Doživetja

Daljinske pohodniške poti

  Pohodništvo

  Daljinske pohodniške poti

  Čez vrhove in doline, od morja do ravnine. Po in čez Slovenijo tečejo številne daljinske poti, ki povezujejo gorske vrhove z morjem in ravninskim svetom.

  Pri nas lahko hodite dneve in dneve, pa vam še ne bo zmanjkalo pohodniških poti. Razpredene so po najvišjih gorah, sredogorju in nižinah. Od severa do juga, od vzhoda do zahoda. Poleg naravnih lepot boste na mnogih spoznavali tudi pisano kulturno dediščino in utrip podeželja. Prav povsod pa vam bodo postregli z avtohtonimi dobrotami in žlahtno kapljico. Izberite pot po svoji meri!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Prenesite si GPX sledi poti.

  Alpe Adria Trail

  Čas hoje: 7 dni v Sloveniji (v celoti 37 dni) – 6 ur dnevno; + dodatnih 6 etap/dni, skupaj 43 etap/dni

  Dolžina: 145 km v Sloveniji (celotna dolžina poti je 750 km)

  Zahtevnost: lahka do srednje težka

  Začetek: Grossglockner; sedlo Jepca (slovenski del)

  Zaključek: Milje pri Trstu; Lipica (slovenski del)

   

  Alpe Adria Trail se začne na avstrijskem Koroškem pod vznožjem najvišje avstrijske gore – Velikim Klekom – in vstopi v Slovenijo prek Karavank, kjer pokrajina preide v divji apneniški svet. Alpe Adria Trail vodi čez prelaz Vršič in po dolini reke Soče v osrčje te prvobitnosti. Pri Kobaridu se dvigne do planine Kuhinja pod Krnom, nadaljuje proti Tolminu, kjer na Kolovratu zapusti alpsko vzdušje in v Furlaniji – Julijski krajini še tretjič spremeni svoj značaj, tokrat v mediteranskega. V Brdih in na Krasu pot ponovno zavije v Slovenijo, a se kmalu vrne v Italijo, dokler se v Miljah pri Trstu ta veliki pohod po treh deželah ne konča. Daljinska pot Alpe Adria obsega 37 etap s kar se da majhno višinsko razliko. V ospredju so užitki ob čudoviti naravi in okusi ob slastni kulinariki. Skozi vse tri dežele je v okviru Alpe Adria Trail speljanih še šest etap, povezanih v krožno šestdnevno turo.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Juliana Trail

  Čas hoje: 20 dni

  Dolžina: 330 km/20 etap (270 km/16 etap v Sloveniji)

  Zahtevnost: lahka do srednje težka

  Začetek: Kranjska Gora

  Zaključek: Kranjska Gora

   

  Osrčje Julijskih Alp z visokimi vrhovi in strmo zarezanimi dolinami je le veduta v naših pogledih s poti, ki obkroža našo največjo gorsko skupino in Triglavski narodni park. Je krožna daljinska pohodniška pot z dodanim priključkom poti, ki osrednji del Julijskih Alp prek Kanalskega Kolovrata in Brd povezuje z Novo Gorico. Dolga je 330 km in razdeljena na 20 etap. Etape so dolge povprečno med 17 in 2O km in vzamejo od 5 do 7 ur hoje na dan. Priporočljive dnevne etape so zasnovane tako, da v krajih na začetku oziroma na koncu etap lahko prenočimo, se okrepčamo ali si kupimo hrano in pijačo. Pot se začne in konča v Kranjski Gori oziroma jo lahko prehodimo v poljubni smeri, začnemo kjer koli in jo tudi prehodimo, kolikor pač želimo. Etapo ali dve, morda pa tudi vse, v enem kosu ali pa v več letih. Juliana Trail je zasnovana tako, da lahko pohodniki ob prehojeni etapi obiščemo še kakšno drugo zanimivost, ki je v bližini same poti.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Daljinska pohodniška pot KARAVANKE

   

  Čas hoje: 7 dni

  Dolžina: 143 km

  Zahtevnost: lahka do srednje težka

  Začetek: Jezersko

  Zaključek: Kranjska Gora

   

  Daljinska pohodniška pot Karavanke poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Pot je razdeljena na sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 143 kilome­­­­trov.

   

  Daljinska pohodniška pot Karavanke združuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank, v edinstveno pohodniško doživetje. Pot poteka po lahko dostopnih gorskih območjih, kjer boste raziskovali okolico in doživljali naravne znamenitosti. Spoznali boste domačine, stare običaje, odkrili gorske planote in bogastvo dolin. Na sončnih in travnatih pobočjih boste uživali v čudovitih razgledih na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot, kjer se prepletajo občutki, čudoviti razgledi, preprosto veselje ob hoji in okušanje življenja pod Karavankami.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Slovenska planinska pot

  Čas hoje: 28 dni

  Dolžina: 599 km

  Zahtevnost: vse težavnostne stopnje

  Začetek: Maribor

  Zaključek: Ankaran

   

  Slovenska planinska pot se začne v Mariboru in poteka čez planotasto Pohorje, od koder že lahko slutite najvišje alpske vrhove v daljavi. Alp se najprej dotakne pri Kamniško-Savinjskih Alpah, ki jih preči po njihovih najvišjih vrhovih, nato se pot nadaljuje po dolgi verigi Karavank, ki ločujejo Slovenijo in Avstrijo. Od tam se ponovno spusti v dolino in že kmalu spet dvigne v osrčje Julijskih Alp, na Triglav ter najbolj drzne in razgledne vrhove, ki se drug za drugim vrstijo proti Jadranu. Vsak očara s svojim razgledom in doživetjem, z vsakim korakom ste bliže morju. A do tja moramo premagati še mnogo višjih in nižjih hribov predalpskega hribovja, navdihujoči Kras, potem pa kar naenkrat začutimo, kako morska sapica objema utrujeno telo. Slovenska planinska pot se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju in povezuje 49 planinskih koč, 23 vrhov in pet mest, vseskozi je dobro označena s Knafelčevimi markacijami in številko 1. Slovenska planinska pot je namreč najstarejša vezna pot na svetu, ki je nastala leta 1953. Koliko časa boste potrebovali za pot? Prehoditi jo je mogoče v 28 dneh, najboljši gorski tekači pa jo celo pretečejo – rekord je sedem dni, osem ur in deset minut.

  A naj se vam ne mudi, že njen oče Ivan Šumljak je planincem svetoval: »Prijatelj, hodi počasi! Potem boš imel več od nje, mnogo, mnogo več.« Ni dvoma, Slovenska planinska pot je številka ena v vseh ozirih.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Via Alpina

  Via Alpina – rdeča pot

  Čas hoje: 14 dni

  Dolžina: 220 km

  Zahtevnost: vse težavnostne stopnje

  Začetek: Krvavi Potok

  Zaključek: Korensko sedlo

   

  Spoznajte našo naravno in kulturno dediščino. Skozi Slovenijo potekata dve od petih poti Via Alpina, ki povezujejo osem alpskih dežel. Označeni sta z rdečo in vijolično barvo. Rdeča se začne v Trstu, preči Kras nato pa preko predalpskega hribovja vstopi v osrčje Julijskih Alp, v Triglavsko pogorje. Od tam se spusti v Trento in se ponovno dvigne na naš najvišji prelaz Vršič. Pot se nadaljuje proti Tamarju, dolini, nad katero kraljuje Jalovec. Pot se za hip dotakne Karavank, nato pa se izvije iz objema slovenske alpske pokrajine.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

   

  Via Alpina – vijolična pot

  Čas hoje: 7 dni

  Dolžina: 120 km

  Zahtevnost: vse težavnostne stopnje

  Začetek: Dolič

  Zaključek: Jezerski vrh

   

  Vijolična pot Via Alpina se vije po vzhodnih apneniških Alpah v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Prehodili boste najvišje slovenske gorske skupine: Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Začne se pod Triglavom, pod Doličem, in se mimo veličastne severne Triglavske stene spusti v dolino Vrat. Od tam se povzpne na greben Karavank, čez Zgornje Jezersko na Jezerski Vrh in se nadaljuje v Avstrijo.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Pot miru

  Čas hoje: 33 dni

  Dolžina: 520 km (Slovenija in Italija)

  Zahtevnost: lahka do srednje zahtevna

  Začetek: Log pod Mangartom

  Zaključek: Devin

   

  Vse od Julijskih Alp čez Brda in Kras do Jadrana umirja ritem časa in vabi k oddihu ali razmisleku – stoletje po prvi svetovni vojni. Med gorami, soteskami, kraškimi jamami in vinogradi njene dediščine ni mogoče prezreti. Zdaj je povezana v Pot miru, ki širi sporočilo miru med narodi.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Evropska pešpot E6 (Ciglarjeva pot)

  Čas hoje: 20 dni

  Dolžina: 350 km

  Zahtevnost: lahka do srednje zahtevna

  Začetek: Radelj

  Zaključek: Strunjan

   

  Od Pohorja do Jadranskega morja. Evropska pešpot E6 je mednarodna pešpot, ki že od leta 1975 poteka preko evropskih dežel vse od od Baltika do Jadrana. V Sloveniji teče čez Pohorje, Posavsko hribovje in dinarski svet do Jadranskega morja, natančneje do Strunjana, kjer se konča. Slovenski del poti imenujemo tudi Ciglarjeva pot, po gospodu Milanu Ciglarju, idejnemu očetu slovenske trase. Na poti po Sloveniji je 39 kontrolnih točk na katerih popotniki zbirajo žige. Ko je pot opravljena, prejmejo spominsko značko.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Evropska pešpot E7

  Čas hoje: 30 dni

  Dolžina: 600 km

  Zahtevnost: lahka do srednje zahtevna

  Začetek: Robič

  Zaključek: Hodoš

   

  Poteka od zahoda proti vzhodu Slovenije in se najvišje dvigne na Poreznu, nadaljuje po Dolenjski in na poti proti panonskemu svetu vse bolj mehča svoj značaj.

  Zasavska planinska pot

  Čas hoje: 12 dni

  Dolžina: 200 km

  Zahtevnost: srednja

  Začetek: Gostilna Šekoranja, Bizeljsko

  Zaključek: Planinski dom na Kumu, Trbovlje

   

  Na Bizeljskem, med številnimi griči, posutimi z vinogradi, se začne 200 km dolgo pohodniško potovanje, ki se zaključi z vzponom na Kum, ki je prvak Posavskega hribovja.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Koroška planinska pot

  Čas hoje: 10 – 12 dni

  Dolžina: 230 km

  Zahtevnost: zahtevna (posamezne etape so tudi lažje)

  Začetek: Ravne na Koroškem

  Zaključek: Ravne na Koroškem

   

  Krožna daljinska planinska pot z 31 kontrolnimi točkami, ki poteka po obronkih koroških dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske – ter povezuje pogorja Karavank, Pohorja, Kozjaka in Savinjskih Alp.

   

  Zemljevid in GPX sled poti

  Via Dinarica

  Čas hoje: 10 dni

  Dolžina: 160 km (v Sloveniji)

  Zahtevnost: lahka in srednje zahtevna

  Začetek: Nanos

  Zaključek: Babno polje

   

  Via Dinarica Slovenia je začetek daljinske pohodne poti, ki povezuje celotno Dinarsko gorstvo. Poteka po neokrnjenem kraškem terenu, kjer boste spoznali naravne fenomene v skrivnostnem podzemlju in uživali v dih jemajočih pogledih visokih kraških planot.