Osrednja Slovenija

Dobrodošli v najlepšem mestu na svetu!

Osrednja Slovenija

  Ljubljana

  Majhna prestolnica z veliko priložnostmi za outdoor aktivnosti.

  Vreme

  Danes

  Ljubljana

  26°


  • Mon

   25°
  • Tue

   24°
  • Wed

   24°

  Ljubljana, ki šteje slabih 300.000 prebivalcev, ohranja prijaznost manjšega mesta, vendar premore vse, kar imajo velike prestolnice. Poleg zelenja, ki ga v Ljubljani srečate na vsakem koraku, njeno slikovito podobo zaznamujejo različna zgodovinska obdobja, še najbolj pa opus svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika.

   

  Center Ljubljane se razteza med dvema manjšima vzpetinama, Rožnikom in Grajskim gričem, na katerem stoji Ljubljanski grad. Mesto je zeleno in posejano s parki. Največji, park Tivoli iz katerega pridete na mestni hrib Rožnik, je priljubljena rekreacijska točka. Zanimiva je tudi 35 kilometrska Pot ob žici.  Obeležuje žico, ki jo je okupator v 2. svetovni vojni postavil z namenom, da Ljubljano odreže od zalednih krajev. Danes boste na poti srečevali številne sprehajalce, pohodnike, tekače, kolesarje, pozimi omogoča tudi tek na smučeh.

   

  Na obrobju mesta se vzpenjajo številni manjši hribi. Najpopularnejša je Šmarna Gora. Povzpnete se lahko tudi na Rašico, Golovec, Toško čelo, Krim ali Polhograjsko hribovje. Na južnem obrobju Ljubljano obkroža močvirnat krajinski park Ljubljansko barje.

  Občutite utrip glavnega mesta Slovenije

  Zanimiva mešanica različnih kultur, prizorišče športnih, kulturnih in poslovnih dogodkov. Ljubljana je mesto z zeleno dušo.

  Aktivno v Ljubljani

  V Ljubljani boste tekače srečevali na vsakem koraku. K izjemni popularizaciji teka je pripomogel tudi Ljubljanski maraton, ki konec oktobra napolni ljubljanske ulice s tekači iz celega sveta.  Mesto je prijazno kolesarjem. Prekolesarite 35. kilometrsko Pot ob žici ali se povzpnite na katerega od okoliških hribov. Ti omogočajo tudi sproščeno pohodništvo. Do izhodišč se odpeljite kar z mestnim avtobusom.

   

  Reka Ljubljanica je priljubljena za supanje in čolnarjenje in ribolov iz čolna. Ujamete lahko postrvi, lipane in sulce, z malo sreče pa tudi ščuke. Zaplavate pa lahko v mestnih kopališčih.

   

  V Ljubljani in neposredni okolici najdete več golf igirišč.

   

  Pozimi številne snežine na obrobju Ljubljane postanejo proge za tek na smučeh. Največ jih je na Poti ob žici. Drsate lahko v pokritem drsališču v Tivoliju.

   

  Ljubljana pogosto gosti številna športna tekmovanja in prireditve. Med množičnimi sta najbolj poznana Ljubljanski tekaški maraton in kolesarski Maraton Franja.