Triglav

  Med več kot 300 dva tisočaki se najvišje vzpenja 2864 m visok Triglav.

   

  Višje ne gre! Naš najvišji vrh se dviga nad osrednjimi Julijci in buri domišljijo raziskovalcev, gornikov in alpinistov že od 18. stoletja, ko je zabeležen prvi vzpon na to veličastno goro. Danes na Triglav vodi več planinskih poti različnih težavnostnih stopenj.

   

  Najzahtevnejša je severna triglavska stena, ki buri domišljijo alpinistom. V njej najdete smeri različnih težavnosti, najbolj zloglasna in tehnično zahtevna je Sfinga. Do stene najlažje dostopate iz doline Vrata.

   

  Druge poti na Triglav iz različnih izhodišč (Mojstrana, Pokljuka, Bohinj) so večinoma tehnično enostavne, vse po vrsti pa so dolge. Ko se približujete vrhu je pot zavarovana s klini in jeklenicami in zahteva nekaj gorniški izkušenj. Pod vrhom najdete 4 gorske koče: Triglavski dom na Krederici (odprt vse dni v letu), Dom Valentina Staniča, Dom Planika in Koča na Doliču.

  Triglav je 2864 m visoka gora

  Kljub zahtevnosti je vzpon na Triglav popularen v vseh letnih časih. Med junijem in septembrom snega po navadi ni, v preostalih mesecih pa je potrebna popolna zimska oprema, primerne izkušnje in/ali vodnik.

  Na Triglav? Višje ne gre!