Mala korita Soce pohot: Uros Ledinek

Reka Soča ter slapovi in soteske v dolini Soče

Reka Soča na svoji poti pušča velik pečat v pokrajini. Izoblikovala je številne naravne znamenitosti.

  Reka Soča ter slapovi in soteske v dolini Soče

  Reka Soča. Jo poznate? Radi odkrivate pohajkujete po neokrnjeni naravi in odkrivate nepoznane naravne zanimivosti? Dolino Soče zaznamuje bogata naravna in kulturna dediščina. Podajte se po poti Reke Soče in spoznajte njene unikatne kreacije.

  Prvinska korita so ena izmed najlepših naravnih znamenitosti na reki Soči in pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka. Velika korita Soče se nahajajo ob cesti Vršič – Bovec, približno 11 km pred Bovcem. Smaragdni tolmuni se prepletajo v 750 metrov dolga, le nekaj metrov široka in 15 metrov globoka korita, ki se pri koncu odprejo v globoke zelenomodre bazene. Velika korita Soče lahko občudujete peš, če se odpravite po znameniti Soški poti, iz visečega lesenega mostu ob začetku korit ali se naužijete smaragdne lepote ob izteku korit, kjer se brzice Soče umirijo. Prav tam obiskovalci najraje posedijo in na obrežjih občudujejo drzne kopalce, ki se poleti opogumijo za skok v mrzlo vodo.

  Velika korita Soče, Photo: David Štulc Zornik

  Velika korita reke Soče
  (Foto: David Štulc Zornik, arhiv DS)

  Mala korita Soče se nahajajo le nekaj km proč od Velikih korit Soče, pri dolini Lepene. Dolga so 100 metrov, globoka do 6 metrov in ponekod ožja od enega metra. Čez Mala korita Soče vodi kamniti most, od koder se odpira čudovit razgled na smaragdno reko Sočo. Mala korita so nekoliko skromnejša kot Velika korita Soče, a vseeno čudovita in vredna postanka. Športne aktivnosti na tem delu reke Soče niso dovoljene.

  Mala korita Soče
  (Foto: Uroš Ledinek)

  Ko ste v bližini Bovca, vas vabimo, da si ogledate slap Virje, ki mogočno pada na potoku Gljun. Napajajo ga vode, ki se izlivajo iz Kaninskega pogorja, te pa tvorijo slikovit slap Virje. Voda, ki pada po skalnatem terenu tvori 12 metrov globok in 20 metrov širok pramenast slap. Pod slapom je očarljiv tolmun. Veličasten pogled zaokrožijo skale, poraščene z mahom. Do slapa se lahko sprehodite iz Bovca, lahko pa se odločite za parkirišče, ki je v neposredni bližini slapa. Poti do slapa so dobro označene in primerne tudi za otroke.

  Slap Virje
  (Foto: David Štulc Zornik, arhiv DS)

  Iz smeri Bovec proti Kobaridu in Tolminu lahko občudujete slap Boka, ki je najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 metrov in širino 18 metrov. Sodi med najveličastnejše slapove v Evropi. Spomladi in jeseni, ko se tali sneg in padejo večje količine dežja, je slap Boka še posebej bučen in fotogeničen, saj doseže največji pretok. Viden je s ceste, do razgledne točke pa vodi tudi lažja, dobro označena pot. Za zmerno hojo do razgledišča boste potrebovali le 15 minut, zato je sprehod primeren tudi za otroke. Zelo spretni in radovedni lahko pot na lastno odgovornost nadaljujete po mestoma zelo strmi in prepadni poti, ki z višino odstira vse lepše poglede na slap in pripelje do razgledišča nad slapom. Vzpon po tej poti vam bo vzel približno 45 minut. Na tem delu poteka tudi pohodna daljinska pot Juliana Trail, zato vas vabimo, da kakšen odsek prehodite tudi na tem delu poti, ki navdihuje z lepimi razgledi ob reki Soči.

  Slap Boka
  (Foto: Uroš Ledinek)

  Skrivnosten, v temačno in kamnito dvorano ujet 15 metrov visok slap Kozjak, je za mnoge med najlepšimi slapi v Sloveniji. Je priljubljena naravna znamenitost, ki je dostopen v soteski potoka Kozjak, nedaleč iz Kobarida. Pot vas najprej vodi ob prelepi reki Soči, ki nudi navdihujoče razglede, nato pa se pot obrne navzgor ob potoku Kozjak. Slap je skrit med visokimi stenami kraške jame, zato se vam bo pogled nanj odprl šele na cilju. Sprehajalna pot do slapa je dobro označena in urejena. Na poti do slapa Kozjak se nahaja tudi slap Mali Kozjak, ki je prav tako mističen in lep, visok je dobrih 8 metrov.

  Slap Kozjak
  (Foto: Dan Briski, arhiv DS)

  Sotočje rek Tolminke in Zadlaščice tvorita eno najlepših naravnih znamenitosti, Tolminska korita. Tolminska korita so na nadmorski višini 180 metrov, s tem pa so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. 2 km dolga, relativno lahka krožna pot vas bo vodila skozi sotesko, kjer se reki Tolminka in Zadlaščica zlijeta v edinstveno sotočje v Sloveniji. Divji reki na svoji poti ustvarjata prečudovita korita, brzice in slapove. Na sprehodu vas bo spremljala čudovita modrina vode, zelena vegetacija in tudi v poletnem času prijeten hlad. V Tolminskih koritih ne spreglejte tudi ostalih zanimivosti, kot so Medvedova glava, 60 metrov visok Hudičev most, Dantejeva jama, termalni izvir in sotočje rek. V koritih Zadlaščice se je ohranila soška postrv v svoji prvotni obliki zaradi naravne danosti toka korit.

  Tolminska korita
  (Foto: Uroš Ledinek)

  Na potep z izkušenimi vodiči!

  Če ste ljubitelj aktivnosti na prostem in adrenalina, potem se podajte na rafting, kanu ali kajak ter se spopadite z brzicami reke Soče. Lahko se podate na potep v visokogorje ali na odkrivanje lepot doline s kolesom. Vam jamarstvo požene kri po žilah? Podajte se v raziskovanje temačnega podzemnega sveta. Če niste dober poznavalec rek, gora in jam, je najbolje, da obiščete katero od lokalnih agencij in se na pot podate z izkušenim vodičem. V dolini Soče je aktivnih kar nekaj outdoor agencij: Positive sport agencija, Soča Freeride v Kobaridu, Soča Fun Park v Solkanu.

   

  Kje prespati v dolini Soče?

  Načrtujete daljši obisk doline Soče? Če imate radi bivanje na prostem, potem se odločite za nočitev v katerem od kampov. V Kobaridu je zelo poznan EKO Kamp Koren, ki se nahaja prav ob poti do slapa Kozjak. V dolini Soče so vam na voljo tudi številne zasebne namestite in hoteli, med njimi  Hotel Boka blizu Bovca ob slapu Boka, Penzion Jelkin Hram v Drežnici pri Kobaridu, Penzion Kobala v Poljubinju pri Tolminu; Hotel Dvorec v Tolminu in Hotel Sabotin v Solkanu.