Doživetja

Prekolesarite Slovenijo

  Kolesarjenje

  Daljinske kolesarske poti

  Daljinske kolesarske poti se vijejo od severa do juga, od vzhoda do zahoda. Prekolesarite Slovenijo po dolgem in po čez.

  Kaj je lepše, kakor spoznavati deželo s kolesom in premagati katero od daljinskih poti?  Imamo jih kar nekaj, tako gorskih kakor cestnih.

  Kolesarske poti po slovenskih hribih

  Kolesarske poti po slovenskih hribih

  Gorske daljinske poti

   

  Vas mikajo naši hribi in gore? Potem bo katera od gorskih daljinskih poti prava izbira.  Največ ponuja 1800 kilometrov dolga krožna Slovenska turno kolesarska pot. Čudovit gorski svet treh dežel, Slovenije, Avstrije in Italije, spoznajte na poti Trans Slovenija. Pohorje, ki velja za našo kolesarsko meko, ponuja Pohorsko kolesarsko tranzverzalo. Mogočno alpsko verigo Karavanke lahko prekolesarite na poti Trans Karavanke. Gorski užitki so zagotovljeni!

  Top 4

  Top gorske kolesarske poti

  Slovenska turno kolesarska pot
  Pohorska kolesarska transverzala
  Trans Slovenia 1 in2
  Trans Karavanke

  Slovenska turno kolesarska pot

  Na tej krožni kolesarski poti boste obredli celo Slovenijo. Je zelo razgibana in bi bila v ponos tudi marsikateremu planincu. Dolga je 1800 kilometrov in če jo boste prevozili v celoti, boste premagali kar 50.000 m višinske razlike! Najvišja točka je 1.688 m visok Poštarski dom na Vršiču, najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline 1 m nad morjem. Pot tehnično ni zahtevna. Vodi mimo 109 kontrolnih točk. Med njimi je več kot 50 planinskih koč in specializiranih namestitev za kolesarje, kjer se lahko spočijete in okrepčate ter številne turistične znamenitosti.

  Pohorska kolesarska transverzala

  Za ljubitelje gozdnih poti in gorskih koles se po gozdovih planotastega Pohorja vije 75 km dolga, razgibana kolesarska pot. Povezuje vzhodni del Pohorja, ki se dviga nad Mariborom, z zahodnim delom. Konča se ob vznožju Kremžarjevega vrha na Koroškem. Pot je označena v obe smeri. Če se boste na pot odpravili iz vzhodne, mariborske poti, se do izhodišča na Bolfenku lahko odpeljete s pohorsko vzpenjačo. Na transverzalo se navezujejo lokalne kolesarske poti iz vseh večjih središč okoli Pohorja.

  Trans Slovenia 1 in2

  Gorsko-kolesarska tura Trans Slovenija 01 povezuje Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Vodi od Julijskih Alp skozi slikovito dolino Soče do Brd, čez Vipavsko dolino in skrivnostni Kras do morske obale. Na poti vas čakajo dobrote lokalne kulinarike ter bogata kulturna dediščina. Trans Slovenija 02 je naravno nadaljevanje prve ture. Začne se ob Baškem jezeru (Faaker See), vodi preko Karavank v Slovenijo, čez Pokljuko, Soriško planino do Idrije, čez Kras v Piran. Je tehnično zahtevnejša od ture Trans 01, primerna je za električna kolesa.

  Trans Karavanke

  Najdaljše slovensko gorovje, Karavanke, se vijejo kar 120 km daleč ob meji s sosednjo Avstrijo in so pravi magnet za gorske kolesarje. Turno kolesarska pot Trans Karavanke je razdeljena na 5 etap in se razteza od Jezerskega do Tromeje na skrajnem severu zahodu Slovenije. Večinoma poteka po gozdnih cestah prisojnih pobočij Karavank in je primerna za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje. Dnevne etape so dolge od 25 do 35 km, največja višinska razlika v enem dnevu meri 1.650 m. Osupljiva narava in navdihujoči razgledi so zagotovljeni.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Cestne daljinske poti

   

  Na severovzhodnem, ravninsko gričevnatem delu Slovenije vas vabita Pot ob Muri in Dravska kolesarska pot. Obalo preči znamenita kolesarska pot – Pot miru in prijateljstva – Parenzana. Ena od najlepših kolesarskih poti se nahaja v alpski Sloveniji, vodi od Rateč, mimo Kranjske Gore do Mojstrane. Alpski utrip na asfaltu boste doživeli tudi na krožni poti okoli Kamniško – Savinjskih Alp. Mistično Belo Krajino pa lahko prekolesarite na daljinski poti Via Bela Krajina.

   

  Za vsakega nekaj, torej!

  Top 6

  Top cestne kolesarske poti

  Dravska kolesarska pot
  Rateče – Kranjska Gora - Jesenice
  Parenzana
  Okrog Kamniško-Savinjskih Alp
  Via Bela Krajina

  Dravska kolesarska pot

  Dravska kolesarska pot je del mednarodne poti, ki se začne ob izviru reke Drave v Italiji, nadaljuje po Avstriji, Sloveniji in zaključi na Hrvaškem. Reki sledi vseh 710 km do njenega izliva v Donavo. Slovenski del Dravske kolesarske poti je dolg 129 km. Večinoma vodi po manj prometnih lokalnih cestah, delno pa tudi po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Primeren je za dobro pripravljene rekreativne kolesarje, saj je potrebno premagati vzpon med Podvelko in Lovrencem na Pohorju. Priporočljiva je uporaba treking ali gorskih koles.

  Rateče – Kranjska Gora - Jesenice

  Če si želite nezahtevnega kolesarjenja v idilični alpski pokrajini, bo ta daljinska pot kot nalašč za vas. Pot vas vodi od Rateč, skozi Kranjsko Goro, mimo Gozd Martuljka do alpske vasice Mojstrana. Slikovita pot poteka čez številne mostove, po opuščeni železniški progi in je skorajda v celoti ločena od motornega prometa. Na nezahtevni poti najdete počivališča in številne okrepčevalnice, zato je zelo priljubljena tudi med družinami z manjšimi otroci.

  Parenzana

  Znamenita obalna pot Parenzana, imenovana tudi Pot zdravja in prijateljstva - je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi med italijanski Trstom in Porečem na Hrvaškem. Nekdaj so jo uporabljali za prevoz kmetijskih izdelkov, ki v rodovitni Istri dobro uspevajo. Celotna trasa meri 130 km in doseže 1080 metrov višinske razlike. Slovenski del poti pelje ob obali, zavije med vinograde, delno je speljana skozi opuščene predore. Je nezahtevna in idealna za družinski izlet ali sproščeno druženje na kolesu pa tudi peš. Milo submediteransko podnebje, značilno za slovensko obalo, omogoča kolesarjenje v vseh letnih časih.

  Okrog Kamniško-Savinjskih Alp

  130 km dolga krožna pot okrog Kamniško – Savinjskih Alp je priljubljena tako med dobro pripravljenimi kolesarji, ki jo prevozijo v enem dnevu kakor tudi med tistimi, ki svoj kolesarski izlet podaljšajo v večdnevno turo. Na poti boste premagali okrog 2000 m višinske razlike in uživali v številnih naravnih lepotah in osupljivih razgledih, ki jih ponujajo Kamniško – Savinjske Alpe.

  Via Bela Krajina

  Kolesarska (in pohodniška) krožna pot je speljana po celotni Beli Krajini. Speljana je med vinorodnimi griči, čez gozdove in idilične vasice do reke Kolpe. Je položna inprimerna za družinsko kolesarjenje, na njej bodo uživali tudi zahtevnejši kolesarji. Če ste na poti potrebni osvežitve in počitka, se ustavite v domačih gostilnah, ki jih boste srečevali in uživajte v edinstveni atmosferi te magične pokrajine na jugu Slovenije.

  Pot ob Muri

  Obrečna kolesarska pot ob reki Muri se začne v Avstriji, kjer reka izvira. Na kolo lahko sedete že v narodnem parku Visoke Ture. Pot spremlja reko Muro mimo Gradca in prestopi na slovensko stran proti Pomurju. Pot se konča na Hrvaškem, ob izlivu reke Mure v Dravo. Naravne lepote in ležerni utrip, ki ga je moč začutiti v Pomurju, prepričata mnoge kolesarske navdušence, da se radi odločajo za to pot. K priljubljenosti zagotovo pripomore tudi pregovorna gostoljubnost domačinov ter lokalna kulinarika in vina, ki jih pridelujejo na okoliških gričih.

  Kolesarji so pri nas dobrodošli

   

  Ne glede na to, kam po Sloveniji se boste podali kolesarit, vam bodo domačini z veseljem predlagali zanimive kolesarske poti.  Povsod boste srečevali tudi lokalne kolesarje, ki bodo radi pomagali z nasveti.

  Daljinska kolesarska pot via Bohinj

  Daljinska kolesarska pot via Bohinj