Zelena Slovenija, Photo: Ciril Jazbec

Z gibanjem v naravi okrepite imunski sistem

Gibanje na svežem zraku vpliva na vaše fizično in duševno zdravje.

  Okrepite imunski sistem z gibanjem v naravi

  Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Vsakdo izmed nas je že občutil blagodejni vpliv gibanja na naše telo in razpoloženje. Na splošno je za krepitev zdravja priporočljiva zmerna do intenzivna telesna aktivnost. Gibanje zelo pomembno za vaše zdravje. Če ste aktivni, s tem krepite imunski sistem in zmanjšujete možnost okužbe z virusi gripe, prehlada in drugimi.

  Smo vas prepričali? Se boste v naslednjih dneh odpravili v naravo in se naužili svežega zraka in poskrbeli za svoje zdravje?

  Kras, Trstelj, Photo: Jost Gantar

  Kras, Trstelj
  Photo: Jošt Gantar

  Pomembno je, da se gibljete na soncu in na svežem zraku!

   

  Vzemite si čas zase in se odpravite iz mesta. Gibanje na svežem zraku izboljša prekrvavitev in krepi vašo odpornost. Sveži zrak vpliva tako na fizično kot duševno zdravje. Sprehod v naravi velja za najboljše zdravilo. Ljudje, ki se redno sprehajajo po gozdu, imajo v telesu nižjo raven kortizola, stresnega hormona, nižji krvni tlak in počasnejši srčni utrip.

   

  Športna aktivnost bo pospešila vaše dihanje. S pospešenim dihanjem boste spodbudili telo, da hitreje izloča odpadne pline skozi pljuča, predvsem ogljikov dioksid. Z znojenjem pa boste spodbudili vaše telo, da hitreje izloči odpadne snovi skozi kožo.

   

  Z gibanjem se povečuje tudi telesna presnova in sicer od tri do šestkrat hitreje, kot če smo v mirovanju.

   

  V spomladanskih in jesenskih dneh je pomembno, da ujamete čim več sonca. Sončni žarki so najboljši vir vitamina D, ki je pomemben za vaše telo in posredno tudi za delovanje imunskega sistema.

  Zdravo življenje

  Zdravje je naše največje bogastvo!

  Vadba na prostem

  "Telesna dejavnost ima ugodne vplive na številne dejavnike zdravja in lahko pomembno zmanjša obolevnost in smrtnost. Med drugim krepi imunski sistem, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi adolescence, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti.

  — Inštitut za javno zdravje (NIJZ)., Slovenija

  Kaj početi?

   

  Možnost gibanja v naravi je skozi vso leto. Pozimi se lahko podamo na snežne strmine, kjer se lahko sankate, smučate, deskate na snegu, tečete na smučeh ali se podate na zimsko pohodništvo v raziskovanje narave. Kot se radi pošalimo: zimsko spanje je samo za medvede.

   

  Vsi se veselimo pomladi in otoplitve, saj lahko zopet počnemo več aktivnosti na prostem. Preden se podate v naravo in nadihate svežega zraka, preverite če ste ustrezno fizično pripravljeni in če je vaša oprema v dobrem stanju.

   

  V pomladnem času še vedno lahko smučate, lahko kolesarite, se odpravite na pohod v hribe, preplezate kakšno steno ali sprostite adrenalin s spustom po kakšni divji reki. V toplejših dneh, pa se odpravite na katerega od jezer ali na morje, kjer lahko SUP-ate, se popeljete s kajakom ali kanujem ter se osvežite v čisti vodi.

  Biker at Šumik stream, Pohorje

  Kolesar pri potoku Šumik na Pohorju
  Foto: Jošt Gantar

  Podajte se v naravo, proč od mestnih središč in vsakodnevnega vrveža. V naravi se boste naužili čistega zraka in si okrepili imunski sistem.

  Dogodki