Via Alpina daljinska pot, Tamar Valley, Foto Uroš Ledinek

Via Alpina

Daljinska pešpot, ki širi obzorja

    Via Alpina, daljinska pešpot, ki širi obzorja

    Via Alpina, daljinska pohodniška pešpot, ki se vije skozi 8 evropskih držav. Sestavljena je iz 342 etap v mreži petih različnih poti. Skupna dolžina vseh poti je več kot 5.000km. Pot poteka vse od nadmorske višine 0 do visokogorja na višini preko 3.000m. Prehodite edinstveno daljinsko pot in spoznajte naravne in kulturne znamenitosti alpskega sveta.

    Če ste ljubitelj narave in aktivnosti na prostem, ne smete spregledati edinstvene daljinske pohodniške poti, Via Alpina. Na poti boste spoznavali Alpe, ki veljajo za največje naravno območje v Evropi.

     

    Alpe so zatočišče edinstvenega živalskega in rastlinskega sveta. To naravno območje ponuja številne možnosti za nepozabna športna doživetja. Na tem območju boste srečali številne pohodnike, tekače, kolesarje, jadralne padalce in ob rekah vodne navdušence. Spoznajte različnost jezikov, kultur in kulinarik alpskih dežel.

    Via Alpina long-distance trail, Triglav national park, Uroš Ledinek

    Triglavski narodni park
    Foto: Uroš Ledinek

    Potek daljinske poti Via Alpina

     

    Celotna trasa daljinsih poti je dolga nekaj več kot 5.000 km. Poti lahko osvojite v 342 etapah. Pot poteka čez 8 alpskih dežel. Sprehodili se boste skozi Italijo, Slovenijo, Avstrijo,  Nemčijo, Lihtenštajn, Švico, Francijo in Monako.

     

    Vse poti so ustrezno označene. Pot boste prepoznali po logotipu Via Alpina. Ob in na poti se nahajajo številne informacijske točke, nastanitve in točke za okrepčilo.

     

    Odpravite se na pot in prehodite katero od petih Via Alpina poti. Izberete lahko med rdečo, vijolično, rumeno, zeleno in modro potjo. Vsaka pot je sestavljena iz več etap.  Poti posameznih etap niso tehnično zahtevne. Primerne in dostopne so za vse pohodnike. V zimskem času in v primeru večje količine snega, so nekatere poti težje prehodne.

     

    Rdeča pot obsega 162 etap z začetkom v Monacu in koncem v Trstu. Rdeča pot poteka preko Slovenije v 14 etapah. Modra pot ima 61 etap. Rumena pot obsega 40 etap, Vijolična pot obsega 66 etap in poteka čez Slovenijo v 7 etapah.  Zeleno pot pa boste v celoti prehodili v 15 etapah.

     

    Ko se boste odpravili na pot, preverite vremenske razmere in se primerno pripravite. Na poti upoštevajte pravila varnosti v gorah.

    Triglavski narodni park Foto: Uroš Ledinek

    Triglavski narodni park
    Foto: Uroš Ledinek

    Via Alpina Slovenija

     

    Daljinska pot Via Alpina poteka tudi skozi Slovenijo. Skozi Slovenijo potekata dve poti. Če se boste podali na pot Via Alpina Slovenija, izberite med rdečo in vijolično potjo. Rdeča pot poteka čez Slovenijo v 14 etapah, vijolična v 10 etapah. Etape so različnih težavnostnih stopenj. Med vsemi etapami izberite tiste, ki so za vas najbolj primerne. Skupna dolžina Via Alpina v Sloveniji znaša okoli 340 km in jo lahko prehodite v 17 dneh.

     

    Obe poti potekata skozi Triglavski narodni park, ki se razprostira skozi večji del Julijskih Alp. Na poti boste občudovali številne naravne znamenitosti. Med najlepše zagotovo sodijo, slapovi Peričnik, Savica in Boka. Srečali se boste z reko Sočo, prečkali nekatere planšarske planine in se osvežili v Bohinjskem jezeru.

     

    Vijolična pot vas bo popeljala do Kamniško – Savinjskih Alp, preko krajinskega parka Logarska dolina in Dovžanove soteske v Tržiču.

    Vedno na pravi poti

    Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti. Poiščite najboljše poti in aktivnosti na prostem v izbrani destinaciji. Na zemljevidu boste našli predlagan poti z nadmorsko višino, predvidenim časom in navodili za pot. Prenesite GPRX podatke v vaš telefon in začnite svojo pustolovščino.

    Rdeča pot Via Alpina

     

    Rdeča pot Via Alpina povezuje vseh osem držav. Povezuje Alpe in Jadransko morje. Poteka preko Alp vse od Italije preko Slovenije, Avstrije, Nemčije, Lihtenštajna, Švice, Francije do Monaka. Razmišljate, da bi prehodili rdečo pot? Čaka vas kar 161 etap.

     

    Pot poteka ob Alpah z najvišjimi vrhovi, kot so Triglav, Tri Cime, Hochfeiler, Zugspitze, Silvretta, Bernina, Mont-Blanc, ledeniki Vanoise, Barre des Ecrins.

     

    Na poti boste odkrivali različne kulture, se seznanili s kulturno dediščino posameznih držav. Spoznali boste različne jezike, običaje in različno kulinariko. Med potjo boste prečkali številne državne meje, kar 44 krat.

    Via Alpina Long-distance trail, Bohinj Lake, Foto: Uroš Ledinek

    Bohinjsko jezero
    Foto: Uroš Ledinek

    Rdečo pot je v celoti prehodil slovenec Igor Grober. O izkušnji na poti je napisal napisal knjigo. Prehodil je tudi že rumeni del Via Alpine. V letu 2020 se je odpravil na vijolično pot.

    Rdeča poti Via Alpina Slovenija

     

    Rdeča pot Via Alpina vas bo popeljala iz Trsta preko Slovenije. Dolžina rdeče poti, ki prečka Slovenijo je dolga 220 km in jo boste prehodili v dobrih 7 dneh. Pot se prične s prvo etapo na trgu Marconi v Milijah v Italiji in v drugi etapi prečka mejo s Slovenijo. Pot vodi po Dolini Glinščice – Val Rosandra, preko Drage, Peskain italijansko-slovenske državne meje. Pot vas bo popeljala mimo Lipice, ki je poznana po vzreji belih konjev, Lipicancev. Sprehodili se boste skozi prelepo kraško pokrajino.

     

    V neposredni bližini so Škocjanske jame, ki sodijo med najlepše na svetu. Vpisane so na seznam svetovne naravne dediščine pri UNESC-u. Precej ravninska pot vas bo pripeljala do vznožja Nanosa, kjer se boste povzpeli preko 1000 m nadmorske višine.

     

    Pot vas bo vodila preko Idrije, vse do vinskogorskega sveta Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Obiskali boste Bohinjsko jezero, se povzpeli do Triglavskih jezer, se spustili v dolino Soče.

     

    Pot se nadaljuje po planinskih poteh čez prelaz Vršič, od koder se med redkimi macesni spusti proti dolini Tamar. Iz doline Tamar vas bo pot popeljala skozi Podkoren. Sledi vzpon na Korensko sedlo. Tukaj boste prečkali Karavanke. Sledi vzpon do planine Seltschacher Alm. Prispeli boste do Tromeje (1.509m), kjer je stičišče treh dežel, Italije, Avstrije in Slovenije. Tukaj se pot skozi Slovenijo zaključi

    Via Alpina Long-distance trail, Soča Valley, Poto: Uroš Ledinek

    Via Alpina
    Dolina Soče
    Foto: Uroš Ledinek

    Potek vijolične poti skozi Slovenijo

     

    Vijolična pot Via Alpina skozi Slovenijo je precej krajša. Pot povezuje Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo. Celotna pot je sestavljena iz 66 etap. Vijolična pot poteka skozi Slovenijo z 10 etapami. Začetek poti vas bo vodil po visokogorskem svetu Julijskih Alp ob vznožju najvišje slovenske gore, Triglava (2864m). Izkoristite priložnost in se povzpnite na najvišji vrh Slovenije. Pot vas bo preko doline Vrat popeljala mimo enega najlepših slapov v Sloveniji, slap Peričnik. Pot boste nadaljevali preko Karavank, do Tržiča, Zgornjega Jezerskega in Kamniško Savinjskih Alp.