Sijoča belina Julijskih Alp

  Prelepi beli pokrov se je končno spustil čez vrhove in doline Julijskih Alp in jih odel v zimsko idilo. Ker pa so Julijske Alpe tako široko in raznoliko območje, lahko v zelo kratkem času iz povsem zasneženih dolin pridete recimo v Brda, kjer snega praktično ni, tako, da lahko tudi sredi največje zime uživate na kolesu ali sprehodih ob čudovitih pogledih na barvne kontraste. Ti kontrasti pa se odražajo tudi v aktivnostih, v katerih lahko uživate. 

   

  Seveda, prvi šport zime ostaja alpsko smučanje in Julijske Alpe imajo kar nekaj izvrstnih smučišč. Seveda je najbolj znan smučišče Vogel, a nikakor ne spreglejte smučišč Kranjska Gora, Soriška planina, Zatrnik, Kozji hrbet in Pokljuka.  Če radi na smučkah pogledate kakšen klanec tudi navzgor in ne samo navzdol, pomeni, da imate radi tudi turno smučanje in tek na smučeh. Soriška Planina, Pokljuka, Bohinj in Kranjska Gora se ponašajo z največjimi poligoni za tek na smučeh, a ko zapade sneg lokalni navdušenci naredijo proge za tek na smučeh tudi v Radovljici, Žirovnici in v Dolini Soče.

   

  Pozimi lahko izkoristite tudi redni zimski avtobus- shuttle. 

   

  Janko Humar, tura Lanževica -Komna

  Turna smuka je izredno popularna, saj Julijske Alpe ponujajo obilje terenov, od bolj izpostavljenih do lepo zaščitenih, kadar so razmere bolj nevarne. Seveda, turna smuka je lahko nevarna, zato zahteva resen in odgovoren pristop. Branje snežnih in vremenskih razmer v gorah pride še bolj do izraza, napake so hitreje kaznovane, zato se splača investirati v znanje in se odpraviti na turo v spremstvu vodnika z dolgoletnimi izkušnjami, saj se s prakso največ naučimo. Najbolj znamenita tura, oziroma mreža turnih smukov, se imenuje Juliana SkiTour. Na njej boste v 4 dneh izkusili najboljše terene Julijskih Alp.

   

  Seveda snežna odeja ne pomeni, da postanejo vršaci nedostopni, pomeni le, da vas pričakujejo povsem novi pogledi in razgledi. Kot pri turni smuki pa tudi tu velja, da je potrebna še posebna previdnost pri načrtovanju izleta, pa tudi pri opremi, s katero se boste podali v gore. Dereze morajo vsekakor najti mesto v vašem nahrbtniku. Če iščete enostavno, a vseeno izredno lepo turo, priporočamo vzpon na Tromejo.

  Zima pomeni tudi nizke temperature, a ko te dovolj padejo, se v trdno stanje spremeni tudi tekoča voda slapov. Kar pomeni, da lahko v njih zapičite cepin in dereze, ter se lotite lednega plezanja. Super slapovi  nastajajo soteski Mlačca, Martuljških slapovih, v  Logu pod Mangartom, Trenti in pod Krnskim pogorjem.

   

  Niso pa le slapovi tisti, ki nudijo užitke zaledenele vode. Na led vabijo tudi urejena drsališča na prostem, kot sta denimo drsališče z razgledom na Blejsko jezero in drsališče v Radovljici, ter športni dvorani Podmežakla na Jesenicah in Ledena dvorana na Bledu.

  Foto: Jošt Gantar, Turizem Bled

  Ena izmed najbolj družabnih aktivnosti, ki se jo lahko lotite v Julijskih Alpah, sploh z družino, je sankanje. Ni lepšega kot kadar se v družbi smeha in zgodb povzpnete na hribček, navzdol pa se med vriskanjem in zardelih lic spustite na saneh. Dobra stvar sankanja je, da boste našli primerne terene praktično kjerkoli v Julijskih Alpah, morda najbolj popularen pa je izlet v dolino Tamar.

  Če sneg radi gledate le izpred toplega kamina, ne uživate pa v aktivnostih na njem, potem velja tudi pozimi obiskati Brda. Dovolj blizu visokogorskega sveta, da boste očarani s pogledi na njega, istočasno pa se boste lahko potepali naokoli suhih nog, v toplejšem vremenu….pa tudi kolesarska sezona tu traja praktično vse leto (kadar ni zimske burje seveda).