Doživetja

Z nahrbtnikom po nižinah in ravninah

  Pohodništvo

  Pohodništvo v nižinah

  Že od nekdaj velja, da deželo najbolje spoznaš, če se na pot odpraviš peš.

  Slovenija je majhna država z raznoliko pokrajino. Na nekaj 100 kilometrih so nanizani visoki dvatisočaki, hribovja, kraške planote, nižja gričevja in panonske ravnice. Če se boste odpravili na pohodniško avanturo po nižinskih delih, boste povsod našli zanimive sprehajalne, tematske, učne in planinske poti. Na njih ne boste stremeli samo k zastavljenemu cilju, ampak boste uživali prav na vsakem koraku zadane poti.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Po tematskih poteh

  Kras in Istra

  Morske počitnice si lahko popestrite s pohajkovanjem po številnih poteh tik ob obali in v zaledju.

   

  Zelo zanimiv je Kras. Tu se stekajo številne mednarodne pohodniške poti: Jakobova pot, Via Alpina, Alpe Adria Trail. Markirana pot vas vodi ob Kraškem robu vse od italijanske do hrvaške meje. S poti lahko na več mestih zavijete k obali, na višje ležeči Slavnik, proti Kokoški ali se preizkusite v športnem plezanju v Ospu. Na poti se okrepčajte s pršutom in teranom. Priljubljena izletniška točka je tudi 343 m visok Cer, znan po srditih bojih in številnih žrtvah v 1. in v 2. svetovni vojni.

  Na potep po Krasu

  Vipavska dolina in Brda

  Sloviti Lonely planet uvršča Vipavsko dolino med top evropske destinacije, ki jih je vredno obiskati. Pa ne samo zaradi vrhunskih vin in sadja, ki ga tu gojijo. Pot po Robu ali pohodniška Pot po Vertovčevih poteh vas bosta zagotovo navdušili. Za vse, ki bi želeli še malo višje, pa je tu visoka kraška planota Nanos, z najvišjim vrhom, 1313 m visokim Suhim vrhom.

   

  Gričevnata Brda, na severu Slovenije, so ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom.  Tu uspevajo izvrstna vina in domuje slastna hrana. Tu tečeta daljinska pot Alpe Adria Trail in kolesarska daljinska pot Trans Slovenia 1. Pohodnikom je na voljo tudi 8 pešpoti, ki so poimenovane po starih sortah češenj, ki tu uspevajo. Če pa si želite dobro pretegniti noge, se podajte na 609 m visok Sabotin.

   

  Sprehod med vinogradi

  Bela krajina, Kočevsko, Dolenjska

  Na jugu Slovenije vas pohodne poti vodijo iz Bele krajine, dežele suhe robe, preko stoletnih kočevskih gozdov do najjužnejših krajev Slovenije, ki ob reki Kolpi mejijo na Hrvaško.

   

  Pot Via Bela krajina vam bo razkrila gostoljuben in pisan utrip dežele belih brez ob reki Kolpi. Pot je namenjena tako pohodnikom kot kolesarjem.

   

  Kočevski (pra)gozdovi so prepredeni s številnimi označenimi pohodniškimi potmi različnih težavnostnih stopenj.  Če želite izvedeti več o tem kosmatincu, izberite krožno učno Medvedovo pot. Z vodnikom se lahko odpravite tudi na posebno avanturo – opazovat medvede v njihovem naravnem okolju.

   

  Nepozabne trenutke lahko doživite tudi med vinorodnimi griči Dolenjske. Pokrajina je idealna za sprehode in za uživanje ob pogledu nanjo. Če vas vleče višje, se podajte na 1178 m visok Trdinov vrh.

  Po hmeljski poti

  Pomurje, Podravje

  Tudi severovzhod ponuja številne zaobljene griče in prostrane ravnice za sproščeno pohajkovanje. Obiščite Krajinski park Goričko ali se sprehodite med vinogradi v okolici Jeruzalema. Ali pa se ustavite na Bukovniškem jezeru, znanem po zdravilni vodi in energijskih točkah.