itop plezalneenlazelp zavarovaneenavoravazVAVia ferrata trail on Visoka Ponca in Julian Alps - Z

Ferate v Sloveniji.

Povzpnite se na goro po zavarovani plezalni poti.

  Ferate, zavarovane plezalne poti v Sloveniji

  Radi obiskujete gore in osvajate njihove vrhove? Na vrh gora se lahko odpravite po različnih poteh. Izberete lahko urejene in dobro označene pohodniške poti. Če spadate med tiste bolj pogumne in adrenalina željne so vam na voljo številne plezalne poti. Če pa ste za kombinacijo obojega, se lahko na vrh gora podate po ferati ali varovani plezalni poti.

  Obiskovanje gora je vse bolj priljubljena oblika koriščenja prostega časa. Gorništvo, plezanje, plezanje preko varovanih poti (ferat) in pohodništvo so najpogostejše oblike rekreacije v gorah. Ste se že kdaj povzpeli na vrh gore po ferati?

   

  Kaj je plezalna pot po ferati?

   

  Ferate so z jeklenicami zavarovane plezalne poti v gorah. Danes so predvsem priljubljene športne ferate, ki so namenjene adrenalinskemu doživetju in rekreaciji. Ferate se razlikujejo od športnega plezanja. Pri športnem plezanju je posameznik varovan z vrvjo, ki jo vpenja v svedrovce ali pa pleza prosto brez pomagal vrvi in klinov .Ferate oziroma plazenje po zavarovanih plezalnih poteh, poteka po žičnih vrveh (zajlah) , ki so pritrjene v steno. Turistične ferate imajo za lažji vzpon v stenah pritrjene tudi kline in skobe. Tako je plezanje nekoliko lažje in dostopno tudi tistim z nekoliko manj moči v rokah.

   

  Klasične ferate so namenjene obiskovalcem gora. So zavarovana plezalna pot, ki nas bo pripeljala na vrh gore.

  Športne ferate so namenjene adrenalinskim navdušencem in ljubiteljem plezanja. Športne ferate so namenjene adrenalinskim navdušencem. Opremljene so le z jeklenico. Kline in skobe največkrat srečamo le ob vstopu na ferato. V Sloveniji imamo kar nekaj ferat in zaradi velike priljubljenosti se gradijo vedno nove.

  Ekstremne ferate so podobne kot športne le da potekajo na bolj zahtevnih mestih (previsih). Poleg jeklenic se boste na poti srečali žične mostove nad prepadi ter lestve na zelo krušljivih in gladkih stenah. Ekstremne ferate so največkrat ocenjene z E/F.

  Družinske ferate so še ena vrsta ferat. Izdelane so za potrebe turizma. Namenjene so družinam z otroki in manj izkušenim plezalcem. Te ferate so najbolj varovane, poleg jeklenice imajo veliko klinov in skob, ki omogočajo lažji vzpon.

  Če bi se radi podali na ferato, morate imeti osnovno znanje o hribih in plezanju ter primerno opremo. Prav tako morate imeti dobro telesno kondicijo.

  Via Ferrata, Košuta, Karavanke

  Ferata Košuta, Karavanke
  Foto: Uroš Ledinek

  Kako se pripravite za vzpon po ferati?

   

  Izbira ustrezne ferate je ključnega pomena. Vedeti morate, kakšne so vaš sposobnosti, plezalne veščine in izkušnje. Če vas je strah višine, potem plezanje po športnih feratah ni primerno za vas. Obstajajo tudi družinske ferate, te so običajno namenjene tistim, ki se bojite ekstremnih višin a si vendarle želite malo plezalnega adrenalina. Na družinske ferate se lahko podate tudi s svojimi otroci. Zelo priporočljivo je, da najamete lokalnega gorskega vodiča, ki vas bo usmerjal in poskrbel za vašo varnost.

   

  Ko se boste odpravljali na ferato si morate priskrbeti ustrezno opremo. Osnovna oprema za plezanje po feratah je, plezalna čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, plezalne rokavice in ustrezna obutev. Če se boste podali na ferato s sabo vzamete manjši nahrbtnik. Vanj dajte kakšen prigrizek in dovolj tekočine.

   

  Za plezanje na ferate boste potrebovali fizično moč, predvsem v rokah. Ferate so največkrat kombinacija pohodništva in plezanja po skalah. Jeklenice na poti so namenjene varovanju pred zdrsom in za pomoč pri vzpenjanju. Če je ferata speljana po bolj zahtevnem in strmem terenu, vam bo jeklenica služila kot pomoč pri plezanju. Veliko ferat ima poleg jeklene vrvi speljane še kovinske lestve ali žičnate mostove preko prepadov. Običajno se boste po ferati povzpeli na vrh gore, za sestop izberite lažjo pohodniško poti. Tako ne boste ovirali tistih ki se vzpenjajo. Sestop iz gore po plezalni poti je veliko težji in zahtevnejši.

  Za obisk gora po ferati vam priporočamo, da najamete licenciranega lokalnega gorskega vodnika, ki vam bo zagotovil aktivno in varno plezanje po ferati.

  Via Ferrata on Visoka Ponca, Julian Alps, Slovenia

  Visoka Ponca po ferati
  Foto: Uroš Ledinek

  Težavnostne stopnje ferat

   

  Ferate razvrščamo v različne težavnostne razrede. Najlažje so tiste z oceno A in najtežje tiste z oceno F. Ocena težavnosti ferate je odvisna od strmine, od naklona (previsov) in od dolžine plezalne poti.

   

  • Zahtevnost ferate A: Nezahtevna ferata

  Z oceno A so označeni predeli ferat, kjer je odsek poti za varnost opremljen z jeklenicami, klini in skobami. To je večina zavarovanih planinskih poti pri nas. Možnost vzpona tudi brez varovanja.

   

  • Zahtevnost ferate B: Srednje zahtevna ferata

  Ferata z oceno B je srednje zahteva in je primerna za začetnike. Opremljena je z jeklenico, klini in skobami. Vzpon na goro je tako veliko lažji in zabaven. Pri teh feratah je potrebna oprema za samovarovanje.

   

  • Zahtevnost ferate C: Zahtevna ferata

  Ocena C, preide na “prave” ferate. Te ferate so zelo zahtevne in so primerne za bolje pripravljene gornike in plezalce. Kljub temu, da ocena C sodi že v kategorijo težjih ferat, je še vedno primerna za večino plezalcev. Potrebno je že nekaj moči v rokah in celem telesu. Potrebna je oprema za samovarovanje, čelada in plezalne rokavice

   

  • Zahtevnost ferate D: Težka ferata

  V ferato z oceno D se uvrščajo težke ferate. Pri teh feratah morate biti že bolje fizično pripravljeni. Ocena D pomeni težjo športno ferato, kjer se srečamo s previsnimi odseki, odseki le z jeklenico in brez klinov in skob za noge. Namenjene so samo zelo izkušenim plezalcem. Na poti je malo možnosti predčasnega umika ali jih sploh ni.

   

  • Zahtevnost ferate E: Ekstremno zahtevna ferata

  V oceno E se uvrščajo ferate, pri katerih morate biti fizično in psihično še bolje pripravljeni. Previsnih odsekov je več ali so večinoma daljši. Na sami poti je zelo malo opor za noge ali jih ni. Zelo pomembna je moč rok in celotnega telesa pomembna. To so zelo težke ferate in plezalne izkušnje pridejo še kako prav. Namenjene so samo zelo izkušenim plezalcem. Na poti je malo možnosti predčasnega umika ali jih sploh ni.

   

  • Zahtevnost ferate F: Skrajno zahtevna ferata

  Ocena F pomeni najtežje ferate. Pri teh feratah so previsni odseki so zelo dolgi in jih je več. Za vzpon po teh feratah je njuno potrebno in tudi znanje vrvne tehnike. Namenjene so izkušenim in treniranim plezalcem.

   

  Avtor: Uroš Ledinek

  Ferrata Gradiška Tura in Vipava, Slovenia

  Ferata Gradiška Tura
  Foto: Uroš Ledinek

  Top ferate v Sloveniji

   

  V Sloveniji je kar nekaj lepo urejenih ferat. Zdaj je ravno pravi čas, da si pogledate kam se lahko podate. Najbolj priljubljene in znane ferate v Sloveniji so:

  Top 10 ferat v Sloveniji

  Ferata Mojstrana

  Ferata Gradiška Tura

  Ferata Gonžarjeva peč

  Ferata Češka koča