Doživetja

V steno, med kline in jeklenice

  Plezanje

  Ferate

  Preizkusite svoje plezalne sposobnosti na zavarovanih plezalnih poteh. Pravimo jim tudi ferate.

  Ferate oziroma zavarovane plezalne poti v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet.

  Priljubljene so med izkušenimi pohodniki, ki si želijo nadgrajevati svoja doživetja v gorah in med ljubitelji adrenalinskih izzivov.

   

  Klasične ferate, tiste v gorah, so namenjene pohodnikom na poti do zastavljenega vrha. Športne pa privlačijo predvsem adrenalinske navdušence, ki radi plezajo. Za razliko od “hribovskih” ferat, glavni cilj slednjih ni pristop na vrh gore, temveč užitek ob plezanju.

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.

  Ferata v visokogorju

  V katero steno se boste podali?

  Med najbolj poznanimi je ferata Ožarjeni kamen v Ukancu ter ferata Hanzova. Najdete jih tudi v Mojstrani, Gozd Martuljku, v Ukancu, na prelazu Ljubelj, na Prisojniku, Kaninu, Jezerskem, na Lisci in še kje. Ferate vodijo tudi na vrh Triglava in skozi okno na Prisojnik.

  Na ferato v Mojstrano

  Varno na ferate

  Preden se odločite za steno po vašem okusu, pridobite vse potrebne informacije in poskrbite za svojo varnost!

   

  Vsaka ferata ima oceno težavnosti, ki se stopnjujejo od A do F. Ocena je odvisna od dolžine, strmine in naklona. Za višje težavnosti je obvezen tečaj, kjer se boste naučili plezalne tehnike in pravilne uporabe opreme. Pri težavnosti C in D, na primer, se boste na ferati že soočali z daljšimi navpičnimi mesti, kjer za uspešno plezanje potrebujete kar nekaj moči, plezalnega znanja in popolno varovalno opremo, ki jo morate znati uporabljati.

   

  Če se na ferato odpravljate prvič, priporočamo, da predhodno opravite tečaj plezanja ali najamete gorskega vodnika.

   

  Če se na ferato odpravljate samostojno, poskrbite, da boste dobro telesno pripravljeni in ustrezno opremljeni. Izberite težavnost ferate, ki je primerna vašemu znanju, izkušnjam in sposobnostim.

   

  Za varno gibanje na vseh feratah potrebujete varovalno opremo: čelada, plezalni pas, samovarovalni set, planinska obutev s podplatom, ki ima dober oprijem.

   

  Želimo vam veliko plezalnih užitkov in srečno pot!