Zimsko pohodništvo po slovenski pokrajini. Winter hiking in the Slovenian landscape. Winterwandern in der slowenischen Landschaft

Doživetja

V objemu zime

  Pohodništvo

  Zimsko pohodništvo

  Zimsko pohodništvo navdušenci primerjajo z najlepšo zimsko pravljico.

  Gore obdane v belo, mir, mraz in tišina. Snežna odeja blaži zvoke in navdaja s prijetnim občutkom miru. Korak za korakom napredujete proti zadanemu cilju. Tako zimsko idilo podoživljajo ljubitelji zimskega pohodništva.

   

  Vas mika, da bi se podali v beli objem zime? Zakaj pa ne.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Sprehod v snegu

  V nižjih legah ni ovir, da se ne bi odpravili na pohod v katerem koli delu leta.

   

  V visokogorju in v višjih legah sredogorja pa so zime dolge, mrzle in po navadi zelo zasnežene. Sneg pogosto zapade že oktobra in se zadrži do pozne pomladi ali zgodnjega poletja. Izberite si cilj, ki ga že poznate iz kopnih, poletnih razmer, saj snežna odeja pokrajino zelo spremeni.

  Timska tura v Pokljuki

  Terenov primernih za zimsko pohodništvo je veliko. Najbolj izkušeni in vešči si ob ugodnih vremenskih razmerah privoščijo celo zimski vzpon na Triglav. Omeniti velja, da pozimi sneg prekriva jeklenice, tako da je potrebno pod vrhom opraviti že pravi plezalni vzpon preko zelo strmih pobočij.

   

  Obstaja kopica vrhov, ki vas bodo prav tako pustili brez besed. Med dvatisočaki so to zagotovo 2050 m visok Viševnik nad Pokljuko, pa tudi Mala Mojstrovka, Veliki Draški vrh, Rodica, Stol, Veliki vrh nad Kofcami in Raduha.

   

  Če ne marate tako visoko, doživite zimsko pravljico v sredogorju: Škofjeloško pogorje, Polhograjski Dolomiti ali Zasavsko hribovje bodo prava izbira.

   

  Poleg zimskega pohodništva je ob ugodnih snežnih razmerah zelo priljubljena tudi turna smuka, med plezalci pa ledno plezanje.

   

  Preden se podate na pot

  Če ne poznate naših gora, priporočamo, da se pozimi na višje ležeče vrhove odpravite v družbi izkušenega vodnika. Ta bo predlagal primerno pot in skrbel, da boste čim bolj varno prispeli do cilja.

   

  Poskrbite za svojo in varnost drugih okoli vas. Pozanimajte se o snežnih in vremenskih razmerah, nevarnosti snežnih plazov ter ne pozabite na primerno zimsko opremo za hojo v hribih – dobre zimske planinske čevlje, primerna zimska oblačila, topla tekočina in hrana, za zahtevnejše poti pa še cepin, dereze ter lavinski trojček. Ne lotite se višje ležečih ture, če ne obvladate hoje z derezami in uporabe cepina.

   

  Pri načrtovanju poti upoštevajte, da je večina visokogorskih planinskih koč pozimi zaprtih. Odprtost planinskih koč preverite tukaj.

  Dogodki