Top vrhovi v visokogorju

  Najvišji vrhovi slovenskih Alp

  Visokogorje ponuja toliko zanimivih vrhov, da se niti sami ne moremo zediniti, kateri so najlepši. Najvišji je 2864 m visok Triglav. Še zdaleč pa ni edini. Za pokušino vam predstavljamo nekatere, ki mu uspešno parirajo.

  Mangart, 2679

  Po cesti nad 2000 metrov! Mangart je naša četrta najvišja gora, ki je zaradi udobnega dostopa v poletnem času zelo popularna med planinci, alpinisti in gorskimi kolesarji.

   

  Mangartska cesta, najvišje ležeča cesta pri nas, vas pripelje na višino čez 2000 m. Od tu do vrha Mangarta potekata dve planinski poti: Slovenska in Italijanska pot.

   

  Zahtevna Slovenska pot na Mangart je zavarovana plezalna pot namenjena izkušenim alpinistom in gornikom. Kar nekaj odsekov je izpostavljenih in zahtevajo zbranost, samovarovalno opremo in siguren korak.

   

  Manj izkušeni gorniki in pohodniki osvajajo Mangart po enostavnejši, Italijanski poti. Pot je večinoma enostavna, vsebuje pa nekaj prehodov, ki so zavarovani z jeklenicami, a niso pretirano izpostavljeni. Gre za dokaj kratko turo na to mogočno goro s čudovitim razgledom. Mangart je fantastičen!

  Na vrhu Mangarta

  Jalovec, 2645 m

  Jalovec, simbol slovenskega planinstva, je šesta najvišja gora v Sloveniji. Kraljuje med štirimi prelepimi dolinami: Planico, Trento, Bavščico in Koritnico. Z vrha, ki se strmo spušča proti alpskim dolinam se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp.

   

  Na Jalovec ni lahke poti. Vse poti nanj so zahtevne, dolge in naporne, zato se lahko vzpona lotijo le izkušeni, dobro opremljeni in kondicijsko pripravljeni gorniki. Za primerjavo naj povemo, da štejemo vzpon na našo najvišjo goro, Triglav, za lažjega kot vzpon na Jalovec. Iz vseh dolin vodijo na vrh označene poti, ki imajo več variant. Lažji so pristopi z južne strani.

  Jalovec

  Grintovec, 2558 m

  Špičasti Grintovec je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Najlažje je dostopen z južne strani. Pot je tehnično nezahtevna, premagati pa boste morali kar 1500 metrov višinske razlike. Proti vrhu je pot nekoliko manj očitna in poteka po “markiranem brezpotju”. Na Kokrskem sedlu boste naleteli na Cojzovo kočo. Kot se za tako visoko goro spodobi, je razgled z vrha seveda enkraten.

   

  Izkušenim gornikom, ki so vajeni jeklenic in prepadnih terenov, priporočamo spust po zelo zahtevni zavarovani poti čez Mlinarsko sedlo. Poteka preko izpostavljenih, vendar dobro zavarovanih odsekov in nas razveseli z izjemnimi razgledi.

  Spopadite se z najvišjimi stenami našega veličastnega visokogorja

  Stol, 2236 m

  Najvišji v Karavankah, Stol, je dvoglava zaobljena gora, ki med vzponom in na vrhu ponuja čudovite razglede na Julijske Alpe in vzhodni del Karavank.

   

  Je lahko dostopen in tehnično nezahteven, zahteva pa dobro telesno pripravljenost, saj je pot strma. Najhitreje se nanj povzpnemo od Valvasorjevega doma nad Žirovnico. Tik pod vrhom naletite na Prešernovo kočo, ki je odprta le v poletnem času.

  V našem visokogorju lahko občudujete več kot 500 vrst gorskega cvetja.