

  Pohodništvo v sredogorju

  Slovenci radi hodimo. Še posebej v hribe. Najraje se podajamo v sredogorje, med zelene gozdove, pašnike, kolovoze in travnike.

  Gozdovi in travniki se pri nas razraščajo približno do 1.500 m nadmorske višine in z višino prehajajo v kamnito visokogorje. Vrhov, primernih za vzpon, je nešteto. Najdete jih skoraj povsod po Sloveniji.

   

  Razvejane pohodniške in tematske poti vodijo po zaobljenih vrhovih in prostranih planotah. Izhodišča so po večini blizu mest in lahko dostopna. Številne planinske koče in specializirane nastanitve za pohodnike, ki jih srečate na poti, ponujajo lokalno hrano in pristno pohodniško vzdušje, v njih lahko tudi prenočite.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Jamnica na Koroškem

  Izberite svojo pot!

  Na severovzhodu države se tik nad mestom Maribor dviga planotasto Pohorje. Ustavi se pri 1543 m visokem Črnem vrhu, najvišjem vrhu Pohorja. Posuto z jezerci in slapovi Pohorje v svojih nedrjih skriva čisto pravi pohorski pragozd. Zelo priljubljene pohodniške destinacije, pozimi pa priljubljeni zimski centri, so Rogla, Kope in Mariborsko Pohorje.

   

  Idrijsko – Cerkljansko hribovje je precej strmo, vrhovi v povprečju segajo do 1.000 m. Najvišji, Porezen, je visok 1630 m. Priljubljeni pohodniški vrhovi so še Kopa, Kojca in Črni vrh. Močan značaj področju daje reka Idrijca in nekdanji rudniki živega srebra, ki pričajo o geološki pestrosti. Brez besed vas bo pustila tudi partizanska Bolnica Franja, ki je med 2. svetovno vojno delovala v soteski Pasice. Do bolnice vodi dobro urejena pot.

   

  Škofjeloško hribovje

  Škofjeloško in Polhograjsko hribovje je idealna izbira v vseh letnih časih. Sprehodite se preko travnikov in pašnikov, skozi šumeče gozdove, mimo prijaznih hribovskih vasic do razglednih vrhov. Povzpnite se na 1562 m visok Blegoš ali 1021 m visok Tošč!

   

  Če radi pohodniške avanture začinite z odlično hrano in kapljico, bodo za vas pravšnji hribi nad Vipavsko dolino. Od vzhoda proti zahodu se nad dolino dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda.

  Na Hleviški planini nad Idrijo

  Za sproščena pohajanja ali tudi kak resnejši vzpon so primerne tudi Goriška, Notranjska in Snežniško hribovje. Najvišji Snežnik, 1796 m, je najvišji vrh v bližnji in daljni okolici,  z lepim razgledom po večjem delu Slovenije pa vse do sosednje Hrvaške.

   

  Na gričevnatem Posavju, ki sega do 900 m nad morjem, vas poti vodijo mimo vinogradov in sadovnjakov. Priljubljene točke so Bohor, Lisca, Grmada in Gorjanci. V bližnjem Zasavju pa obiščite Kum, Mrzlico, Kopitnik, Čemšeniško planino, Zasavsko sveto goro ali Kal.

  Črno jezero na Pohorju

  Koroška, ki meji na Avstrijo, je prepredena s skoraj 600 km urejenih označenih planinskih poti in mnogimi tematskimi potmi. Izberite vzpon na Kozjak, Uršljo goro ali Smrekovec. Če se spogledujete z visokogorjem, pa se podajte na Peco, Olševo ali Raduho.

   

  Si želite miru in odmika v čisto pravi pragozd? Kočevsko na jugu države je znano po kočevskem pragozdu in kočevskem medvedu. Predlagamo 1034 m visok Mestni vrh nad Kočevjem. Posebno doživetje je tudi vodeno opazovanje medvedov.

   

  Pohodniški pozdrav!

  Kočevski gozdovi in hribovje