Doživetja

Slovenske reke so raj za ribiče

  Ribolov

  Muharjenje

  Če radi muharite, ste na pravem mestu!

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Kje v Sloveniji so najlepši revirji?

  Umetnost muharjenja

  Ste šele začetnik ali že izkušen mojster? Morda o muharjenju šele razmišljate? Pozor, muharjenje je prava umetnost, ki vas lahko kaj hitro popolnoma prevzame.

   

  Gre za dinamičen način ribolova, pri katerem ves čas aktivno sodelujemo tako, da vodimo umetno vabo oz. muho in ji dajemo znake življenja, kot bi bila prava. Vezanje umetnih muh na vrvico ribiči enačijo z umetnostjo. Tukaj pridejo na dan vsi ribiški talenti – spretnost, znanje, kreativnost, potrpežljivost. Ravno zato je muharjenje za ribiče prav posebna vrsta ribolova. Prava umetnost torej!

   

  Cela znanost: Muharski met, osnova za uspešno muharjenje

   

  Poleg muhe je za uspešen ulov potreben dober met, torej uspešen polet vrvice. Obstaja nešteto vrst metov, nekateri izkušeni ribiči pa si tudi sami izmišljajo vedno znova nove mete. Bere se enostavno, po navadi pa je to precej smešna zadeva, sploh če smo začetniki.

  Muharjenje je pravi izziv za ribiče

  Kakšno ribo vam lahko prinese muharjenje?

  Pri nas je prav gotovo najpopularnejše lovljenje rečnih postrvi. Kraljica med njimi je soška postrv (Salmo marmoratus). Ta avtohtona vrsta živi izključno v jadranskem porečju, najštevilčnejša pa je v reki Soči in njenih pritokih. Mojstri muharjenja pravijo, da je ni enostavno ujeti!

   

  Zelo dobro se v naših jezerih lovi tudi krapa na imitacijo kruha. Na kruh trzajo tudi nekatere morske ribe, z nekaj ribiške sreče lahko prelisičite pirko ali brancina.

   

  V Sloveniji lahko v ribolovnih revirjih lovi vsak, ki ima veljavno (dnevno) ribolovno dovolilnico. Vsaka ribolovna pozicija ima tudi svoja pravila, ponekod je predpisana tudi oprema. Upoštevajte jih. Dovolilnico potrebujete tudi za rekreativni ribolov iz čolna na morju.

   

  Sliši se zabavno, naj se film začne!

  Kraljica rek je soška postrv