Ski Cross in Slovenia - Kope, Ski cross freestyle skiing for Bold Skiers,Skicross Ski-Freestyle-Disziplin

Smučarski kros - Ski cross

Smučarska disciplina za najpogumnejše.

  Smučarski kros – ski cross

  Smučarski kros (Ski cross) je smučarska disciplina prostega sloga. Smučar se spusti po posebej za ta šport zasnovani progi. Proga za Ski cross je ozka in zelo zavita. Proga je polna naravnih in umetnih ovir kot so skoki, ploščadi, rampe, itd.

  Smučarski kros je smučarska disciplina prostega sloga, pri tej smučarski disciplini na posebej zasnovani progi istočasno dirkajo štirje smučarji. Za ski cross se uporabljajo naravne smučarske proge in umetno zgrajene ski cross proge. Na proge se postavijo različne ovire za visoke skoke, valerje in zavoje v visokih bregovih.

   

  Pri ski cross smučanju se uporablja popolnoma enaka smučarska oprema, kot za alpsko smučanje. Tekmovanja se izvajajo v več krogih. Prvi krog je izločilni s kronometrom. V naslednjo vožnjo se uvrstijo le tisti smučarji, ki so dovolj hitro presmučali progo. V nadaljnje tekmovanje se uvrsti le 32 najhitrejših smučarjev.

  Ski Cross in Slovenia - Kope

  Ski cross štartna rampa
  Foto: Kope

  Naslednji krog je sestavljen iz neposrednih voženj v heats formatu. V teh vožnjah vsakokrat tekmujejo po štirje smučarji. V naslednji  krog se vedno uvrstita dva najhitrejša smučarja. Smučarje se diskvalificira, če namerno ovirajo sotekmovalca.  Pri vsaki  vožnji izpadeta dva smučarja, dokler ne ostanejo zadnji štirje, ki se pomirijo v finalni  vožnji. V finalni  vožnji zmaga tisti, ki prvi prevozi ciljno črto.

   

  Ski cross je zimski šport, s katerim se tekmuje tudi na zimskih olimpijskih igrah. Tekme potekajo tako v moški kot v ženski konkurenci. Tekmovanje je del letnega svetovnega pokala FIS v smučanju v prostem slogu.

   

  Najbolj poznan slovenski smučar v skii crosu je Filip Flisar. Na zimskih olimpijskih igrah v Aspenu 2012, je Filip v ski crossu osvojil srebrno kolajno. Na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu je leta 2015 osvojil zlato medaljo.

  Ski Cross in Slovenia - Kope

  Ski cross
  Foto: Kope

  Ski cross v Sloveniji

   

  Vas je zamikalo, da bi se spustili po ski cross progi in sprostili nekaj adrenalina? Slovenija je dežela alpskega smučanja. Imamo smučišča, ki so namenjena smučarjem, ki si želijo nekaj več. Nekatera večja slovenska smučišča imajo za bolj zahtevne smučarje urejene snežne parke in bolj zahtevne smučarske proge. Pri nas se lahko preizkusite tudi v smučarskem krosu – ski cross.

   

  Ski cross je namenjen smučarjem, ki imajo radi hitrost in jih ni strah visokih skokov ter ostrih zavojev. Če si tega želite, je ski cross primeren ravno za vas.

   

  Na smučišču Kope na Koroškem imajo eno najlepše urejenih ski cross prog, ki je primerna za  smučarje različnih zvrsti. Na ski cross progo se lahko podate vsi, ki si želite adrenalinskega doživetja.

  Ski Cross in Slovenia - Kope

  Ski cross ovira
  Foto: Kope

  Kje v Sloveniji so urejene proge za ski-cross?

   

  Na smučišču Kope imajo, poleg lepo urejenih smučarskih prog za otroke, za smučarje začetnike, za rekreativne smučarje in vrhunske smučarje, na voljo tudi ski cross progo.

   

  Ski cross proga se nahaja na smučišču Pungart. Dolga je  600 metrov in široka 9 metrov. Namenjena je vsem smučarjem in deskarjem na snegu in je označena z modro barvo. Na progi so postavljene štiri stacionarne startne rampe. Na ski cross progo se lahko istočasno podajo štirje smučarji. Proga je zasnovana tako, da ima naslednje ovire: grbine, skoke, zavoje in minus zavoje. Težavnost je možno prilagoditi glede na sposobnost smučarjev. Za spust potrebujete le smučarsko vozovnico.

   

  Za ski cross ne potrebujete dodatne smučarske opreme, zadostuje oprema za alpsko smučanje.

   

  Uživajte na smučišču in pošljite nam fotografijo vašega ski cross doživetja.

  Ski Cross in Slovenia - Kope

  Ski cross rampa
  Foto: Kope