Varno v gore

  Poskrbite za svojo varnost v gorah

  Poskrbite za svojo varnost v gorah. Ne dovolite, da se nepozabne počitnice spremenijo v nočno moro.

  Naj bo nepozabno, predvsem pa poskrbite za varnost v gorah!

  Naše gore so čudovite. Veseli bomo, če boste v njih uživali tudi vi in s sabo iz počitnic odnesli nepozabne spomine in izkušnje. Da bo vse tako kot mora biti, lahko v veliki meri poskrbite sami: v naše gore se odpravite primerno pripravljeni, opremljeni in oboroženi z ustreznimi informacijami.

  Vreme je pomembno!

  Vreme v gorah je zelo spremenljivo in nepredvidljivo. Zelo nizke temperature in temperaturna nihanja, nenadna poslabšanja in sneg tudi poleti v gorah niso nič nenavadnega.

   

  Pred turo zato natančno spremljajte vremensko napoved, upoštevajte podatke in vsa opozorila o razmerah v gorah. Če je napoved slaba, raje ostanite v dolini. V kolikor obstaja nevarnost snežnih plazov, opozorila jemljite resno. Enako velja za nevihte, ki se jim velja izogniti zaradi nevarnosti udara strel.

   

  V lepem vremenu in ugodnih razmerah bo cilj v gorah prav gotovo lažje dosegljiv. V gore se sicer splača odpraviti zgodaj zjutraj, saj se plohe in nevihte praviloma pojavljajo popoldne.

  Vzpon na Malo Mojstrovko

  Izberite ustrezno težavnost in dolžino poti!

  Pogost vzrok nesreč in intervencij v gorah je tudi precenjevanje lastnih sposobnosti. Če niste hribolazec in nimate izkušenj z visokogorjem, se nikar na vrat na nos ne odpravljajte na Triglav ali kateri drugi dvatisočak. Na voljo je veliko čudovitih nižje ležečih vrhov. Izberite cilj, primeren svojim psihofizičnim sposobnostim, predvsem pa prilagodite pot najšibkejšemu udeležencu.

   

  Načrtujte pot! Uporabljajte tiskan ali digitalen zemljevid z vrisanimi potmi in njihovimi opisi. Svojce ali prijatelje, ki ostanejo v dolini, obvestite o svojih načrtih. Preverite odprtost planinskih koč. Ne uporabljajte zaprtih planinskih poti in bližnjic! Se ne splača.

  Stenar v jutranjem siju

  Če potrebujete pomoč gorskih ali jamarskih reševalcev pokličite številko 112.

  Ustrezna oprema? Natikači strogo prepovedani!

  Primerna in udobna obutev je poleg ustrezne priprave ključna. V visokogorju so to čevlji z dobro oporo v gležnjih in profiliranim togim podplatom, v sredogorju in nižje pa so primerni tudi lahki gorski čevlji ali močnejši športni copati s profiliranim podplatom.

   

  S sabo imejte vedno rezervna oblačila, ki vas bodo ščitila v primeru dežja ali snega: kapa, rokavice, anorak, topla oblačila so obvezni. Toplo priporočamo tudi prvo pomoč, naglavno ali čelno svetilko, vžigalice, svečo, lepilni trak, alu folijo, mobilni telefon in ustrezno zaščito pred soncem. Poleg malice in zadostne količine vode ne pozabite na zlato rezervo: dobrodošle so visoko energijske tablice, napitki in suho sadje, ki zavzamejo malo prostora in vas napolnijo z energijo.

   

  Če se večkrat odpravljate v visokogorje, ste že vešči uporabe čelade in samovarovalnega seta. Če se odpravljate prvič, se naučite ustrezne uporabe in ostalih potrebnih veščin že v dolini!

  V gorah sledite markacijam

  Na vrh z otroki

  Za otroke je zelo pomembno, da čudovit gorski svet odkrivajo na zabaven in raznolik način. Dolgotrajni pohodi, ki zahtevajo veliko zbranosti in so fizično zelo naporni, za otroke niso primerni. Zato je izbira cilja zelo pomembna. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba! Ali pa izberite položnejše in manj zahtevne vrhove in številne tematske poti, ki jih najdete povsod po Sloveniji.

   

  V gore z vodnikom

  Za večjo varnost lahko poskrbite tudi z najemom gorskega ali planinskega vodnika. Ta zna izbrati ustrezen tempo in način hoje, skrbi za varnost in dobro počutje pohodnikov in seveda za celotno izvedbo poti, od izhodiščne točke do cilja.

   

  Več podrobnosti najdete na strani Združenja gorskih vodnikov Slovenije.

   

  Pa srečno!

  Zavedajte se, da ste na vrhu šele na pol poti in da je vaš cilj, da se srečno vrnete v dolino.